Bijdevleet geeft de pilaren van Theater Rotterdam een make-over

Tim Bontan, die we beter kennen als kunstenaar Bijdevleet, heeft de pilaren van Theater Rotterdam in heel nieuw uiterlijk gegeven. De pilaren hebben nu een uitgesproken boodschap waar we alles over willen weten, dus spraken we met artistiek directeur Alida Dors.

Het is de derde samenwerking tussen Rewriters010 en Theater Rotterdam. De vorige gezamenlijke projecten verliepen goed en beide partijen waren klaar voor een nieuwe uitdaging. Nu is er een bijzonder project gestart op de pilaren van Theater Rotterdam, dat gerealiseerd wordt door Bijdevleet. Uiteraard wilden we het theater aan het woord laten om de boodschap zo goed mogelijk over te brengen.

Het delen van verhalen van de stad

De roots van Alida Dors liggen in de hiphop. Dat wil ze visualiseren door middel van graffiti, beeldende vorm en schrijvende vorm. De pilaren die voor het theater staan moeten daarmee communiceren. De boodschap schuilt in een schildering die bestaat uit verschillende kleuren en een prachtige typografie. “De pilaren spreken nu uit: ‘Ik ben door jou.’ Die woorden staan voor een open houding, respect en van elkaar kunnen leren.” De zin wordt op de andere pilaren door diverse woorden afgemaakt. “Het draait om het openstellen en het delen van verhalen van de stad, het huis willen worden van Rotterdam en om verschillende werelden te verrijken, zodat iedereen welkom is.”

Het begin van een mooie traditie

“De pilaren staan aan de buitenkant van een anoniem pand, het gebouw valt nauwelijks op. Door er iets vernieuwends mee te doen, zal het mensen trekken naar het theater”, is Dors van mening. “Het is het begin van een mooie traditie waarin verschillende culturen met elkaar in gesprek kunnen zijn. Het pand is voor meerdere tradities en een uitnodiging voor allerlei doelgroepen.”

De nieuwste schildering van Bijdevleet is te vinden aan Schouwburgplein 25.
Geplaatst door bowie op 31 augustus 2022