D.R.U.K.: hiphop die in vier dagen in een snelkookpan is gemaakt

Vandaag, 13 december 2019, verschijnt het album D.R.U.K.: een verzamelalbum vol Brabants talent dat gemaakt werd tijdens het WOO HAH! Pressure Cooker-project dat afgelopen zomer plaatsvond. Tijdens dit schrijverskamp werd een groep jonge rappers in vier dagen klaargestoomd voor een optreden op WOO HAH! en nu verschijnt het materiaal als digitale release. Het project komt uit de koker van We Shape: een stichting die zich onder de vleugels van EMOVES inzet voor muzikaal hiphoptalent uit Brabant. HIJS sprak met de organisatoren Kareem Gazuani en Shaun Figaroa.

Animo voor het project was er volop. “Zeshonderd aanmeldingen kwamen er binnen,” vertelt Gazuani “en daar moet je er dan tien uit kiezen.” Daarbij wordt er niet alleen naar skills gekeken, legt hij uit: “Tien jaar geleden was ik alleen maar bezig met wie de hardste was, wie er potentie had. Maar nu kijk ik echt naar: wat kun je? En wat kun je bijdragen? Wat verbindt is de muziek. Ze hebben allemaal liefde voor hiphop, maar iedereen is ergens anders goed in. Ik probeer daar zo conceptmatig mogelijk in te denken, al die jongens en meiden te faciliteren. Shaun en Wesley vertalen dat vervolgens naar een projectplan.”

Het sluit naadloos aan op het each one teach one-principe dat bij het overkoepelende EMOVES centraal staat, licht Kareem toe: “Het idee van We Shape is dat jongens en meiden zich ontwikkelen die uiteindelijk weer die scene en de coöperatie gaan vertegenwoordigen. Als maker kun je ondersteund worden door EMOVES. Als we dat goed kunnen implementeren zijn we eigenlijk back to basic, waar de grondwaarden van hiphop ook liggen.”

We Shape steekt niet anders in elkaar: als projectleider bij Dynamo was Gazuani verantwoordelijk voor het project UrbanLab, waar hij jong talent de ruimte gaf zich te ontwikkelen tot volwaardig collega. Twee jongens die dat traject doorliepen: Shaun Figaroa en Wesley Niesten. Het tweetal is nu verantwoordelijk voor de uitvoering van We Shape, waar Gazuani vooral verantwoordelijk is voor het bewaken van de processen.

“Soms lukt het en soms ook niet. Ook dán leer je. En dan ga je gewoon opnieuw.”

Hoewel Shaun als rapper binnenkwam, leerde hij door de begeleiding van Kareem juist zijn ondernemende kant kennen. “Het schrijven kriebelt nog wel eens, maar ik merkte dat ik aan de organiserende kant meer vruchten kon plukken”, blikt hij terug. “En het ondernemen vind ik tof.” Dat hij zich daarin heeft kunnen ontwikkelen, komt volgens Shaun doordat Kareem hem vanaf het begin als gelijkwaardig behandelde: “De liefde voor muziek verbindt. Als ik een idee had gingen we daar samen over sparren. Als we een video wilden schieten, gingen we een video schieten. We wisten niet goed hoe de camera werkte, we gingen gewoon. Soms lukt het en soms ook niet. Ook dán leer je. En dan ga je gewoon opnieuw.”

“We stimuleren rappers om eens een andere flow te proberen…”

Het uitdagen van talent om nieuwe dingen te doen is volgend Figaroa essentieel voor die ontwikkeling. Zo ook tijdens het schrijverskamp: “We stimuleren rappers om eens een andere flow te proberen of back to back met een andere rapper te schrijven. Hoe tof het resultaat is, hoor je terug op het album. Deze artiesten zijn vier dagen met niets anders bezig dan met creëren. Daar leer je zoveel van.”

Ook tijdens het schrijverskamp was die verbinding door muziek duidelijk zichtbaar, illustreert Shaun: “Een van de rappers, Kotobo, had zijn eerste radio-interview. Telefonisch. De andere jongens verzamelden zich om hem heen. En de jongens die er niet bij pasten, luisterden een huisje verder live mee.”

Intussen gaat We Shape aan de slag met de voorbereidingen voor de 2020-editie van de Pressure Cooker. En er zitten meer projecten in de pijpleiding. Inhoudelijk kunnen de heren daar nog weinig over zeggen, maar centraal staat altijd de ontwikkeling van regionaal talent. Tot die tijd kun je je laven aan het resultaat van de afgelopen editie: D.R.U.K. Met bijdragen van Wakeem, Zeynzakarov, Skinny, Ella John, Guydo, Kotobo, Lucamaxiim, George Kush en Laylo.

Geplaatst door bowie op 13 december 2019