Xzibit – Full Circle

Sinds hij met Paparazzi een grote hit scoorde in ‘96 heeft Xzibit uit L.A. een redelijk stabiele carrière gehad. Het succesniveau van Snoop Dogg of The Game heeft hij nooit bereikt, maar reden tot klagen heeft X to the Z evenmin. Als presentator van MTV’s populaire programma _Pimp My Ride _is zijn bekendheid aanzienlijk vergroot. Met deze bekendheid en een paar commerciële tracks zou hij eindelijk een echte superster kunnen worden. Lukt hem dat?

Net als zijn voormalige backup mc Ras Kass is Xzibit een artiest die al een tijd lang op een paar gedachten hinkt. Allebei begonnen in de underground en gerespecteerde mc’s proberen ze beiden al een paar albums de stap naar de mainstream definitief te maken. Ras Kass slaagt daar totaal niet in, Xzibit ten dele. Het door Timbaland geproduceerde _Hey Now _uit 2005 was een flinke hit, maar daar bleef het ook bij.

Op _Full Circle _doet Xzibit met Concentrate een poging om van een concept een gimmick te maken. Met een mantra op de achtergrond en een bezwerende beat maant de Californische mc zichzelf om geconcentreerd te werk te gaan. Maar het concept en de beat zijn te doordacht om echt als gimmick te werken. Het lastige van een gimmick maken als je eigenlijk geen oppervlakkige mc bent is dat het vaak te intelligent is om echt te werken. Aardige track, maar geen hit of hiphopklassieker.

Net als op zeker 90 procent van de albums die de afgelopen jaren zijn uitgekomen is het weer voor elk wat wils dat de klok slaat. Concentrate is een door Rick Rock geproduceerde, Timbaland-achtige track, Say It To My Face is een Dre-achtige piano-track en _On Bail _(met The Game) kan zo uit het diepe zuiden komen, met dubbele hi-hat en alles. Aflsuiter Thank You, een soulvolle straight up hiphop-track klinkt veel beter dan alle andere stijlen beats waarvoor de mc heeft gekozen. Had hij maar meer van dit soort tracks gekozen, dan was het album waarschijnlijk een stuk beter uit de verf gekomen.

Net als bijvoorbeeld Obie Trice is X to the Z een degelijke mc die richting mist. Full Circle is daarom een inwisselbaar modern hiphop-album geworden. En dat is zonde, maar echt tekenend voor veel hiphop in het nieuwe millenium: Inwisselbaar en kleurloos.

Meer info: http://www.xzibit.com

Tracklist:
01. Invade My Space Feat. Jelly Roll
02. Rollin’ Feat. Jelly Roll
03. Ram Part Division
04. Say It To My Face Feat. Kurupt & Don Blaze
05. Donnel Rollins Show
06. Scandalous Bitches
07. Concentrate
08. On Bail Feat. The Game
09. Family Values
10. Black & Brown Feat. Jelly Roll
11. The Whole World
12. Poppin Off Feat. DJ Quik & King Tee
13. Movin’ In Your Chucks
14. Thank You

Geplaatst door bowie op 13 januari 2007