Zo Moeilijk

Geïnspireerd door hiphop uit de jaren '90 proberen de heren van Zo Moeilijk Nijmegen ook op de Nederlandse hiphopkaart te zetten. Met hun nieuwe cd, The Nosa featuring Roscovitsch album, hebben ze een goede kans om zichzelf en Nijmegen te laten gelden.

Zo Moeilijk bestaat eigenlijk al heel lang, maar zijn in de huidige samenstelling pas zo’n twee jaar samen. Nosa en Rosco nemen de lyrics voor hun rekening, terwijl Nikes en Dincredible voor de beats zorgen. ‘We kennen elkaar al vanaf de kleuterschool en zijn altijd al vrienden geweest, maar iedereen deed meer afzonderlijk zijn ding,’ vertelt Nosa.
Nosa rapte solo in het engels, Dincredible was en is nog steeds meer een onafhankelijke producer die onder de noemer East Poetic met meerdere MC’s samenwerkt. Rosco en Nikes vormden samen met twee andere rappers de oude versie van Zo Moeilijk. De naam van de crew is eigenlijk als een soort grap tot stand gekomen. Ze hebben een woord uit de straattaal geadopteerd als hun eigennaam. ‘Vroeger zeiden we vaak “moeilijk” als iets dope was. Op die manier is Zo Moeilijk onze naam geworden.’
Om de volledige geschiedenis van de crew te vertellen zijn de heren al te lang bezig. De gemiddelde leeftijd ligt bij de Nijmeegse rapcrew rond de dertig en vrijwel iedereen is al zo’n 15 jaar actief met hiphop bezig. Zo Moeilijk laat zich dan ook inspireren door hiphop uit de jaren ‘90. ’Wij luisterden vroeger die shit en kunnen ons er mee identificeren. Die muziek blijft voor altijd in mijn hart,‘ zegt Dincredible.
Het moge dus duidelijk zijn wat voor invloeden in de tracks van Zo Moeilijk terug te horen zijn. Soms zijn het soul samples die ze gebruiken, dan maken ze weer een rauwe Boom-bap beat of iets met wat meer funk er doorheen. ’Zo is het met de teksten eigenlijk ook,‘_ vertelt Nosa. ’Niks is standaard. Iedere track heeft een andere vibe. We braggen en boasten veel, maar wel aan de hand van een bepaalde topic of we vertellen een verhaal.‘ Nosa en Rosco zijn beiden Surinaams en verwerken ook de nodige Surinaamse slang in hun teksten. ’Maar niet die standaard dingen. We komen met dingen die je niet verwacht, we zijn geen gangsters,‘ zegt Rosco, die maar weinig zegt en meer de kat uit de boom kijkt. ’Het is heel gevarieerd, we droppen Nederlands met een twist,‘ voegt Nosa toe. ’Er wordt ook wel gerepresent, want Nijmegen is gewoon onze hometown. Maar iedereen schreeuwt al zo hard over hun town dat wij dat wat minder doen. Er is trouwens weinig liefde hier in Nijmegen, erg jammer.’

Zowel als bij de teksten als bij de beats probeert iedereen elkaar scherp te houden. Klinkt het niet te Amerikaans? Of te commercieel? Voelt iedereen deze beat wel? ‘Dat moet je ook wel doen, want anders ontwikkel je nooit een eigen stijl en daar gaat wel wat tijd overheen. Tegenwoordig droppen gasten één zin en noemen ze zichzelf al rappers,’ zegt Nikes gefrustreerd. ‘Wij hebben onze dues al gepayed.’ Dincredible valt hem bij: ‘Met een druk op de knop heb je al een beat, ik ben op een Atari begonnen met beats maken man.’ Het is dus duidelijk dat er enige frustratie bestaat over hoe de hiphopscène zich de laatste jaren heeft ontwikkeld, maar er wordt ook gerelativeerd. ‘Vroeger was hiphop nog puur. Toen is er een kronkel in gekomen van geld verdienen,’ legt Rosco uit. ‘Maar geld maken is noodzakelijk. De commerciële kant van hiphop houdt ook de undergroundscène in stand. Gasten die zeggen dat dat niet zo is, snappen niet hoe de wereld werkt,’ vindt Nikes.
Iedereen moet geld verdienen en daarom hebben de heren van Zo Moeilijk kapper of belastingadviseur als geheime identiteit. Het zorgt dan ook wel eens voor de nodige problemen om alle agenda’s op elkaar af te stemmen. ‘Voor de optredens is dat geen probleem. Dan zijn alleen de MC’s en een DJ nodig. Veel DJ’s willen wel voor ons bijspringen,’ legt Nikes uit. Toch gaat Zo Moeilijk niet voor het grote geld en zijn er op NLhiphop.nl 9 van de 21 tracks van ‘The Nosa featuring Roscovitsch album’ gratis en voor niets te downloaden.
Voor de toekomst heeft de crew nog geen concrete plannen, maar is wel vastberaden om weer dope te komen. Ze hebben als doelstelling om over een maand of zes een nieuw album te droppen. ‘Maar die zal niet zo lang zijn als deze, waarschijnlijk een stuk of elf tracks,’ zegt Nosa. Er staan ook veel optredens in de planning, maar daar wil de crew nog weinig over kwijt. ‘We hebben tot nu toe nog te weinig opgetreden als Zo Moeilijk, maar daar komt zeker verandering in.’ Er wordt ook hard aan een site gewerkt, www.zomoeilijk.nl, maar die is voorlopig nog under construction. Met een maand of twee is daar meer info over de Nijmegenaren te vinden. De Review van The Nosa featuring Roscovitsch album is binnenkort ook hier op HIJS te lezen. Voor wie niet kan wachten is er een voorproefje te vinden op http://www.myspace.com/eastpoetic, die tijdelijk fungeert als Zo Moeilijk site.

Voor sommige side projects kan je terecht op http://www.myspace.com/labartists.

Geplaatst door bowie op 11 oktober 2006