Young Thug met live-band in optima forma tijdens Tiny Desk Concert

Young Thug is al een tijdje bezig met het teasen van zijn nieuwe album Punk. Tot afgelopen weekend deed hij dat voornamelijk via zijn Instagram-account, maar daar is verandering in gekomen. Hij stond op een van de grootste hiphopfestivals van de wereld, Rolling Loud, en primeurde daar nieuwe muziek. Vlak na die show dropt zijn NPR Tiny Desk-concert en daarin hoor je Thugger zoals je ‘m nog nooit hoorde.

Midden in de tuinen van The Houdini Estate in Los Angeles staat Thugger, omringd door de rockband Damnage Gooods. En waar het festival in Miami (beelden hier) het moest doen met slechts een preview, speelt hij Tick Tock hier in zijn geheel. De performance is een speciale, want wie zag zes jaar geleden in de Melkweg aankomen dat die ATL-trapwave zou werken met een live band?

Algehele puurheid

Thugger staat nou eenmaal niet bekend als iemand die memorabele shows geeft. Die eerste keer op Nederlandse bodem was alleen speciaal vanwege dat feit, en een jaar later op WOO HAH! ontplofte de Tilburgse Koepelhal toen hij op het podium verscheen, maar zijn baanbrekende rapstijl kwam daar maar mondjesmaat tot zijn recht. Hij had het drukker met het publiek dingen vragen, zijn dj te instrueren en raasde door een sloot nummers heen.

In de video van de Tiny Desk-sessie neemt hij de tijd. Op Ski na, een track van Slime Language 2 die wordt aangekleed met gitaarpartijen en Travis Barker op drums (!), is al het materiaal in de sessie nieuw. Volgens NPR is het de start van een nieuw hoofdstuk van Young Thug’s carrière: “Deze keer focust Thugga op authenticiteit, bewustzijn en algehele puurheid.”

De authenticiteit van Thug heeft hem altijd in het experiment gezeten. Hij was nooit bang om dingen uit te proberen. Mumble rap, zang, collabo’s met grote popartiesten. Om nog maar te zwijgen over zijn mixtapes. Die voelden aan als speeltuinen, waarin Thugga kon doen wat hij wilde. Het was dan ook wrang dat debuutalbum So Much Fun niet de titel eer aandeed en voor Young Thug-standaarden zelfs ‘veilig’ klonk. Thugger is op zijn best als hij innoverend en progressief te werk gaat. Dat doet hij in deze sessie, als hij zowel zijn zang- als storytellingkwaliteiten etaleert.

Young Thug stelt zich open

Al in 2019 stookte Young Thug zelf het vuurtje op over Punk, in een interview met The Fader. “Het is zeer zeker ontroerende muziek. Het is muziek die de wereld gaat omarmen. Punk betekent moedig, niet egocentrisch, bewust. Maar ook zeer, zeer verwaarloosd en onbegrepen.” De visie erachter deed hij ook meteen uit de doeken. “Ik wil me gewoon openstellen. Hiermee laat ik mensen weten dat ik niet alleen een rapper ben, ik ben ook een mens. Wat je ook meemaakt, een ander heeft het ook meegemaakt, dus laat hen je helpen. Dat laat een mens groeien.”

De groei en veelzijdigheid van Thug wordt perfect gevangen in 13 minuten. Er was géén Young Thug vóór Young Thug. En er komt geen Young Thug ná Young Thug. Want zodra vele rappers al jarenlang iets van hem kopiëren, maakt Thug weer een 180 om weer iets héél anders te gaan doen. Al met al klinkt zijn stem heerlijk op de live-instrumentaties en het is te hopen dat de studioversies ermee kunnen levelen. We gaan er haast vanuit, want deze sessie klinkt als zijn take op Lil Wayne’s Rebirth, maar dan mét een visie.

We zullen het weten op 15 oktober, want dan verschijnt Punk op de streamingservices.

Bekijk de meest innovatieve rapper van het afgelopen decennium hieronder in optima forma.

Geplaatst door bowie op 28 juli 2021