WOO HAH! moet op zoek naar andere locatie, Beekse Bergen te vol

Hiphopfestival WOO HAH! is op zoek naar een nieuwe locatie. Het terrein Beekse Bergen, waar het festival sinds 2018 plaatsvindt na de verhuizing uit de Tilburgse Spoorzone, herbergt teveel grote meerdaagse evenementen gedurende de festivalzomer. Een woordvoerder van MOJO bevestigt de berichtgeving van Brabants Dagblad daarover.

Die krant meldt dat de gemeente niet meer dan drie grote festivals op dezelfde locatie zo kort achter elkaar wil laten plaatsvinden. Naast de twee langstlopende festivals op het terrein in Hilvarenbeek, Decibel Outdoor en Best Kept Secret, kwam er afgelopen zomer nog een speler bij; Awakenings. Dat techno-festival blijft ook in 2023 op de agenda staan in de Beekse Bergen.

Dat is een raar gegeven, want al wisten zij volgens 3voor12 de festivalformule te kraken, regende het aan de achterkant maar liefst driehonderd klachten. Deze gingen voornamelijk over verkeer, geluid, bereikbaarheid en het betrekken van de omgeving. De gemeente Hilvarenbeek heeft met de organisatie afgesproken dat dat veel beter moet. Over WOO HAH!, dat dit jaar voor het eerst de handen ineen sloeg met Amerikaanse partner Rolling Loud, kwamen dit soort verhalen een stuk minder naar voren.

Daarnaast is WOO HAH! simpelweg nog altijd een Tilburgs product, een toonzettend festival dat de lijm is tussen vele initiatieven uit de stad en de regio. Het verschaft bovendien werk aan vele partijen, freelancers en vrijwilligers uit de regio. Dat een Amsterdamse partij nu, in een jaar waarin ze kwamen proefdraaien, dat verschuift, smaakt bitterzoet.

Update: WOO HAH! is zelf vertrokken en ambieert voor 2023 iets groters. Tegen 3voor12 zegt organisator MOJO het volgende: “Wij zaten goed met onze vergunning, maar hebben zelf besloten uit Beekse Bergen te vertrekken, in goed overleg. Maar het komt de gemeente en buurtbewoners nu misschien goed uit.”

Uitwijken naar de Randstad lijkt de enige mogelijkheid voor het festival, daar er in en rond Tilburg weinig andere mogelijkheden zijn voor een festival met een dergelijke capaciteit. Ondertussen heeft het festival zelf nog geen officiële aankondiging gedaan voor 2023. Normaliter zou rond deze tijd van het jaar gestart worden met de ticketverkoop en/of de bekendmaking van de data. Of en in welke vorm WOO HAH! volgend jaar terugkeert, is dus nog niet duidelijk. De zegsman laat weten dat er wordt gewerkt aan een nieuw evenement in “de lijn van WOO HAH!”, maar kan niet zeggen of dat ter vervanging is van het festival. Meer nieuws moet binnenkort volgen.

De eerste editie van WOO HAH! was in 2014. Sinds 2018 is Beekse Bergen de festivallocatie.

Geplaatst door bowie op 25 november 2022