XEME en JAMS exposeren één dag in de HIJSkamer met ‘BOUNCE PASS’

XEME, de kunstenaar uit Hong Kong die het ontwerp van het onlangs geopende Art Court voor zijn rekening nam, blijft langer in Rotterdam. Mét goede reden uiteraard: hij heeft namelijk besloten om een one day only-expositie in de HIJSkamer te houden. Hij deelt de ruimte als canvas met JAMS. BOUNCE PASS is een exclusieve aangelegenheid: de enige mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken is aanstaande zaterdag 29 april tussen 16:00 en 21:00!

Van stupid stuff naar de wereld

XEME begon met painten in 2001, in de drukke, compacte stad die Hong Kong heet. Daar is weinig ruimte om grote muren te voorzien van grootse werken, weet ook JAMS, die er eveneens vandaan komt. XEME’s ongeduldigheid levert een natuurlijke drang naar experiment. Een van de uitkomsten daarvan is de ‘low-res piece’; vol gekartelde randen en egale kleurvlakken die doen denken aan retro videogames, 80’s popcultuur en digitale kunst. Hij verfraaide ook het splinternieuwe 3×3 basketbal-court in het Roel Langerakpark ermee. Tijdens de opening vertelde hij: “Toen ik begon met graffiti deed ik het liefst gewoon stupid stuff. Het was onmogelijk om te bedenken dat ik ooit een basketbalveld aan de andere kant van de wereld zou ontwerpen. Het laat zien dat als je je passie vindt en volgt, het je heel ver kan brengen.”

Een deel van het Art Court-ontwerp dat tijdens de opening al veelvuldig werd bespeeld. Tekst gaat door onder de foto.

“Ik houd ervan om vooruit te gaan. Ik ben heel ongeduldig, dus ik kan niet te lang in één ding blijven hangen”, zei hij over zijn constant evoluerende werkwijze en stijl. En dat is te zien aan zijn bezoek aan Rotterdam. Hij haalt het maximale uit zijn verblijf. Daags na de opening van Art Court was hij bijvoorbeeld al te vinden bij de HOF op Het Schuttersveld. Daar zette hij naast de Rotterdamse kunstenaars Danny Rumbl en Said Kinos een piece in zijn kenmerkende stijl. Maar hij heeft ook besloten om te exposeren in het pand van Hiphop In Je Smoel, de organisatie die hem ook al cureerde voor het ontwerp van de 3×3 basketbal-velden.

XEME’s bijdrage aan de HOF in Crooswijk. Tekst gaat door onder de foto.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @xememex

De HIJSkamer wordt zogezegd een verlenging van wat hij in het Roel Langerakpark onthulde. De speciale expositie, die slechts één dag te bezoeken is, draagt de titel BOUNCE PASS, vernoemd naar de stuitbal waarmee basketballers de bal naar een andere speler verplaatsen. Hij tovert de ruimte om samen met JAMS, die de afgelopen jaren net als hij zijn letters constant in ontwikkeling hield. De passie voor basketbal zit er al een behoorlijke poos in bij de twee hoopers.

De officiële poster voor de expositie. Tekst gaat door onder de foto.

Het artwork belooft een ander kleurenpalet dan de voornamelijk primaire kleuren waarmee het basketbalveld verfraaid werd, maar is minstens zo vrolijk. Over wat de Aziatische kunstenaars in petto hebben kunnen we niet teveel kwijt, maar het advies om aanstaande zaterdag tussen 16:00 en 21:00 te komen kijken geldt. De entree is zoals altijd helemaal gratis.

Voor in de agenda:

XEME en JAMS: BOUNCE PASS
Zaterdag 29 april, 16:00 – 21:00
HIJSkamer: Delftsestraat 25 (begane grond), Rotterdam
Entree: gratis

Geplaatst door bowie op 24 april 2023