Als het is wat het is, is ZWARTEWATER tevreden: “Wat we nu doen draait weer om de sport!”

Een act die hun eigen geluid bestempelt als het slijk tussen de stoeptegels. Een nieuw merk uit Zwolle, dat rmc’s Goudi en Frodeau de ruimte biedt “om weer lekker hard en cryptisch te kunnen rappen.” Over de beats van Milan, vol sinistere samples steken de twee de status van hun mentale gezondheid niet onder stoelen of banken. Het is typisch voor de Zwolse rap; hier wordt niets verbloemd, en draait alles om de nuchterheid en openheid. En die komt ook naar voren als we naar de Hanzestad afreizen voor een gesprek. Een uitgebreide kennismaking met ZWARTEWATER, de groep die net hun tweede EP van het jaar heeft gedropt.

Het is net middag geworden, de dag nadat ze in de Oude Zaal van de Melkweg hebben opgetreden bij de finale van hiphopcompetitie Most Wanted. De oogjes zijn nog wat klein, maar Goudi en Milan hebben zich al samen met teammember Jaimie verzameld voor Beatbox. De ontwikkelplek voor talent huisvest onder meer De Fakkelteit. De plek van het interview is dan ook niet toevallig gekozen; dit is de plek waar de twee rappers van de groep elkaar hebben ontmoet.

 

Van de derde muzikant, Frodeau, is aanvankelijk is geen spoor te bekennen. “Die zal de Aldi wel aan het overvallen zijn”, wordt er gegrapt. En inderdaad, even later komt ook hij aangelopen, met in zijn hand een goedgevulde Aldi-tas. “Hier, Vitamin Water, Red Bull en croissantjes voor de mensen die het nodig hebben.” De kater van het verlies is licht, vertelt Goudi: “We hebben verloren – althans, zo mogen we dat niet noemen… we zijn tweede geworden achter ZVDK. Een mattie van ons, dus dat maakt het minder erg.”

Een idee in de rook

Als we eenmaal binnen in de studio plaats hebben genomen duiken we het gesprek in. Frodeau: “Sinds dat moment bij De Fakkelteit zijn we altijd bij elkaar gebleven. Natuurlijk hebben we ook afzonderlijk van elkaar muziek gemaakt, maar toen Milan, Goudi en ik de tape ZWARTEWATER hadden gemaakt, ontstond eigenlijk deze act. We zaten in zijn schuur, hadden wat geblowd en daar, in de rook, besloten we dat het toch maar een formatie moest worden. Onder dat vaandel hebben we dit jaar echt veel pokoes gemaakt.”

And it shows. Half december heeft de groep met Z2 – naast hun tweede wapenfeit ook een play op ZW, afkorting voor ZWARTEWATER maar ook voor Zwolle – hun tweede EP in een half jaar uitgebracht. Frodeau: “Ik heb tegen mijn management gezegd dat 2023 de muziek voorrang moest krijgen op alles, ook op mijn acteercarrière. Dit is een formatie waar ik heel veel potentie in zie, waar ik graag van wil weten wat erin zit en wat eruit te halen valt. Waar die potentie in zit? Er zitten geen dips in onze stijgende lijn. Wessel (Goudi, red.) blijft mij motiveren om een vettere tekst te schrijven dan hij. En Milan is een van de meest solide producers waar ik ooit mee heb samengewerkt. Abnormaal; na de eerste studiosessie die we samen hadden zat ik op de fiets naar huis en kreeg ik alledrie de demo’s die we hadden gemaakt al gemixt in m’n mail. De werkethiek en de skills maken ZWARTEWATER.”

“En de eigenheid ervan”, breekt Goudi in. “We hebben zovaak te horen gekregen of we niet dít of dát moesten doen. Daardoor hebben we dingen geprobeerd, maar vaak merk je dan meteen dat het niet bij jezelf ligt. Wat ons als rappers kenmerkt is dat we ons eigen ding doen, en dat we ons niet zoveel aantrekken van wat anderen doen.” Frodeau: “De potentie zit in de liefde voor het merk ZWARTEWATER. We staan voor zo hard mogelijk rappen, zodat de luisteraar gaat denken ‘Damn, hoe komen ze met deze rijmschema’s?’ Daarnaast is het vrij cryptisch, dus het er is veel ruimte voor eigen interpretatie.”

 

De allerbeste shit

Onder de vleugels van Rico schreven de twee mc’s teksten apart van elkaar, tot Rico letterlijk tegen Frodeau zei dat hij bij Goudi moest gaan zitten. “Binnen een kwartier was de eerste joint gerookt”, vertelt Goudi. “We rapten in die tijd gewoon over Shook Ones Pt. 2 en Represent. Uiteindelijk hebben we daar een beat onder laten maken. Al snel kwam Guan erbij, en daar vormden anderen rappers zich weer omheen. Zo is DFG uiteindelijk ontstaan.” Met het collectief dat hij aanhaalt stonden ze op onder meer Encore Festival en wonnen ze de aanmoedingsprijs De Gulden Banier. Ook kwamen ze onder die naam onder de aandacht van Sticks.

