Hiphop In Je Smoel Radio keert terug vanaf zondag 9 november

Wie zijn de hosts?
Het programma, dat voorheen bekendstond om zijn live-sessies, dronken freestylende mc’s en enorme marathon-uitzendingen, wordt gepresenteerd door Steff en Gerson. Steff is afkomstig uit Rotterdam-Zuid, schrijver (van lyrics) en daarnaast een battle-rapper. Hij heeft er zin in: “Dit wordt de eerste keer dat ik radio ga maken, mijn ontmaagding dus. De pilots gingen wat chaotisch maar waren erg leuk om terug te luisteren, ook toen ik het ‘haha, dat ben ik-moment’ voorbij was, vond ik het nog vermakelijk. Ik ben vooral heel erg blij met mijn sparringpartner. Hij heeft een andere kijk op dingen en komt vaak met verrassende invalshoeken. Daarnaast horen we onszelf graag praten, wat op de radio geen kwaad kan denk ik. Het wordt radio met een lach en een teardroptatoeage.”
De sparringpartner waarover Steff het heeft is Gerson, die naar eigen zeggen houdt van strandwandelingen, koffie, kipburgers en z’n smartphone. “Die rappers die dronken freestylen is wel een goed idee, haha. Drank is een vereiste, anders komen de meeste rappers niet langs. Verder kun je gewoon radio verwachten. Dat je inschakelt, muziek hoort en mensen hoort ouwehoeren.”

Wat kan de luisteraar van het programma verwachten?
Steff: “We zullen kritisch zijn op de rapscene. Ik heb geen aandelen bij TopNotch of iets dergelijks, dus ik kan vrijuit m’n onderbouwde meningen spuien over de game, en zo hoort het ook in hiphop, vind ik. Daarnaast hopen we zoveel mogelijk rappers achter de mic te kunnen krijgen voor een interview en/of een 16 hier en daar. Daarbij zullen we vooral bezig zijn met relevantie en niet zozeer met persoonlijke smaak.
Vaak hoor je bij radioprogramma’s dat de hosts zich hebben te houden aan een door de zender aangeleverde playlist. Dat is bij ons niet het geval, we mogen gewoon draaien wat we willen. Nogmaals, het gaat om relevantie, dus het kan best zijn dat ik een track na afloop helemaal de grond in boor, omdat ik niet snap dat het relevant is, maar dan moet ik ’m alsnog draaien, vind ik.”
Over het verband met de website van Hiphop In Je Smoel wordt het volgende opgemerkt: “Als er een aanleiding is om het te noemen, bijvoorbeeld een artikel over een artiest die we draaien of in de studio hebben, zullen we het noemen, maar in de radioshow zijn we bezig met hiphop, niet per se met Hiphop In Je Smoel. Het is dus niet zo als bij Wat Anders en State dat de gast ook geregeld een coverartikel is. Het kan een keer voorkomen, maar dat gaan we niet met elkaar afstemmen.”

De naam Wat Anders valt, de show van Jiggy Djé en Venz die tien jaar lang op zondag te horen was op de radio, en onlangs gestopt is. Zien de heren het als een gat dat opgevuld moet worden?
Gerson: “Het doel van ons is eigenlijk om met zo’n ontzettend slecht programma te komen dat Jiggy en Venz eigenlijk gedwongen zijn om terug te komen. Nee, dat is een grapje. Wij willen het eigenlijk gewoon verder oppakken en dat doen we bij Pinguin Radio.”

Zijn er verschillen met ‘het oude’ Hiphop In Je Smoel Radio?
“We hebben de oude shows met hosts Yid en Sweet niet teruggeluisterd. Ik verwacht wel dat wij een totaal andere aanpak zullen hebben aangezien mijn insteek veel meer vanuit een podcast-kant komt, waarin je niet constant uitgaat van de luisteraar met de minste knowhow. Dat wil zeggen dat ik niet allerlei dingen ga voorkauwen, als je niet weet waar ik het over heb, Google iets!”

Wat voor items bevat het programma?
“Er komt een aantal vaste, terugkerende items in de show. Zo komt Gerson iedere week met een buitenlandse en een Nederlandse classic en we hebben een item waarin we één of meerdere lines van een rapper belichten en ons hardop afvragen waarover hij of zij het in godsnaam heeft. Maar in het merendeel van de tijd bespreken we gewoon spontaan de tracks van de week.”

Hiphop In Je Smoel Radio is vanaf aanstaande zondag (9 november) elke zondag van 21.00 tot 22.00 uur te beluisteren via Pinguin Radio. Dit kun je voor de beste kwaliteit doen via de mediaplayer op hun website, maar ook via de Pinguinradio app voor iPhone en Android of iTunes.

Beeld: DBS