Zion I – The Collection

Zion I, bestaande uit MC Zion en Amp Live op de beats, is een groep uit Oakland. Ondanks het feit dat deze mannen al ruim vijf jaar bezig zijn en reeds twee albums en een aantal EP’s op hun naam hebben staan, zijn ze nog steeds een groep die in de schaduw van onbekendheid staat. Toch is de gedrevenheid en motivatie en een solide underground aanhang voor Zion I een goede basis voor het uitbrengen van albums.

“The Collection” is, zoals de naam al suggereert, een collectie van oud werk en een aantal nog niet eerder uitgebrachte tracks. Na een vluchtige bestudering van de tracklist op de achterkant kun je echter snel tot de conclusie komen dat het merendeel van de nummers afkomstig zijn van het vorige album “Deep Waterslang”. Een aantal nummers zijn opnieuw opgenomen, waar anderen hetzelfde zijn gebleven. Niet al te veel nieuws op deze plaat dus.

Evenals zijn voorganger opent “The Collection” met de intro genaamd “Jahmbo”. Het frappante hieraan is dat je in deze intro duidelijk wordt gemaakt dat je naar “Deep waterslang” aan het luisteren bent. Ook de daaropvolgende tracks “The Drill” en “Warriors Dance” staan in dezelfde volgorde als op het vorige album. “The Drill” is uitgebracht als single en is voor de luisteraar een aardige introductie in de wereld van Zion I . De track “Warriors Dance” is een nummer wat het erg lekker zal doen op de dansvloer van een club met z’n iets wat jiggy-achtige sound.
Het nummer “The Great Escape”, met gastoptredens van Dust, Duece Eclipse, Symblot en Forein Legion, is een krachtige possecut met een aanstekelijk meezing refreintje.

Hierna ga je eigenlijk weer terug naar “Deep Waterslang” met de tracks “Fingerpaint”, de heerlijke “Kharma” en relaxte “Flow”. Dan slaat “Tthe Collection” twee “Deep Waterslang” tracks over en gaat direct naar “Cheeba Cheeba” met in dit geval niet met Aceyalone, maar met rapper Ty als gast. Het daaropvolgende “Rock Yall” is een uptempo track met een onheilspelende viool sample, perfect om tijdens live optredens de zaal op z’n kop te zetten.

De absolute topprestatie van Zion I vind je in het meeslepende “Sorry” dat eveneens op “Deep Waterslang” te vinden was. Dit nummer is een uniek juweeltje waar de hiphop cultuur trots op mag zijn. De combinatie van de prachtige samples en het gevoel waarmee Zion zichzelf bloot geeft maakt dit toch wel een van de mooiere hiphop tracks ooit.

Helaas is het hierna gedaan met de pret en krijg je het enigszins saaie “Boombip” met daarna het dieptepunt van het album, het drum & bass gevulde en niet voor de puristen weggelegde “Mind Blow”. Het album sluit dan volgens de tracklist af met “D.U.N.E.” een overdreven laid-back track met een zeer slome en vervelende flow van Zion , wiens stem ook nog eens met effecten vervormd wordt.

Toch is dit niet echt het einde, want “The Collection” bevat ook nog twee verborgen nummers, waarvan eigenlijk alleen de laatste de moeite is. Gelukkig een waardige afsluiter met een hoog hoofdschud gehalte en strakke rijms.

Zion is geen geweldige MC en z’n stem en stijl doen af en toe aan als iemand als Afu-Ra, maar dat maakt hij vaak wel goed met de onderwerpen die hij je voorschotelt en de energie en passie waarmee hij zijn teksten verwoordt. Verder is het gros van de nummers op deze plaat erg middelmatig en blijven echte bangers uit. Wat “The Collection” wel heeft is veel diversiteit, wat aangeeft dat deze groep niet bang is om dingen uit te proberen en te experimenteren met verschillende stijlen. Zion I verdient dan ook respect voor de creativiteit en de gedrevenheid die dit album uitstraalt. Helaas is het wel zo dat “The Collection” zeer weinig heeft toe te voegen aan Zion I’s repertoire en het erg jammer is dat het vrijwel dezelfde plaat is als “Deep Waterslang”. Toch is het voor de diehard fans een leuke aanvulling en voor nieuwkomers een aardige kennismaking.

Tracklist:
01. Jahmbo
02. The Drill
03. Warriors Dance feat. Pep Love
04. The Great Escape feat. Dust, Duece Eclipse, Symblot & Forein Legion
05. Finger Paint feat. Dust & Susie Suh
06. Kharma
07. Flow feat Grouch & Goapele
08. Cheeba Cheeba feat. Ty
09. Rock Yall
10. Kick Snare feat. Killa Kella
11. Sorry
12. Boom Bip
13. Mind Blow
14. D.U.N.E.
15. bonus track 1
16. bonus track 2

Meer info: http://www.zionicrew.com/

Geplaatst door bowie op 11 juli 2004