MOTS praat over schilderen in Berlijn, Porto en Rotterdam en hoe werken als duo je verandert

In september vond de vierde editie van POW! WOW! Rotterdam plaats in de wijk Feijenoord. Gedurende de dag werkte een internationale groep artiesten aan inspirerende muurschilderingen en verrassende kunst in de straten. In de avonden deelden zij hun verhalen in het sfeervolle Hefpark. Dit is de tweede aflevering in een serie van drie opnames van die gesprekken. Host Jaap van der Doelen praat met Jagoda Cierniak en Diogo Ruas, beter bekend als het duo MOTS.

De Portugese Diogo Ruas schilderde al geruime tijd onder de naam MOTS toen hij de Poolse fotografe Jagoda Cierniak leerde kennen. Het duurde niet lang voor zij hun krachten bundelden en MOTS een duo werd waarin zij elkaar stimuleren met hun creatieve chemie. De muurschilderingen die zij samen maken bestaan uit zowel abstracte als figuratieve elementen, in een expressieve stijl vol grove, inventief op elkaar afgestemde kleurvlakken.

POW! WOW! Rotterdam talks: MOTS - podcast episode 2

Voor POW! WOW! Rotterdam 2021 kregen zij de muur op de zijkant het pand aan Stieltjesplein 2A aangeboden als canvas. Omdat deze direct in de schaduw van de monumentale spoorbrug De Hef ligt, besloten zij wat research over de locatie te doen. Zo stuitten zij op de film The Last Bridgekeeper van Dirk Rijneke. Het filmisch portret van Arie de Weerd, die dertig jaar lang brugwachter van De Hef was, wist hen zo te raken dat zij besloten het onderwerp in een muurschildering naar hun stijl te vertalen. In een stripboek-achtige sequentie is te zien hoe de brugwachter met trots en toewijding de enorme stalen constructie bedient die al die jaren deel van zijn dagelijks leven was.

POW! WOW! Rotterdam talks: MOTS - podcast episode 2

Tijdens het creëren van deze muurschildering, namen zij de tijd om te vertellen over hun ervaringen. Hoe ze elkaar hebben ontmoet, hun creatieve proces en wat hen inspireert, komen aan bod. Maar ook de creatie hun muurschildering Objectum in Berlijn en hun werk in Rotterdam worden besproken, en hoe het werken als duo hen als individu veranderd heeft.

Vanwege de internationale gasten vinden de gesprekken in deze serie van onze podcast in het Engels plaats. Tijdens de maand november kun je elke donderdag drie weken lang een nieuwe aflevering checken via onder meer Pocket Casts, Stitcher, Apple Podcasts en Spotify. Abonneer je nu via je favoriete podcast app en mis niks!

 

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 11 november 2021