WOO HAH! werkt in 2022 samen met Rolling Loud naar een nieuw level

Voor de 2022-editie slaat hiphopfestival WOO HAH! de handen ineen met de Amerikaanse festivalorganisator Rolling Loud. Samen brengen zij wat het ultieme festival voor hiphopliefhebbers uit heel Europa moet worden; WOO HAH! x Rolling Loud. De data zijn vrijgegeven: van 1 t/m 3 juli kan men terecht op evenemententerrein Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Op meer info over tickets en de eerste acts moeten we nog even wachten.

“We zijn altijd op zoek naar hoe we het geheel naar een nieuw level kunnen pushen.”

“In de afgelopen acht jaar is WOO HAH! gegroeid van een klein festival tot een van de grootste spelers in haar soort op de Europese markt. We zijn supertrots op wat we hebben opgebouwd en zijn altijd op zoek naar hoe we het geheel naar een nieuw level te pushen. Voor de 2022-editie starten we een samenwerking met Rolling Loud. Dit merk is op haar beurt toonaangevend in de Amerikaanse markt met festivals in Miami, New York en Los Angeles. Gezamenlijk zorgen we deze zomer voor een onvergetelijke festivalzomer voor hiphopliefhebbers in veel Europa”, aldus festivaldirecteur Ruud Lemmen.

WOO HAH! kennen we natuurlijk al langer in Nederland, maar de meeste Europese hiphopfans zullen Rolling Loud voornamelijk kennen van de bomvolle flyers en Instagram-aftermovies. Het festival bouwde de afgelopen jaren een gigantische naam op met edities in verschillende Amerikaanse steden. De line-up is eigenlijk altijd een dwarsdoorsnede van wat dat moment heet is op hiphopgebied.

Vorig jaar probeerden ze de oversteek naar Europa te maken door een eerste editie op poten te zetten in Portugal. In Portimao, midden in de Algarve, zouden onder meer A$AP Rocky, Future, Wiz Khalifa, D-Block Europe, Lil Uzi Vert en Lil Durk optreden. Voor dit jaar had de organisatie o.a. Cardi B, Stormzy, Boy Better Know, Griselda en Rick Ross gestrikt.

Europese primeur

De twee edities op het Zuid-Europese strand gingen niet door vanwege de covid-maatregelen, maar alle namen werden direct met WOO HAH! in verband gebracht, doordat de twee festivals aanvankelijk in hetzelfde weekend stonden gepland. Wie niet deelt vermenigvuldigt niet, moeten de organisaties gedacht hebben. Het lijkt erop dat de Europese primeur van Rolling Loud niet in Portimao maar ‘gewoon bij ons in Hilvarenbeek’ plaats gaat vinden.

Wat de samenwerking precies gaat inhouden is nog niet bekend. Grote hiphopnamen halen was voor WOO HAH! al geen probleem; Travis Scott is er zo goed als vaste gast, J. Cole en Stormzy gaven al eens uitmuntende headline-shows en ook in de diepte viel er genoeg te genieten. Ze wisten ze vroeg in het stadium van hun carrières al het podium te bieden aan onder meer Little Simz, Denzel Curry en Run The Jewels. Ook na de verhuizing van de Tilburgse Spoorzone naar de Beekse Bergen kon het festival rekenen op positieve recensies.

Dat valt lang niet altijd te zeggen over Rolling Loud. Hoewel het een naam van jewelste is, zijn Amerikaanse critici niet mals. Over de laatste editie in New York van afgelopen oktober, schreef Rolling Stone: “De eerste avond van het Rolling Loud Festival in New York een slechtere ervaring dan ik me had kunnen voorstellen.” De scribent van dienst spreekt in zijn recensie van ‘schaamteloze criminalisatie van hiphop’, door de enorme hoeveelheid politieagenten op het festivalterrein. Ook wordt afgegeven op de surprise performance van DaBaby, terwijl hij een paar maanden ervoor nog homofobische uitspraken deed op een podium van hetzelfde festival. In 2019 werd de Miami-editie een logistieke rommel genoemd door de Miami New Times.

Gebruik maken van elkaars expertise

Gelukkig is de Europese festival-infrastructuur vaak een stuk handiger ingericht. Het is dan ook te hopen dat er qua productie in Hilvarenbeek gewoon de normale groeicurve wordt gevolgd. Tegen 3voor12 vertelt Ruud Lemmen: “Op de achtergrond werken we samen op veel vlakken die misschien niet direct zichtbaar zullen zijn. Voor komend jaar gaan we samen met Rolling Loud onder andere een VIP gedeelte ontwikkelen voor op het festival. Tegelijkertijd zullen we op veel andere vlakken, onder andere binnen sponsoring en marketing gebruik maken van elkaars expertise en bereik om zo sterk mogelijk voor de dag te komen.’

Het is afwachten wat deze samenwerking concreet oplevert. Het zijn in ieder geval twee grote merken die emulgeren; wie weet is het resultaat van Vegito of Gogeta-achtige proporties. Dat het in deze donkere tijd weer borrelt in het hiphopfestival-landschap, zorgt in ieder geval voor een gezonde dosis kriebels. Gaat 2022 dan eindelijk weer een festivalseizoen opleveren zoals we dat ooit kenden? Laten we het hopen. Wij melden ons met opgekropte knaldrang en een grote nieuwsgierigheid aan de festivalpoorten in Hilvarenbeek.

Zodra we meer weten, lees je het op deze site.

De site lijkt nog niet in de lucht, maar binnenkort maakt de organisatie meer bekend over de line up van WOO HAH! x Rolling Loud via www.woohahxrollingloud.com 

Geplaatst door bowie op 8 december 2021