Black Lives Matter, Rotterdam, en de strijd wereldwijd in de nieuwe HIJStakkies

Het was een zware, maar ook inspirerende week. Door de brute moord op George Floyd gingen de Black Lives Matter protesten wereldwijd. Daarop werd maar weer eens pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het voor veel mensen is om over de wonden voor eeuwenlang institutioneel racisme te praten, en wat er allemaal wel niet aangegrepen wordt om weg te kunnen blijven kijken. Dat is dus wat we in deze aflevering precies niet gaan doen.

Jermain Berkhoudt, alias MCJR, host van de Rotterdamse #BLM demonstratie bij de Erasmusbrug is te gast bij hosts Jaap en Bowie. Jermaine vertelt over het vroegtijdig afbreken ervan, zijn visie op hoe we nu verder moeten, en de reacties op het optreden van burgemeester Femke Halsema rondom de protesten in Amsterdam.

Black Lives Matter demonstratie in Rotterdam. Foto: Willem de Kam

Daarnaast delen we natuurlijk recente luistertips met elkaar, en daar zitten er niet geheel toevallig een hoop bij waarop je je vuist goed in de lucht steken kan. Ook de ‘Classic of Niet’ is een sociaal bewogen album, want we proberen te besluiten of Common’s comeback album Be 15 jaar na dato onderhand met het C-woord aangeduid mag worden. En alsof het niet genoeg is, proberen we te bepalen wat nu eigenlijk de ultieme protest-rap is van het bizarre tijdperk waarin we nu leven.

Black Lives Matter demonstratie in Rotterdam. Foto: Willem de Kam

Dat alles, en tunes van onder meer Run The Jewels, Akwasi, Stropstrikkers, Adje en Public Enemy hoor je in deze aflevering van HIJStakkies! Seizoen 3, aflevering 6, is nu te beluisteren via onder meer Pocket Casts, Stitcher, Apple Podcasts en Spotify.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 8 juni 2020