Zo Moeilijk verbreedt haar horizon

Zoals altijd oogt het drietal uitermate ontspannen en de blijdschap spat van de gezichten af als men elkaar ontmoet voor Lux. Een conflict lijkt dus niet de oorzaak voor de break up. Persoonlijke ontwikkeling ligt er daarentegen wel aan ten grondslag.

Rosco: “In de loop der jaren zijn we allemaal een stuk volwassener geworden. We zijn gegroeid in onze teksten, in de muziek en in onze shows. En ook als mens groei je. Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe impulsen om je heen.” Nosa vult aan: "Als je vasthoudt aan een bepaald recept dan is dat altijd een basis om op terug te vallen. Maar je wilt als mens en als artiest vooruit. En als mc kun je er bewust voor kiezen om je groei en ontwikkeling aan mensen te laten horen.”

Nikes: "Ik kan me daar volledig bij aan sluiten. Als ik voor mezelf spreek, heeft produceren voor mij niet per definitie te maken met hiphop. Hiphop is toevallig een stijl waar ik heel veel van hou. Maar door de jaren heen ontmoet je andere mensen, andere muzikanten. Daardoor is mijn muzieksmaak een stuk breder geworden en is het goed mogelijk dat ik met iets anders kom dan hiphop. En wie weet ben ik daar al mee bezig …”

Nosa en Rosco gaan nog wat dieper in op de waaromvraag van het solo gaan.

Nosa: "Kijk, Zo Moeilijk zijn we sowieso wel. We hebben een bepaalde stijl en die zit gewoon in ons. Een goed voorbeeld is Rico. Die vindt het ook heel fijn om een keer zijn eigen ding te doen. En ik denk dat wij dat allemaal ook hebben.” Rosco: "Het zou juist heel gek zijn als we ons alleen zouden toespitsen op Zo Moeilijk. Naast Zo Moeilijk heb ik heel andere dingen die ik tof vind en die gewoon niet bij Zo Moeilijk passen. Dus is het eigenlijk heel logisch om deze stap te zetten en solo dingen te doen.”

Solo zijn de mannen behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Met name Rosco is druk met verschillende projecten. Zo staat er een solo EP op de planning, helpt hij broer Kabel bij diens release en is er ook nog het project Deux Deux met Hayzee van Zwart Licht.

Rosco: "Het project met Hayzee ligt nu even stil. We hebben wel tracks opgenomen maar door de afstand is het allemaal wat moeilijker. Wat ik nu vooral doe, is een hoop tapen. Bij Nikes, bij Henning, bij Cirino Brown. Uiteindelijk ontstaan er nu een hoop schetsen die weer kunnen leiden tot tracks. Wanneer die EP uitkomt, kan ik nog niet zeggen.”

Nikes voegt toe: “Je moet ook niet klakkeloos iets eruit willen gooien. Je moet gewoon je tijd nemen en pas als je echt tevreden bent, moet je het uitbrengen. Maar je moet ook oppassen dat je er niet te lang mee blijft wachten en het zelf eindeloos blijft terugluisteren, anders kan het op een gegeven moment voor jezelf gedateerd gaan klinken.”

Rosco: "De meeste artiesten zijn perfectionisten maar op een gegeven moment gaat het toch kriebelen. Als je voor jezelf het gevoel krijgt dat je juweeltjes in handen hebt, dan wil je die zo snel mogelijk eruit gooien en ze aan de mensen laten horen. Maar alles op zijn tijd.”

Nikes houdt zich op het moment bezig met een project met Duvel.

Nikes: “Duuv en ik zijn inderdaad bezig met een album, maar voor wat betreft de inhoud zullen de mensen nog even moeten wachten tot de tijd daar is. Hun geduld zal worden beloond! Daarnaast ben ik bezig met het afmixen van een aantal tracks voor Rosco zijn album en ben ik ook bezig met het maken van muziek voor het album van Nosa. Verder zijn er ook nog andere projecten waarmee ik aan de slag ga. Daarover wil ik nu nog niets kwijt omdat deze nog in de kinderschoenen staan en het uitwerken ervan nog enige tijd zal gaan duren.”

Rosco: “In onze soloplaten gaat ook meer van ons zelf naar boven komen. Op de Zo Moeilijk-platen hoor je ook een duidelijke Rosco en Nosa, maar nu ga ik Rosco dus uitvergroten.”

