Zwangere Guy stond weer in ‘zijn’ Ancienne Belgique, maar dit keer zonder publiek

De even sympathieke als grofgebekte Zwangere Guy uit Brussel zag een nieuwe run shows en festivaloptredens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar wie denkt dat een pandemie de STIKSTOF-mc de mond kan snoeren, zit fout. In ‘zijn’ AB, de Brusselse poptempel Ancienne Belgique, gaf hij een show. Zonder publiek. Een productie die visueel en raptechnisch zoveel te bieden heeft, dat het je stream-griep even doet vergeten. Maar wat gebeurde er? De stream ging daags na de uitzending offline…

… maar Guy zou Guy niet zijn als hij daar geen plan achter had. De show staat vanaf nu op YouTube! Pfoe, hebben we deze recensie toch niet helemaal voor niks geschreven.

De evenementensector komt weer langzaam op gang en ook de eerste rappers uit de lage landen spelen weer wat shows, zij het in hele andere settings dan normaal. Frenna staat in de Ziggo Dome tijdens een eigen Larger Than Live-concert, onder meer Ares en Yung Nnelg traden op in 013 op de hybride variant van WOO HAH! en Typhoon en Snelle spelen in De Tuin van 2020. Ook Zwangere Guy trad weer eens op. In de Ancienne Belgique, de popzaal waar hij ooit als afwasser te vinden was en waar hij vorig jaar de hele toko met de grond gelijkmaakte.

BXL’s finest geeft er dit jaar een optreden, zonder dat er publiek bij aanwezig mag zijn. De show is bekijken op internet. “Wat?”, horen we je nu al denken. “We gaan toch niet weer live streamen?” Je hebt gelijk; de live stream-sessies waren de laatste maanden wat hiphop betreft nogal snel saai, repetitief en allerminst overtuigend. Maar als Zwangere iets doet, weet je dat het andere koek is. Deze show ziet er gelikt uit, met een gruwelijke lichtshow, verrassende camera-angles, snoeiharde live raps en natuurlijk muzikanten UM! en PJ Seaux in topvorm. Er zijn flitsende lampen, een aantal gastrappers, en de energie van Guy zelf is de absolute ster. De show krijgt dan ook een passende ondertitel mee: ‘Ceci n’est pas un livestream!’

Nummers van BRUTAAL, zijn laatste plaat, krijgen van de lichtman een donker sfeertje mee. Precies zoals op plaat; grijs en grauw. Een benauwd gevoel bekruipt je wanneer Guy rakelings langs zijn collega-muzikanten zijn woorden de camera in spuugt. Dit is de Guttergang-lifestyle; het gevoel alsof je in een dwangbuis zit en hogerop wilt klimmen om je energie op een passende manier kwijt te kunnen. Een beetje zoals Guy -en met hem vele anderen- zich moet hebben gevoeld toen het coronavirus zijn overvolle showagenda leegblies.

De ene keer zoomt de cameraman langzaam in op het groepje muzikanten dat zich heeft verzameld op de vloer van Ancienne Belgique, de andere keer zijn de visuals straight in your face. Je ziet en hoort aan alles dat dit hongerige podiumbeesten zijn, die weer als vanouds zin hebben om de ‘AB’ met publiek erbij te slopen. Die werkzaamheden moeten nog even wachten, maar Zwangere Guy en kornuiten geven met deze concertfilm alvast een visitekaartje af: wie je moet bellen als je poppodium toe is aan groot onderhoud is volstrekt duidelijk.

STREAM:

De show van Zwangere Guy is een samenwerking met de AB & Muntpunt onder de noemer Plan B. Het event betekent meteen ook het startschot voor het gelijknamige project. Dat is een initiatief van Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle & het Brussels informatiecentrum Muntpunt. Voor elk evenement dat niet kan doorgaan, biedt Plan B daarom een alternatief op zijn online platform. Het verzamelt activiteiten van zo veel mogelijk Brusselaars en Brusselse organisaties. Van openluchttheater via tuinconcertjes tot parken vol poëzie. Alle info vind je via planbrussel.be.

Geplaatst door bowie op 17 juli 2020