Worldwide: SFDK (Spain)

Kun je ons ten eerste een kleine introductie geven over wie jullie zijn?
SFDK (Siempre Fuertes De Konciencia) is in 1993 ontstaan, de formatie is in de tussentijd wel veranderd. Tegenwoordig bestaan we uit 2 componenten, namelijk: Zatu en Accion Sanchez. We hebben 3 promo’s, 1 maxi en 3 albums. Onze stijl kan in 3 woorden gedefinieerd worden: rap, rap en nog eens rap, meer niet, geen fusies van muziekstijlen, niks, de rap als vanouds. We zijn een van de meest actieve groepen kijkend naar de live optredens in Spanje en we hebben ook in het buitenland diverse malen opgetreden (Frankrijk, Portugal, Mexico en binnenkort Los Angeles). Ons platenlabel is Zona Bruta (Madrid) maar wij zelf komen uit Sevilla.

Veel MC’s hier in Nederland zijn beïnvloed door Hip Hop uit de States, is dit bij jullie ook het geval?
Zoals ik al eerder zei, wij maken rap als vanouds, we hebben altijd meer gehouden van de dingen die er aan de oost kant van de US gedaan werden. Misschien is onze stijl wel afkomstig van wat we daar dope vinden, maar zonder te kopieren, wij hebben ons eigen ding.

Ja precies, wij zijn begonnen met het luisteren naar Amerikaanse rap, maar niet alleen in de US is er rap, wij luisteren naar van alles zolang het maar goed is. Looptroop is een Zweedse groep die wij vreselijk dope vinden, IAM uit Frankrijk, diverse Engelse groepen en nu ben ik ook naar dingen uit Nederland aan het luisteren die dope zijn. Al deze die ik zojuist noemde vinden we vreselijk dope, maar ik denk dat iedereen zijn ding heeft en wij dus ook. Mensen weten wat voor ding we doen, vooral wanneer ik bepaalde beats maak bijvoorbeeld, ik weet welke ervan ons ding is. Ik laat ze dan horen aan Zatu en het is altijd raak, want het is onze eigen stijl en ik weet over welke beats mijn collega Zatu wil rappen.

Denk je dat jullie ding ook succesvol kan zijn over de eigen landgrenzen heen?
Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar als je refereert naar of wij hiphop in het buitenland zouden willen doen, dan is dat duidelijk van wel. Als je Hiphop dope vindt, maakt het niet uit waar je bent en trouwens, vaak denk ik erover om naar een ander land te gaan om muziek te maken, naar een plek waar ik mezelf kan inspireren, omdat er hier vaak niet al teveel dingen zijn die dat doen.
Als je vraagt of mensen onze rap over de grens dope vinden, dan neem ik aan dat in plekken waar Spaans gesproken wordt het wel dope gevonden wordt. Daar waar er geen Spaans gesproken wordt moeten mensen ons live zien en zich dan bewust worden van de kwaliteit van de groep ondanks dat ze ons niet verstaan.

Hebben jullie al internationale ’collabo’s’ gedaan? Zo ja, met wie?
Op ons laatste album (Odisea en el Lodo, 2001) hebben we een collabo met Promoe gedaan van de groep Looptroop. Hij is echt een vreselijk dope gast en hij maakt vreselijk vette raps. Het was allemaal heel cool en relaxed gegaan, hij zat bij ons in huis voor een week in Sevilla en hij had de track goed voorbereid. We wilden niet dat het klonk als een freestyle of iets in die richting, We wilden een track hebben voor op onze CD en ik denk dat het ons gelukt is.

Wat is ‘the place to be’ voor Hip Hop heads die op vakantie gaan naar Spanje, specifiek Sevilla?
Wat er in Sevilla is? Er is zon, veel zon en warmte (haha), vreselijk mooie vrouwen en goed eten. Kijkend naar het hiphop gedeelte, elke week is er wel een of ander optreden in Sevilla. Wat zalen betreft waar feesten worden gehouden, die zijn er bijna niet en van wat er is daar worden veel van die party tracks gedraaid, snap je?? Oftewel, veel commerciele hiphop en R&B. Ze zouden nooit een track van Buck 65 draaien, bijvoorbeeld.

Hoe is het gesteld met Hip Hop in Spanje? En naar welke andere acts moeten we zeker uitkijken?
De movement in Spanje is behoorlijk aan het groeien sinds een paar jaar geleden. We zijn nu 10 jaar verder na het eerste serieuze HipHop album dat gedropt werd, snap je? Hier in Spanje zijn de mensen in de tachtiger jaren begonnen, maar het eerste serieuze album dat geëdit werd, was Madrid Zona Bruta van CPV (Club de los Poetas Violentos) in 1994. Sinds een jaar of twee heb ik het allemaal niet zo zien groeien, ook is hiphop dit jaar de mode van hier door die Eminem hype enzo. Ik ben er een beetje bang voor, want zoals het snel opkomt, kan het ook weer snel gedaan zijn, snap je? Groepen in Spanje zijn er veel, sommige goeie en veel slechte. Ik zou er veel kunnen opnoemen die goed zijn, maar kijkend naar live optredens, die ik graag zou willen zien, zou ik zeggen Solo Lo Solo, Falsalarma en wij zelf.

Waar en wanneer kunnen we jullie binnenkort ‘live’ meemaken?
Nou kijk, komende 2 augustus spelen we in Alicante en 13, 15 en 16 augustus in Los Angeles (US), 24 augustus in Malaga, 30 augustus in San Sebastian de los Relles en nog enkele andere plekken. Kijken of jullie ons binnenkort ook in Nederland laten optreden, want SFDK fraudeert niet live.

Big ups naar al die Nederlandse peeps!

Meer info:
http://www.zonabruta.com
http://www.siemprefuertes.net

Geplaatst door bowie op 26 juli 2003