De finale van HiphopFM: op zoek naar een radioproof hiphopgeluid

De samenwerking van Snelle en Ronnie Flex, de liedjes van nieuwe supersterren als Antoon en Flemming en ook de nummers van podiumbeesten als Froukje en S10; ze zijn er voor een breder publiek, maar kennen zeker ook hiphop-elementen. Maar artiesten als Hef, Lijpe en RBDjan dan? Is de straatrap die zij maken te grof voor de radio? Is drie minuten aan pure rap echt te spannend voor de luisteraar? In de podcast HiphopFM duikt Lisa Hoekstra in de wereld van Nederlandse hiphop, en gaat ze op zoek naar het ‘radioproof’ geluid. Centrale vraag: Wanneer is hiphop wél aantrekkelijk genoeg om het grote publiek voor te schotelen?”

In aflevering 3 hoor je de mogelijkheden voor de toekomst. Is het simpelweg wachten tot de hiphopgeneratie van nu ouder wordt? Kunnen zij beter zelf platformen blijven creëren om hun muziek aan de man te brengen, of is er nog altijd een groot belang om op de radio gedraaid te worden? Wat zijn de nog te nemen stappen in Hilversum zelf?

Moeten er meer radiostations komen die hiphop draaien of hebben rap-artiesten de radio helemaal niet nodig als springplank? Aan het woord komen Randall Spann (FunX), Rens Peters (Friendly Fire / Dreamteam) en Obi Raaijmakers (3FM). Laatstgenoemde heeft zelfs een rubriek, Oranje Etiket, waarin hij zijn luisteraars graag nieuwe Nederlandse hiphopartiesten voorstelt.

Ondertussen ronden Naga en Xamax, twee opkomende hiphopartiesten, hun cross-overtrack ‘Draai’ af, en het eindresultaat wordt voorgeschoteld aan radiomakers.

Luister hier naar aflevering drie van HiphopFM. De hele driedelige serie is nu te beluisteren via de streaming- en podcast-apps!

Geplaatst door bowie op 7 december 2022