Releaseoverzicht: Zet je kerstboom op onder het genot van deze platen!

De donkere decemberdagen breken aan. Dat neemt natuurlijk ook de nodige wintertradities met zich mee. Die zijn voor iedereen anders. Wie weet heb je je autoruiten al eens moeten krabben, je kerstboom al in de hoek van de kamer gezet of jezelf al zitten ergeren aan het kleine percentage hiphop in de Top2000. Mocht dat niet het geval zijn, heb je hier in ieder geval wat nieuwe muziek om je te begeleiden tijdens je winter-werkzaamheden. Enjoy!

Fatah – Principes
Overal waar Fatah verschijnt, of het nou op foto’s, videobeelden of zijn eigen artwork is, verhult hij zijn gelaat. Hij laat er zijn muziek nog meer mee spreken. Deze week verscheen zijn album Principes, onder de vlag van Lijpe Music, het label van zijn rapcollega. Die is drie keer te horen, maar de goed-gebivakmutste mc uit Delft krijgt ook hulp van de rest van de Nederlandse hiphoptop. Josylvio, Kevin, KA, Sevn Alias en Henkie T verzorgen featurings. Fatah stopt veel Arabisch klinkende melodieën in zijn filmische raps, al vanaf de intro. Daarin zet hij uiteen dat hij twee levens heeft; een op straat en een als rapper: “Snel pakken, niet gezien worden / Ik speel met woorden en zet zinnen op een beat voor je / ben op de streets, ik heb coke, hasj en wiet voor je.”

Yssi SB – Nooit Gedacht
Een van de hardst ontplofte hiphoptracks van Nederlandse bodem van 2020 is Paper Zien. Yssi SB lanceerde zich, vooral met de remix ervan, tot grote belofte. Het was zijn allereerste release op Quattro Vision, het label van Henkie T. Onder meer Josylvio en Sevn Alias co-signden hem. Hij ging langs bij FunX, 101 Barz en de hype werd alleen maar groter. Nu lost hij die in met een eerste grote release. Groot, want zijn debuut-EP telt maar liefst tien nummers. Buiten de twee uitgebrachte possecuts staan ook Frenna en Bryan MG er nog op. Verwacht melodische trap, salsagitaartjes, zomerse riddims. Deze man made it out of the streets; misschien had hij dat zelf nooit gedacht, maar Yssi SB barst van het talent en de potentie om een grote te worden.

Boldy James – Real Bad Boldy
Detroit-spitter Boldy James heeft het beste uit de quarantaine gehaald. Continu heeft hij zijn messen geslepen en deze week bracht hij alweer zijn vierde project van 2020 uit. Real Bad Boldy is een link-up met producer Real Bad Man: en featurings zijn er van Meyhem Lauren, Stove God Cook$, Eto, Mooch en Rigz. De plaat hangt losjes aan een concept; het leven van Boldy vóór zijn rapcarrière. “Ik heb het niet gemaakt in deze industrie als een jonge kid”, vertelt James. “Ik heb het gemaakt toen ik wat ouder wa. Nu voel ik dat ik in mijn prime zit, maar ik heb hiervoor genoeg geleefd om muziek erover te maken. Dit is niet wat ik gezien heb, maar wat ik geleefd heb; de kunst van het hustlen.”

Jean Jacques – Oude Gewoontes
Melodische hooks, invloeden van pop, r&b en singer-songwriter, en hele hoop emotie; Jean Jacques vindt de term ‘rapper’ te beperkt voor wat hij allemaal doet. Met een aantal muzikanten reisde hij naar het Belgische Kapellen om te werken aan nieuwe muziek. Ze kwamen naar buiten met Oude Gewoontes, een compact plaatje waarin de artiest zich helemaal blootgeeft. Het hoogtepunt daarop is Antwoord Niet: “In de basis zoek ik liefde maar soms val ik terug / Van knuffelen en kroelen, naar gooien met stoelen”, rapt hij op een dansbaar ritme dat wordt gevuld met bas en gitaargetokkel. Het is een bijzonder nummer over een liefde die mooi lijkt, maar onmogelijk blijkt. Dit is een plaat waarop eerlijkheid en openheid hoogtij vieren.

Geplaatst door bowie op 12 december 2020