“De groep versplinterde over de jaren”, vertellen de boys. Frodeau: “Ness & Guan hebben hun album uitgebracht bij Sticks’ label, Zero heeft een plaat gemaakt met A.R.T. en Maki heeft met MILKTRAY, een van de phonk-originators van hier, een EP uitgebracht. De liefde blijft echter hoor, in ieder geval vanuit mij. Op elke plaat die je van mij hebt gehoord en nog gaat horen zal ik de naam DFG representen.”

Goudi: “De energie zit er nog steeds. Maar het nieuwe hoofdstuk heet ZWARTEWATER. Dit is helemaal terug naar wat we in het begin wilden: de allerbeste shit doen die we kunnen maken. DFG was wat losser; met de allerleukste energie, met vijf rappers, altijd feest. Wat we nu doen gaat weer om de sport.”

Terug naar onbezonnenheid

Daar waren een hoop muzikale omzwervingen voor nodig, gemixt met artistieke onzekerheid. Fro: “Op de HBA hebben we geleerd om te werken aan een USP, dus hoe uniek te zijn, maar je moet ook kijken naar hoe je in de commercie kan treden mocht je helemaal die guy worden. Dus ben gaan zoeken in verschillende genres, heb veel met AutoTune gewerkt, maar er bleef dan altijd een leegte; ik wilde ook gewoon weer lekker kunnen rappen. Dat is iets dat ZWARTEWATER weer mogelijk heeft gemaakt. Rappen om het rappen. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Zijn rappartner knikt instemmend en pakt over. “We hebben alles losgelaten. Toen ik op de HBA kwam heb ik mezelf wel een beetje laten corrumperen door het idee dat ik al die ingrediënten moest hebben om iets te bereiken met mijn muziek. Dat heeft me best wel gemold. Ik ben gestopt voor een jaar, maar Milan heeft me weer laten rappen. Net toen ik dacht ‘Ik ben nu gewoon aan het werk, verdien m’n geld, het is ook goed zo’, kwam Milan met het idee om een tape te maken. Ik zag dat Bram (Frodeau, red.) en hij nog steeds ook samen aan het knallen waren. Dat heeft mij gemotiveerd om weer te gaan doen wat ik wil; onbezonnen muziek maken, zonder rekening te houden met anderen. Daardoor bestaat ZWARTEWATER nu. We maken muziek die niet de hele wereld gaat bereiken. Hoe dan ook bereikt het wel de mensen die het moet bereiken. Tegenwoordig zijn we tevreden als het is wat het is.”

Gevaarlijk, maar niet gangster

Die muziek komt uit de koker van Milan Haverkort, die voor Z2 een wat meer trappy geluid dan voorheen over ZWARTEWATER drapeert. Goudi: “Milan snapt precies wat wij nodig hebben om ons ding te kunnen doen. Maar dat heeft hij eigenlijk met alle artiesten waar hij mee werkt. Dat is echt een blessing.” De producer haakt in: “Het zijn twee jongens die eigenlijk op elke beat kunnen springen máár… het is een soort gevoel. Als ik iets hoor – een melodietje of een sample – kan ik al bepalen dat het een ZWARTEWATER-beat gaat worden.”

“Het is een soort producer-instinct”, breekt Steyn, alias SB, in, die de conversatie digitaal joined. Milan: “Het is moeilijk onder woorden te brengen, daar zit vrij weinig logica achter.” Frodeau: “Wat ZWARTEWATER typeert qua sound: het klinkt gevaarlijk, maar niet gangster. Het klinkt grimmig, maar ook als iets waarop iets verteld kan worden waarnaar geluisterd kan worden. Iets dat de aandacht vasthoudt.” Hij besluit geheel in Will Ferrell-stijl: “No one knows what it means but it’s provocative.”

“Blije muziek staat gewoon te ver van ons af.”

Goudi: “In onze onderwerpen kunnen we best wel down zijn, maar wel met een bepaalde ondertoon van ‘het is wat het is’. En ondertussen zijn we gewoon heel dope aan het rappen. Dat klinkt misschien een beetje arrogant. We hebben weleens geprobeerd blije tunes te maken, maar dat staat dan zo erg in contrast met wie we zijn. Óf hoe we in het leven staan. Als ik mezelf check over de afgelopen jaren, ben ik een hele positieve guy geworden, hoor. Maar blije muziek staat gewoon te ver van ons af.”

Toch klinkt Z2 iets hoopvoller dan voorganger BUITENSTAANDERS. Door de nieuwe drumritmes, maar ook door de vele lichtpuntjes die de mc’s benoemen. Ze genieten van de kleine dingen; hun focus verleggen op familie en het kennismaken met oude vrienden, en dat na een donkere kater het daglicht enorm goed kan doen. “Elke slechte trip werkt weer uit”, beaamt Goudi. “Dat is toch wel een beetje de tendens van deze plaat.” “Naast het levensmotto” klinkt er uit de telefoon die rechtop op het bureau staat. Gevolgd door een groep die collectief antwoordt: “Het is wat het is!”

Stream Z2 van ZWARTEWATER hieronder en volg de boys hier op Instagram.

Geplaatst door bowie op 18 december 2023