Word On

Word On staat voor hiphop, stand up comedy en poëzie.

Ik was net een uur of twee terug in Nederland na een weekje Zwitserland, of ik stond al weer in het Burgerweeshuis. Word On stond namelijk op het programma!

Het begon allemaal met wat dope hiphopplaten van DJ LavaRock. Al snel kwam Ali B het podium op om het publiek wat op te warmen. Niet met opmerkingen als: Hee hoo, gooi je handen in de lucht, maar door grapjes en hier en daar het publiek wat te dissen. Sieger M. Geerdsma begon de avond met zijn poëzie. Ali B zei het al: het is geen saaie shit waarvan je in slaap valt, maar Sieger M. brengt het met gevoel en actie. Ik was zeker onder de indruk van deze gast, al moest ik wel moeite doen om hem te volgen. Dit kwam niet omdat hij niet goed verstaanbaar was, integendeel (zeer goede stem), maar het bevatte zoveel dingen waarover je na moest denken dat je daardoor vervolgens weer de weg kwijt was. Hierna kwam Mi Jezz met zijn Engelstalige poëzie. Goed verwoorde kritiek tegenover platenmaatschappijen met een flow waar je u tegen zegt.

Tijd voor de stand up comedy: Rachid Larouz kwam op het podium. Deze gast zit vol met zelfspot en maakte dus vooral grappen over de kut marrokanen. Ik ben op zoek naar een opblaaspop met een hoofddoekje, waarom? Die blaast zichzelf op.Kortom: hele grappige show.

Na Rachid kwam de groep waar ik eigenlijk voor gekomen was: Fata Morgana. Deze gasten had ik al een lange tijd niet meer zien optreden in de Fata vorm; meestal zijn ze aan het freestylen op de Def Enter Hiphop Jam (een keer in de twee maanden in het Burgerweeshuiscafé). Ik vond het een sterk, maar een beetje kort optreden. De nummers varieerden van maatschappijkritisch tot braggin’ and boastin’, ondersteund door dope beats. De interactie met het publiek was oke ze kregen het grootste deel goed mee, maar tot bouncen kwam het niet. Al met al een goede show, maar toch miste ik het kippenvel-gevoel, doordat er niet echt een vette uitspatter zat tussen de nummers waarop iedereen helemaal uit zijn dak kon gaan.

Tussendoor kwam nog de breakdance crew Ill Skill Squad. Ze begonnen met gekke medicijnmannen maskers en wat moves alvorens tot de echte shit over te gaan. De choreografie was goed, maar ik vond het akrobatiche gedeelte wat minder. Weinig headspins en windmills dus.

Het was tijd voor een (volgens mij niet geplanned) nummertje van Mi Jezz met zijn broer. De attitude straalde af van de jongens en ik had best een nummertje meer willen zien.

Ali B sloot de avond af met zijn show, voor mij totaal onverwacht, omdat ik dacht dat hij alleen de host was en verder zijn mond zou houden. Mi Jezz kwam wederom het podium op en toen wist ik direct waarom hij mij zo bekend voorkwam: hij is de back up van Ali B bij al zijn shows. Aardig wat nummers kwamen langs, waaronder Chaos, Ali Baba en natuurlijk Waar Gaat Dit Heen? Laatstgenoemde track werd gerapt door een klein kereltje van een jaar of 12. Ali B is een echte MC: hij weet goed hoe hij met het publiek om moet gaan. Dit maakte het optreden extra levendig.

Het publiek was naar mijn mening wel oke, Ali B herhaalde een aantal keer dat het het beste publiek was tijdens de hele Word On tour (tja, wie weet zegt hij dat in elke stad)… De sfeer was in ieder geval erg goed en ook de vaart die in het geheel zat was fijn. Shout out naar Ali B die alles perfect aan elkaar geluld heeft!

Fixtures:
Hoogtepunt: Fata Morgana
Dieptepunt: Ill Skill Squad
Bier: 1,50
Wc: Gratis
Garderobe: 0,75
Fotograferen: Ja
Geluid: Prima
Bezoekers: Ong. 150
Damage: 5 euro (met studentenkorting)
Cijfer: 8.0

Geplaatst door bowie op 30 december 2003