Wyclef Jean – Carnival Vol. II – Memoirs Of An Immigrant

De hiphopwereld heeft al een tijd weinig vernomen van Wyclef Jean. Sinds zijn ogenschijnlijke tweelingbroer Will I Am de hofleverancier is van voorspelbare pophiphop is de Brooklynite op de achtergrond geraakt, zo lijkt het. Maar zie hier het vervolg op zijn solo-album The Carnival: The Carnival Vol II – Memoirs Of An Immigrant.

Met de stuwende gedempte gitaarriff van Riot (met System Of A Down-voorman Serj Tankan en Sizzla) begint het album indrukwekkend. Wyclef’s kenmerkende slepende manier van rappen komt prima tot zijn recht op deze sfeervolle track. Daarna volgt op het niet onaardige Sweetest Girl de onvermijdelijke valszinger Akon, wiens carrière ongenschijnlijk voor 90 % uit featurings bestaat. De toon voor de rest van het album lijkt gezet; veel gelikte tracks met oppervlakkige artiesten.

En dat klopt; van oninteressante rappers du jour als T.I. en Chamillionaire tot de middle-of-the-road semi-jazz van Norah Jones en de Radio 538-pop van Shakira: spannend is het allemaal niet. Oude bekenden als voornoemde Shakira en de toch zeer getalenteerde Mary J. Blige komen langs op kundig in elkaar gezette, maar ongeïnspireerde songs van de Wyclef en Jerry Wonda-lopende band.

Vanaf Blunted On Reality en The Score is het duidelijk dat Wyclef méér is dan alleen een rapper en hiphopproducer. De man kan goed zingen, gitaarspelen en songs produceren, laat dat duidelijk zijn. Hij is echter in de loop der jaren zó ver van zijn rauwe hiphoproots verwijderd geraakt dat het de vraag is of een volgend album nog wel op deze site gerecenseerd moet worden. De vraag stellen is hem beantwoorden…

Tracklist:
01. Intro
02. Riot (featuring Serj Tankian and Sizzla)
03. Sweetest Girl (Dollar Bill) (featuring Akon, Lil Wayne and introducing Niia)
04. Welcome To The East (featuring Sizzla)
05. Slow Down (featuring T.I.)
06. King & Queen (featuring Shakira)
07. Fast Car (featuring Paul Simon)
08. What About The Baby (featuring Mary J. Blige)
09. Hollywood Meets Bollywood (Immigration) (featuring Chamillionaire)
10. Any Other Day (featuring Norah Jones)
11. Heaven’s In New York
12. Selena (featuring Melissa Jimenez)
13. Touch Your Button Carnival Jam (featuring Will.I.Am, Melissa Jimenez, Machel Montano, Daniela Mercury, Black Alex, Djkout Mizik)
14. Outro

Meer info: Wyclef Jean

Geplaatst door bowie op 24 januari 2008