XMAS Tour 2003-2004

Hiphop rond de kerstdagen aka The X-mas tour met Grand Agent, Large Professor en Camp Lo.

Bij binnenkomst in de nieuwe zaal van de Melkweg, bekroop mij het gevoel dat overdaad schaadt. Na een bomvolle maand november met allerlei artiesten in Nederland te hebben kunnen bewonderen en de kerstdagen voor de deur was de zaal zo goed als leeg! Met artiesten Grand Agent, Large Professor en het extravagante duo uit de Bronx, Camp Lo, op het programma kon het gewoon niet zo zijn dat de bezoekers thuisbleven. Alhoewel alle op het programma staande lui niet echt een denderende reputatie hebben qua live-performance stroomden de mensen maar langzaam naar binnen. Toen er een mannetje of honderd binnenwaren was de tijd daar voor Grand Agent om het spits af te bijten.

De DJ-set werd bemand door een Duitse DJ waarvan ik de naam niet meer weet en een stoere dame met een handdoek om haar hoofd betrad het podium om het publiek naar voren te roepen en op te warmen. Dit lukte niet helemaal en na een paar pogingen gaf ze de moed op en riep Grand Agent naast zich on stage. Deze, in Duitsland woonachtige, Amerikaan wist met zijn vette beats mij te overtuigen om zijn albums bij de merchandise stand te gaan halen. Ik moet bekennen dat ik niet bekend was met het oeuvre van deze man maar het pakte allemaal retegunstig uit. Het enige irritante was de, nog steeds naast hem opererende, dame van wie de naam mij volledig ontschoten is. Haar schreeuwerige backup vocals kwamen de show niet echt ten goede. Grand Agent deed gewoon goed zijn ding, maar af en toe was hij niet meer te verstaan doordat hij door haar werd overstemd. Grappig was dat hij een aantal nummers deed waarvan de eerste helft met de oorspronkelijke beat en de tweede helft in de remix versie werd gebracht. Na een minuut of vijfentwintig was het einde van de show daar en verlieten de heren en dame het podium.

Chaos was naam van de platenopzetter van de Large Professor. Dat zal waarschijnlijk ook zijn middlename zijn (zie verderop in het verhaal). Extra P kwam op, dropte dingen van zijn laatste album 1st Class, solo klassiekers als The Mad Scientist en Ijustwannachill en ook tracks van het eerste Main Source album. Na hem vorig jaar op Planet Rock gezien te hebben, had ik zeker geen hoge verwachtingen van dit optreden. Hij begon lekker en strak (enkele fuckups van DJ Chaos daargelaten) en het leek erop dat er daadwerkelijk geoefend was en dat de setlist bekend was bij beide mannen. Af en toe wist hij toch niet helemaal zijn lines meer en Chaos liet ook flink wat steekjes vallen wat betreft de overgangen van de nummers. Opvallend was dat Large Pro niet voor op het podium in de spotlight ging staan maar eigenlijk naast de DJ-tafel. Soms liep hij van de ene zijkant naar de andere en heel soms bleef hij in het midden staan zodat de mensen aan de zijkant hem ook konden zien. Dit wekte bij mij weer de indruk, net als vorig jaar, dat hij gewoon geen echte performing artist is, maar meer iemand die dope tracks in de studio maakt. Wat het mooiste moment van de show moest worden leek af te lopen in een totale Chaos. De track Fakin’ The Funk (wat mij betreft het doopste nummer van hem) werd ingezet en na een paar toeren gedraaid te hebben sloeg de instrumental over. Dit liet de Professor een beetje aangeslagen staan, maar hij wist er nog een leuke draai aan te geven door een bovengemiddelde freestyle te kicken. DJ Chaos zette een plaat op en Large Pro nam afscheid door het publiek te bedanken voor hun medewerking. Off to the backstage…

Nu zou Camp Lo aan de beurt zijn. Inmiddels was de zaal redelijk volgestroomd (nog lang niet helemaal vol en de balkons waren dichtgehouden). Op het podium verscheen de man die zichzelf voorstelde als de DJ van Camp Lo en zijn naam was Technician. Hij kondigde zichzelf aan en ging voor een minuut of tien dikke klassiekers draaien om de crowd helemaal klaar te stomen voor het komende optreden. Opvallend was dat hij begon met twee nummers van Camp Lo te draaien; die hoefden we dus niet meer in de live versie te verwachten.
Het publiek werd gevraagd of ze er klaar voor waren en de mensen waren er klaar voor. Goede crowd respons dus Sonny Cheeba en Geechi Suede kwamen het podium op. Getooid in een leren jas met The American Eagle en starspangled banner op de rug en funky zonnebril begonnen ze met de show. Dit was een afwisseling van nieuwe en oude nummers en het publiek werd er goed bij betrokken. Af en toe liepen de rappers, tijdens aankondigingen van de DJ, met elkaar te smoezen wat een gezellige indruk op het podium maakte en deed vermoeden dat ze het prima naar hun zin hadden. Ook bij Camp Lo sloeg de plaat een keer over maar de mannen vingen dit zonder blikken of blozen perfect op. Bij sommige tracks (oa Swing) werden hele andere verses gedropt en ik kon niet echt zien of dit nou de bedoeling was of dat het onvoorbereid was. In ieder geval wisten ze het goed te brengen. MO Suede deed tussen de nummers voornamelijk het woord en Cheeba stond er stilletjes (lees cool) bij. Afsluiter van het geheel was het legendarische Luchini. Alle handen in de lucht voor deze track! Na het podium verlaten te hebben vroeg Technician of het publiek zin had in meer, wat natuurlijk met een luid geschreeuw beantwoord werd. Camp Lo en Large Pro kwamen het podium weer op. Grand Agent moest zijn merchandise in de gaten houden en liet dus verstek gaan. Wat mij betreft had deze bonus achterwege gelaten kunnen worden want het was een soort van freestyle sessie die niets toevoegde aan de show. Niet dat het slecht was, maar na Luchini zat de hele zaal gewoon lekker in zijn vel. Al met al was het geen hoogstaande show maar iets wat ik zeker niet had willen missen en met mij meer mensen.

Fixtures:
Hoogtepunt: Camp Lo-Luchini waarbij het hele publiek meeging
Dieptepunt: DJ Chaos
Bier: 2.00 Euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 Euro
Fotograferen: yep
Geluid: Redelijk
Bezoekers: ongeveer 250
Damage: 16 euro excl. lidmaatschap
Cijfer: 7.5

Geplaatst door bowie op 21 december 2003