WOO HAH! moet de jaarlijkse hotspot voor hiphopliefhebbers worden.

Een van de hoogtepunten van vorig festivalseizoen was ongetwijfeld WOO HAH!, het festival dat door Mojo en 013 in de Spoorzone te Tilburg werd georganiseerd. Oude helden als Mef & Red en Mos Def werden afgewisseld met het nieuwste talent zoals Chance The Rapper en YG, naast een hele hoop nationale en regionale acts. Vandaag maakte de organisatie de eerste namen voor de komende editie op zaterdag 4 juli bekend, en die liegen er niet om: Joey Bada$$, Run The Jewels, Vince Staples, Freddie Gibbs, Your Old Droog, Remi Kolawole en Fresku zullen in elk geval Tilburg aandoen komende zomer. Wij spraken met Ruud Lemmen (013) en Jeps Salfischberger (Mojo), samen programmeurs / organisatoren van het festival, over WOO HAH! 2015.

WOOHAH15interviewMURPH2
Chance The Rapper op WOO HAH! 2014

“Bezoekers mogen een hiphopfestival van formaat verwachten! Een line-up met meer namen, grotere namen, een uitgebreider festivalterrein met onder andere een extra stage area en meer van dat alles. We borduren voort op de weg die we aanvankelijk insloegen, maar we pakken alles net wat groter aan. Daarbij komen er wellicht her en der wat verrassingen waar we nu nog niet teveel over kwijt kunnen”, vertelt Ruud. Jeps vult aan: “Verwacht de toffe dingen van de eerste editie, maar dan uitgebreider. We willen vooral verder gaan op de toffe vibe van vorig jaar. Daarbij hebben we nog een paar toffe nieuwe ideeën waarover we nog brainstormen, maar ook dat kunnen leuke toevoegingen worden op het festival.”

Wat HIJS vorig jaar opviel was dat er veel te doen was náást muziek van de acts: poetry, een open mic en een skatebaan om maar een paar dingen te noemen. “We gaan verder op die lijn. Mensen willen graag vermaakt worden; een toffe artiest bekijken, een skateboard demo bekijken, gewoon even ergens in de (hopelijk) zon hangen met vrienden, goed eten. De filosofie achter WOO HAH! is: Een complete dag vermaak waar genoeg te doen is voor iedereen met een kwalitatief hoogstaande hiphop line-up”, legt Ruud uit.

“De sterren van morgen, met de actuele trekkers van nu, zowel nationaal als internationaal.”

En die line-up wordt er weer een om van te smullen. “We zijn er nu al heel erg trots op. Laat ik er een paar uitlichten: Run The Jewels verdient met een album wat overal hoog in de jaarlijsten kwam, zowel binnen als buiten de hiphop, een prominente plek op het festival. Joey Bada$$ bracht gisteren zijn album uit, is rete-actueel en we verwachten er een hoop van. En Vince Staples, één van de relatief nieuwkomers, heeft met zijn EP hoge verwachtingen gewekt, dus die kans konden we niet laten schieten”, zo laat Ruud weten. Hij gaat verder: “We zoeken naar een goede selectie van namen. We proberen grotere namen te combineren met kleinere nieuwe acts. De sterren van morgen, met de actuele trekkers van nu, zowel nationaal als internationaal. Ook proberen we ervoor te zorgen dat er ook jaarlijks een aantal meer gearriveerde of meer ‘classic’ acts toegevoegd worden aan de line-up.”

Ook Nederlandse hiphop wordt dit jaar niet overgeslagen. “Soms ligt het niveau nog wel hoger dan de Amerikaanse voorbeelden. We willen ons publiek graag een staalkaart laten zien met wat er nu happening is, daar hoort Nederlandse hiphop bij”, aldus Jeps. Ruud springt in: “We willen liefhebbers van verschillende soorten hiphop met elkaars favoriete acts bekend laten worden. Ondanks dat we ons zeker richten op een internationaal programma neemt dat niet weg dat Nederlandse hiphop een wezenlijk onderdeel van het programma is.”

WOOHAH15interviewWILLEM1
Sfeerimpressie WOO HAH! 2014

Niet alleen méér acts en grotere acts, WOO HAH! belooft meer: “Het wordt fysiek ook allemaal net iets groter. We gaan schuiven met wat onderdelen, waardoor het terrein beter benut wordt. We zijn ook aan het kijken hoe we het terrein buiten groter en interessanter zouden kunnen maken.” Jeps weet daar wel raad mee: “Ik zou nog graag een chill-out zone zien waar je lekker kan hangen, een hapje en drankje kan nuttigen terwijl je met je vrienden de show van daarnet doorneemt. Maar dan moeten we geen regenbui op onze donder krijgen zoals vorig jaar natuurlijk, haha.”

WOOHAH15interviewMURPH1
Great Minds op WOO HAH! 2014

Dé reden dat de hiphopliefhebber dit jaar naar WOO HAH! moet, is volgens de organisatie duidelijk: “WOO HAH! moet de jaarlijkse hotspot voor hiphopliefhebbers worden. Een plek waar je je vrienden ontmoet en nieuwe vrienden maakt, waar je gave muziek ontdekt. Een eiland voor hiphopliefhebbers, midden in de grote stad. Volgens mij hebben we met de eerste editie al een behoorlijk mooie stap in die richting gedaan en we beloven dan ook iedereen dat het dit jaar nog mooier, grootser en beter wordt.”

Tickets voor WOO HAH! Zijn vanaf 31 januari te koop voor € 30,-. Later zal de prijs stijgen naar € 39,- en aan de deur (mits beschikbaar) kosten de kaartjes € 45,-. Meer info is te lezen op de website van WOO HAH! Check de huidige poster:

WOOHAH2015poster

Geplaatst door bowie op 21 januari 2015