Lay Up biedt 1200m2 aan speciaal gemaakte street art in Toulouse!

Met een team van afgevaardigden reisde Team Rewriters010 eerder dit jaar naar Toulouse. Daar, in het hart van de Boulevard des Minimes, heeft Lay Up een oud gebouw overgenomen voor een eerste editie van deze stedelijke kunsttentoonstelling. 22 nationale en internationale kunstenaars, zowel opkomend talent als gevorderden, konden zich vrij uitdrukken om de rijkdom en de vitaliteit van een beweging te illustreren. Rewriters010 cureerde DILK en Said Kinos om in de line-up plaats te nemen.

Lay Up, vernoemd naar het zijspoor waar ’s nachts de treinen geparkeerd staan, biedt volgens oprichter Loïc Mondé een uniek artistiek programma. “Door de aanwezige kunstenaars en de gepresenteerde werken. We wilden een plek van uitwisseling en deling creëren, op een atypische plek. Daar belichten we verschillende facetten van de hedendaagse stedelijke kunst; artiestieke installaties, foto’s, fresco’s en doeken.”

Daniël Claessens, artistiek leider en curator van de Rewriters010-projecten, vertelt: “We zouden eigenlijk al met de organisatie van Lay Up samenwerken in 2019. Toen zouden we met een team van kunstenaars van onze POW! WOW! Rotterdam-editie doorvliegen naar Toulouse. Helaas is het door verschillende redenen vertraagd, maar waren we dit jaar in staat om het eindelijk door te zetten.”

Geëvolueerde graff-writers

Helaas ontbraken Super A en Nuno Viegas door Covid-maatregelen, maar DILK en Saïd hebben hard gewerkt”, gaat hij verder. “Het toffe is dat Loïc de line-up heeft gecureerd met enkel kunstenaars die zijn begonnen als schrijver. Bij de één zie je in een oogopslag dat ‘ie een verleden heeft in graff, maar bij een ander helemaal niet.”

“Ik liep rond met een heel boekwerk, maar het was geweldig om weer aan het werk te kunnen.”

De Rotterdamse delegatie moest een hoop regelen. “Het was voor ons de eerste keer in lange tijd dat we weer een internationaal project konden doen. Het hele team was voorzien van testen, we kregen een officiële uitnodiging en goedkeuring van de afdeling cultuur van de stad, en een samenwerkingsverklaring van de organisatie. En dan moesten we ook nog een zelfgetekende verklaring meenemen en een werkgeversverklaring, waarmee we ’s avonds nog over straat konden. Frankrijk zat toen nog in een strenge lockdown, met een avondklok vanaf 18:00 uur. Ik liep daar rond met een heel boekwerk, maar het was geweldig om weer aan het werk te kunnen.”

Nieuw leven in een oud gebouw

22 mei opende de industriële gallery, die maar liefst 1200 vierkante meter groot is. Die ruimte wordt aangevuld met een grote chill & food area op het buitenterras, waar ieder weekend verschillende foodtrucks en een tapasbar openen. “Ze blazen een oud gebouw nieuw leven in”, legt Daniël uit. “Ze zetten er nieuwe toiletten in, geven het al een lik verf voordat de kunstenaars komen, en knappen zo alles op. Naast de expo zelf is er een winkel, waar je werken van de kunstenaars, sneakers, boeken over street art en kleding kunt kopen. Tevens zullen er diverse events plaatsvinden. Denk hierbij aan live painting, signeersessies, concerten, breakdance-battles en een sneakerbeurs.”

Alsof dat niet genoeg is, kun je de real life-ervaring ook digitaal uitbreiden. Lay Up biedt namelijk een gratis app aan die beschikbaar is voor iOS en Android. De app geeft toegang tot meer inhoudelijke informatie. Je kunt de QR-codes naast de werken scannen om geheimen achter het werk te ontdekken, de betekenis ervan te achterhalen of het creatieve proces van de kunstenaars te zien.

Ben je deze zomer in Toulouse? Je weet wat je te doen staat. Boek je goedkope toegangsticket (max. € 5,-) en reserveer een tijdslot via de officiele website (link hieronder) van het project! Adres: 46 Boulevard des Minimes, Toulouse. Lay Up is geopend t/m 31 juli!

De officiële website check je hier.
Volgen op Instagram doe je hier.

Geplaatst door bowie op 15 juni 2021