Nosa: "Ik houd me naast dat soloding met Nikes op het moment nergens mee bezig. Omdat ik het druk heb en hiphop iets is waar ik me fijn bij moet voelen. Wat het project betreft zitten we nog midden in het creatieve proces dus daar is nog niet veel over te zeggen. Ik wil in ieder geval dat dit een soort schilderij wordt dat je aan de muur kunt hangen en ik wil dat het iets wordt dat mij beschrijft als mens. Natuurlijk zal er ook brag en boastin opstaan, maar niet als hoofdzaak. Qua sound zijn we er nog niet helemaal uit. Er wordt in ieder geval veel teruggegrepen naar jaren 90 hiphop maar wel met een Nikesvleugje eroverheen. Ik heb ook niet veel met hedendaagse hiphop; het frustreert me niet, maar ik vind het ook niet cool. Daarmee wil ik niet zeggen dat het slecht is. Integendeel, ik hoor de kwaliteit echt wel terug en veel mensen zijn goed bezig. Alleen ik heb er weinig mee.”

Nosa onthult aan HIJS dat het soloproject naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste kunstje is op hiphopgebied.

Nosa: "Het is een van de laatste dingen, zo niet het laatste, die ik ga doen. Ik heb het gevoel dat ik het ontgroei. En dat bedoel ik niet op een lelijke, negatieve manier. Als ik nog verder ga, denk ik dat ik het gevoel met de kids die voor me staan kwijt ga raken. Dat de afstand te groot wordt met hoe ik in het leven sta. En dat wil ik voor zijn. Ik zie het zoveel om me heen dat goede rappers nog maar voor anderhalve man en een paardenkop staan op te treden.

En mocht het op mijn 45ste toch gaan kriebelen om nog tracks te maken dan weet ik dat ik altijd nog bij papa Nikes terecht kan. Misschien ga ik wel door met iets anders. Poetry bijvoorbeeld. Maar dan moet ik er wel goed in zijn anders ga ik er niet aan beginnen.”

Nikes: “Ik denk er ook wel eens over na. In ieder geval wat betreft optredens. Ik kan me voorstellen dat ik over een jaar of twee geen zin meer heb om op het podium te staan en dat ik me terugtrek naar de achtergrond. Dat ik me ga richten op produceren, afmixen en nieuwe talenten helpen.”

Rosco staat er wat dat betreft een stuk anders in. Naar eigen zeggen houdt hij zich 24/7 met hiphop bezig en hij ziet zichzelf dat nog een hele tijd doen.

Rosco: “Ik hoop tot in de lengte van jaren met hiphop bezig te zijn. Ik vind het leuk om op te treden, tracks op te nemen en ik ben nog steeds aan het leren. Ik haal nog heel veel inspiratie uit dingen en werk ook veel met jongeren, heb ook feeling met die gasten.”

Nosa: "Hij helpt die kids en dat geeft veel voldoening. Ik haal nog wel veel voldoening uit het feit dat ik een dope track heb gemaakt, maar als dat niet zo is, vind ik het zwaar. Optredens worden soms ook wel routine. Maar als ik voor een optreden zo’n gevoel heb, probeer ik daar altijd boven te staan. Voor de mensen die de moeite hebben genomen om naar ons te komen kijken en ons tof vinden.”

Die mensen kwamen de laatste maanden met grote regelmaat op de optredens van de Nijmegenaren af. Het doel van Nieuwe Moves was ook om een breder publiek aan te spreken. Is dit ook gelukt?

Rosco: “We hebben meer mensen bereikt dan voorheen maar of het echt een bredere groep is durf ik niet te zeggen.”

Nosa geeft een voorbeeld om het beeld helder te krijgen: “Gasten die vroeger alleen naar Opgezwolle luisterden en niet naar Jiggy Dje, daar hebben we nu een brug tussen geslagen. Gasten die Jiggy Dje luisteren hebben nu ook zoiets van: die gasten van Zo Moeilijk klinken tof! Dat gevoel heb ik.”

Rosco: “Er zijn ook meer mensen naar ons gaan luisteren door de Fakkelteitgroep en het feit dat daar steeds meer mensen bij zijn gekomen, zoals Boef en de Aap.”

En de toekomst? Is het als groep echt over en sluiten? Of zit er stiekem toch nog een Zo Moeilijk-album in de pijpleiding?

Nosa: “Als er de juiste feeling is, zou het zomaar kunnen. Dat we elkaar over een tijdje in de ogen kijken en ons afvragen: wat doen we? Maar we gaan ons eerst richten op onze solodingen. Daarmee moeten we nog over een soort van heuvel komen. En vergeet niet dat het album pas een half jaar uit is.”

Rosco: "We houden het in het midden. Het kan wel, het kan niet, maar één ding is zeker: Zo Moeilijk blijft bestaan!”

Pics door Lotte van den Acker

Geplaatst door bowie op 24 oktober 2011