Zoek niet verder! Het grote Black Friday hiphop-overzicht is hier

Je hebt het vast al aan die tientallen e-mails in je inbox gezien; het is Black Friday! Traditiegetrouw de dag dat Amerikanen over elkaar heen buitelen terwijl ze binnenstormen bij de grote warenhuizen, maar sinds een aantal jaar ook de favoriete releasedatum van veel rappers. Zo ook vandaag; er is weer een hele hoop verschenen. Slaat je release-radar op tilt, loopt je Spotify-account over van de aanbevelingen en weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, wij hebben de goedkope rommel eruit gefilterd en houden alleen kwaliteit over. Check hieronder het grote Black Friday hiphop-overzicht, vol albums, mixtapes, EP’s, singles én video’s die je niet mag missen dit weekend.

KNALLER – Zonder Moeder Zonder Vader
Een tijdje terug tipten we al We Hadden Niks, de single die rapper KNALLER vanuit het Wilde Westen-kamp losliet. Eerder deze week verscheen een persoonlijke documentaire over hem via de collega’s van 101 Barz, nu verschijnt zijn debuutalbum met dezelfde titel. Zonder Moeder Zonder Vader staat vol met raps die even persoonlijk als flitsend zijn; over hoe hij moet rennen om zijn broertjes te onderhouden, terwijl er veel mensen om hen heen zijn veranderd. Vocale hulp is er van o.a. Mula B, LouiVos, Sevn Alias, Hef en Adje. Geladen pistolen, bivakmutsen, chosseltijden op Oranjeplein; dit is een donkere traprelease perfect bij het seizoen past.

Roscovitsch – Ouderwets (ft. Sugacane)
Uit het kingdom dat Nimma heet is daar de terugkeer van Roscovitsch; die met een heerlijke mellow joint uit de hoek komt. Ouderwets wordt volgens hem te vaak gezien als een negatief woord, terwijl het juist een prachtig iets kan zijn. Op deze vintage single wordt hij bijgestaan door Sugacane, die in het Nederlands het derde couplet verzorgt. Dit wil je horen, en vanaf volgende week kun je het ook zien, want er verschijnt een video bij deze heerlijke joint.

Curren$y & Harry Fraud – Bonus Footage
Na The Outrunners en The Director’s Cut te hebben gedropt dit jaar, konden Curren$y en Harry Fraud het niet laten. Het bonusmateriaal is nu te beluisteren. Er staan nieuwe tracks op, maar ook nummers die een upgrade hebben gekregen; extra verses van Boldy James en Cordae bijvoorbeeld, en een remix van Seven Seas.

Statik Selektah – The Balancing Act
De koude winterdagen draaien om geven, maar soms is het ook wel heel fijn om iets te krijgen. Statik Selektah neemt die eerste gedachte serieus, want met zijn nieuwe album The Balancing Act gunt hij ons maar liefst zestien nieuwe nummers en een aantal zeer onverwachte combinaties. Conway op een track met 2 Chainz, Killer Mike en Allan Kingdom? Check. Benny The Butcher en Paul fokking Wall? Een nieuwe Evidence met Blu? Jup, je hoort het allemaal als je hieronder op play klikt.

Roc Marciano – Downtown 81
Hoewel zijn nieuwe album Mt. Marci nog niet op de streamingdiensten is verschenen, wil Roc Marci de liefhebbers van zijn muziek niet geheel onthouden van de plaat. Het mag dan alleen via zijn website verkrijgbaar zijn, Downtown 81 is nu officieel op YouTube te vinden.

Hef ft. Jonna, Jonna ft. Hef – Wat Ik Doe / Situaties (ft. Chivv)
Het is bijna december en Hef dropt vandaag na Fouten zijn tweede single in korte tijd. De concepttrack Wat Ik Doe is opnieuw geproduceerd door Davey Donovan en bevat een featuring van Jonna Fraser. Die dropt op zijn beurt ook een nieuwe tune vandaag; Situaties klinkt even donker als de track van Hef. Maar waar die van Hef melancholisch is, is deze onheilspellend. De track bevat geen refrein; Chivv, Jonna en Hef volgen elkaar al rappend op, waardoor het nummer een cypher-achtige feel meekrijgt. Dik!


Juicy J – The Hustle Continues
Zijn hilarische producer-tag dook de afgelopen tijd overal en nergens op: What does Juicy say, he be like “shut the f*ck up!” is er dan te horen. Dat is uiteraard ook het geval op zijn nieuwe soloalbum The Hustle Continues (THC), waarop hij als een van de grondleggers van het trapgenre je weer meeneemt zijn wereld in. Daar is in elk geval geen ruimte voor broke-asses, maar wel voor featurings van onder meer A$AP Rocky, Lil Baby en (écht, daar issie weer) Conway The Machine. Vintage southern trap, vol scherpe en gerekte claps. Dat vereist een acquired taste, maar mocht je ervan houden, smaakt deze prima!

Delic & Ziggi Recado – Behind The Curtain
Vandaag gaat een fantasie van Delic in vervulling: een EP waarop reggae te horen is in combinatie met loodzware drums, diepe bassen en mysterieuze samples. Voor de drie nummers tellende Behind The Curtain EP werkte hij samen met Ziggi Recado. Een nieuw bewijs dat Delic geen muzikale grenzen kent en genres op een unieke manier weet te combineren. Bassen die je een kunstgebit uit je mond kunnen laten trillen; het ene moment wil je dansen als een hinde door je woonkamer, een paar minuten later is het onvervalste koppenknikkerij zoals in de Opgezwolle-dagen.

Jim Jones & Heatmakerz – El Capo (Deluxe)
Deluxe-albums zijn niet per sé ons ding, behalve als je net als bijvoorbeeld Jim Jones gewoon een nieuw album van maakt. Die voegt vandaag doodleuk vijftien (!) extra nummers toe aan zijn vorig jaar verschenen album El Capo, dat hij maakte met de producers van Heatmakerz. Dat is eigenlijk gewoon een nieuw album, zoiets als Zwangere Guy onlangs deed met zijn BRUTXXL, dus. Featurings zijn er van Juelz Santana, Conway (ja ja ja) en de dit jaar overleden Fred The Godson.

Skenggeng – Skengtape Vol. 1
Nadat Kaascouse eerder dit jaar terugkeerde met de EP Met Een Beetje Geluk en diverse losse singles, stelt hij nu zijn gang aan je voor. Samen met Tobert, High-R, Sondy en Clif vormt hij Skenggeng; een formatie die allerlei stijlen herbergt en daardoor een bont muzikaal gezelschap genoemd mag worden. Een lach onderdrukken bij concepttracks als John Legend (waarin iemand gestalkt wordt en wordt aangezien voor John Legend) is onmogelijk, en Tobert die twee keer op de plaat inbreekt om zijn liefde voor de goudgele rakker met een wit-schuimende kraag te bezingen is priceless.

Kraantje Pappie – Ongekroonde Koning
Craney is back on his rap-bullshit for this one. De nieuwe single is een dankzij Ramiks van de bass druipende tune, waarop Kraantje heerlijk nochalant flows uit zijn mouw schudt zoals alleen hij dat kan. Tussen het waterhoofd krijgen, de herinneringen aan een wiskunde-docente en saté tjappen in de stad gooit hij een hele hoop fijne muziek-referenties. Lil Wayne’s flow, Kelis’ Milkshake, No Diggity; Craney verwerkt het tot smerigheid in deze!

Geplaatst door bowie op 27 november 2020