X-ecutioners

Nighttown Basement had als enige Nederlandse club de eer om de legendarische turntablist crew X-ecutioners te verwelkomen. Deden de mannen uit New York hun naam eer aan?

De legendarische turntablist-crew X-ecutioners uit New York deden op 9 september Nighttown Basement aan als enige club in Nederland. De organisatie van National Phonographic heeft de mannen geboekt als voorproefje voor het in november weer geplande National Phonographic Festival. Het probleem van veel turntablists is dat ze te technisch zijn om een breed publiek aan te spreken. Bij de meeste hiphop- en al helemaal algemene muziekfans begint na 10 minuten Q-Bert het al te duizelen, waardoor de aandacht verslapt. De X-ecutioners (voorheen X-men) zijn echter wat meer ouderwetse battle DJ’s, die, in de geest van eind jaren ’80 giganten als DJ Scratch en Cash Money, naast de techniek ook erg veel aandacht besteden aan het visuele aspect van scratchen. Bodytricks (o.a. het hanteren van de crossfader met de mond of buik, een rondje draaien, met de rug naar de draaitafels backspinnen) spelen een grote rol in de show van de mannen, en vanavond werden we op dit spectaculaire element uitgebreid getrakteerd.

De show begon met een dope intro, die de 3 leden (Rob Swift, Roc Raida en Total Eclipse) aankondigde. Het eerste deel van de show bestond voornamelijk uit het upcutten van classics als “You gots to chill”, “You’re a customer” (EPMD), “The Choice Is Yours” (Black Sheep) en vele andere tracks. Het tweede deel bestond uit het rearrangeren van populaire hedendaagse tracks van o.a. Timbaland (vooral de “Get Ur Freak On”-live remix was erg ill), en een paar Neptunes nummers (o.a. “Grindin” van Clipse), hetgeen voor het wat minder specifieke hiphop-publiek (dat ook aanwezig was) toegankelijker was. Het laatste deel van de show bestond uit inmiddels klassiek geworden routines van vooral Rob Swift (de oprichter van de crew) en Roc Raida (de battle-held van de X-ecutioners). De “Biz-Routine”, “Rock The Bells-routine”, en “P.E. No. 1-routine” waren allemaal heel dope om weer eens te zien voor de doorgewinterde turntablist-fan (zoals ondergetekende). Het publiek werd na een dope show van ruim een uur zelfs nog een toegift van ca. 15 minuten gegund, hetgeen de avond helemaal compleet maakte.

De X-ecutioners zijn een ingespeeld team dat het niet moet hebben van hun extreem technische scratch-technieken (zoals bijvoorbeeld Q-Bert, MixMaster Mike, D-Styles en Babu), maar van hun all-round skills. Het old-skool DJ-en (van voordat de term “turntablist” bestond, dus vóór midden jaren ‘90), waarin backspinnen en bodytricks een grote rol spelen, wordt door de mannen gekoppeld aan hoogwaardig beatjugglen en strakke flares. Bovenal zijn de X-ecutioners publieksDJ’s, die niet in zichzelf gekeerd staan te scratchen, maar met veel gevoel voor presentatie hun skills demonstreren. De vele keren dat de New Yorkers scratches om de maat van elkaar overnamen (bij dezelfde draaitafels) waren erg dope om te zien en vooral het enthousiasme van relatieve nieuwkomer Total Eclipse was aanstekelijk. De X-ecutioners hebben hun faam helemaal waargemaakt!

Fixtures:
Hoogtepunt: Rob Swifts eind-scratches, die zo snel waren dat zelfs zijn collega’s het amper konden geloven.
Dieptepunt: geen.
Bier: 1,80
Wc: 0,20 Euro
Garderobe: 0,50 Euro
Geluid: prima.
Bezoekers: ca. 200 denk ik, goed gevuld in ieder geval.
Damage: 10 euro
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 12 september 2004