Wu-Tang Clan

Voor het eerst sinds 1997 deed het legendarische hiphopcollectief uit Staten Island genaamd Wu-Tang Clan Nederland aan. De Heineken Music Hall, die niet bepaald bekend staat om zijn sfeer, heeft doorgaans wel behoorlijk goed geluid, in tegenstelling tot een hoop andere zalen. Vooraf werd er hevig gespeculeerd wie er mee zouden komen: “Komt Method Man nou wel of niet? En Ghostface? En ODB?” Uiteindelijk waren alleen Method Man en Ol’ Dirty Bastard er niet bij, waardoor de line up nu bestond uit: RZA, GZA, Ghostface, Inspectah Deck, Raekwon, U-God, Masta Killa, Cappadonna en DJ Mathematics. Van het voorprogramma Lil’ Flip heb ik weinig meegekregen, aangezien hij al halverwege zijn optreden was toen we binnenkwamen, maar ik denk dat de lezers van HIJS weinig geïnteresseerd zijn in bounce-hiphop, evenals ondergetekende. Je moet er van houden, zullen we maar zeggen. Wel vond ik het een hele vreemde combinatie met de rauwe East coast-ish van de Wu.

Na een paar breakbeats gespind te hebben en het publiek te hebben opgewarmd, kondigde DJ Mathematics de MC’s aan. De openingstrack van “Enter The Wu-Tang”, “Bring The Ruckus”, luidde het optreden in, maar helaas deden ze deze banger maar voor de helft. Hierna volgden klassiekers als “C.R.E.A.M.”, “Wu-Tang Clan Ain’t Nuthin’ To Fuck With”, “Criminology”, “Tearz”, en vele andere tracks. Het was heerlijk om deze geweldige RZA– (en soms 4th Disciple) meesterwerken hard te horen, maar jammer was dat bijna alle nummers slechts voor de helft werden gerockt. Zeker bij “Wu-Tang Clan Ain’t…” en “C.R.E.A.M.” was het teleurstellend dat het publiek maar een snippet te horen kreeg van deze nummers. Sommige nummers waren door de afwezigheid van voornoemde MC’s natuurlijk moeilijk uit te voeren, maar de twee MC’s (Raekwon en Inspectah Deck) die “C.R.E.A.M.” tot een onsterfelijk hiphop-anthem hebben gemaakt waren beiden aanwezig, en dat refreintje van Meth kon vast wel door de rest worden overgenomen. Later in de show volgde nog recenter werk als “Gravel Pit”, “Reunited”, “Triumph”, en “Run” van het laatste Ghostface-album. Het verschil in performance tussen de MC’s was groot: RZA is een beperkte MC, maar geboren entertainer, Ghostface is live ook prima (niet zo intens als op zijn albums maar zeker dope), Raekwon met zijn strakke rhymestyle de best verstaanbare, Inspectah Deck ook goed verstaanbaar en strak zoals we van hem gewend zijn, Masta Killa gewoon goed, maar minder indrukwekkend dan op plaat, U-God is live net zo matig als op tracks, Cappadonna is getergd en live eigenlijk beter dan op zijn doorgaans vervelende albums en GZA is live schokkend slecht. Even terugkomend op laatstgenoemde MC: een van de vrienden met wie ik was wees me er op dat GZA geen ritme kon houden. Het was me niet eens opgevallen tot dan toe omdat ik zo aan het genieten was van alle klassiekers die me om de oren vlogen, maar hij had gelijk! Waar GZA vooral op “Liquid Swords” zo’n heerlijke stijl aan de dag brengt, zo krakkemikkig is zijn flow live. Sterker nog, er IS niet eens een flow, want IEDERE, maar dan ook echt IEDERE zin die GZA rapte deed hij maar voor de helft waarna deze werd afgemaakt door de rest van de crew. GZA zat constant naast de beat (en nee, niet omdat dat zijn stylo is en hij een aparte timing heeft) en was op deze manier een dissident in de show. De Tilburgse Wu-Tang member Cilvaringz mocht ook nog één nummer meedoen en liet duidelijk blijken dat hij niet voor niets het eerste Europese Wu-tang lid is. De man flowde prima en eigenlijk is het jammer dat we hem in eigen land zo weinig hebben zien rocken. Wie weet in de toekomst nog.

De show blonk niet uit in samenhang en het was jammer dat zoveel nummers op de helft werden afgekapt. Desalniettemin was het heerlijk om alle Wu-classics zo hard te horen en stelde het grootste deel van de MC’s niet echt teleur. Vreemd genoeg eiste Cappadonna aan het einde van de show een grote rol op met een aantal acapella’s. Hij kwam op deze manier erg hongerig over, maar persoonlijk vond ik dat hij zijn rol binnen het geheel nogal overschatte. Cappadonna is natuurlijk geen origineel Wu-lid en hier zal RZA vast zijn redenen voor hebben. De goedbedoelde preken die we op het laatst kregen van RZA en Cappadonna schoten veel bezoekers in het verkeerde keelgat. Wij gingen dan ook alvast de jassen halen, maar zouden nog even terug komen voor “Protect Ya Neck”, want dat moest toch wel de uitsmijter van de avond worden? NEE! Wu heeft “Protect Ya Neck” niet gedaan en dat is eigenlijk toch wel onvergefelijk. Al met al was Wu-Tang’s optreden in HMH een redelijke show van een groep die tot zoveel meer in staat is.

Fixtures:
Hoogtepunt: het hard horen van “Criminology.”
Dieptepunt: het NIET doen van “Protect Ya Neck.”
Bier: 2 euro.
Wc: gratis.
Garderobe: 1 euro.
Fotograferen: nee.
Geluid: goed in orde.
Bezoekers: driekwart vol, dus ik schat 3500
Damage: 34 euro
Cijfer: 6,5

Geplaatst door bowie op 8 juli 2004