WOO HAH! en nieuw album: ScHoolboy Q claimt de zomer

ScHoolboy Q (inderdaad met hoofdletter H) staat als vervanging van Future op WOO HAH! en hij is zo in één klap headliner van het Tilburgse festival. Waar Future de afgelopen tijd véél nieuwe muziek heeft uitgebracht (het album DS2, een tape met Drake én de eigen tapes EVOL en E.T.), is het rond ScHoolboy Q, op een paar featurings en twee nieuwe singles na, angstvallig stil gebleven na zijn plaat Oxymoron uit 2014. Maar krap een week na zijn performance in het zuiden des lands komt hij met zijn nieuwe album Blank Face. Wat kunnen we verwachten van die plaat én van zijn show in de Tilburgse Spoorzone?

De rapper werd in ‘86 geboren op een militaire basis in Wiesbaden, kort nadat zijn ouders uit elkaar waren gegaan. Na een omzwerving via Texas kwamen ze terecht in Californië. ScHoolboy Q groeide op in Los Angeles, vlakbij Figueroa en Hoover Street, niet bepaald de veiligste buurten van de stad. Hij kwam dan ook al op jonge leeftijd in de drugshandel terecht. Gelukkig kwam rap op zijn pad en werd hij in 2006 eens uitgenodigd in de studio van TDE, wat staat voor Top Dawg Entertainment (dan nog een klein independent label uit Carson). Daar ontmoette hij Ali, die tegenwoordig bekendstaat als een van Amerika’s beste mixing engineers, Punch, Jay Rock en Ab-Soul, met wie hij aan tracks begon te schaven. Hij kwam steeds vaker naar de studio en op een gegeven moment vond de rest hem goed genoeg om hem bij het label te halen. Toch blijft hij ook hustlen op straat, tot hij na een aantal tapes zijn eerste album Setbacks (2011) via TDE de wereld inslingert.

GroovyTonyitem2

Nederland is geen onbekend terrein voor ScHoolboy Q, die al twee keer eerder optrad in Amsterdam. Na Oxymoron deed hij de Melkweg aan, maar Appelsap pikte hem al op na zijn eerdere album Habits & Contradictions uit 2012. Daarop werkte hij al samen met de crème de la crème van de producerwereld, want de beats kwamen uit equipments van onder meer Alchemist, Mike WiLL Made It en Lex Luger. Bangers te over dus, maar toch kwam Q, die geboren is met de naam Quincy Matthew Hanley, pas écht in de picture toen zijn labelgenoot Kendrick Lamar de wereld veroverde met Section.80, waarna een deal met Dr. Dre’s Aftermath volgde. TDE was ineens een merk geworden waar iedereen op lette, dus kon Q niet anders dan meeliften in het kielzog van zijn uit het niets wereldberoemd geworden partner in rhyme.

En dat deed hij prima. Waar Habits & Contradictions nog op positie 111 van de Billboard 200 bleef steken, schoot opvolger Oxymoron begin 2014 direct door naar de eerste plaats in diezelfde lijst. De singles waren stuk voor stuk raak: Man Of The Year, Collard Greens (met Kendrick Lamar) en Break The Bank zorgden ervoor dat de plaat een van de meest geanticipeerde van het jaar werd en ScHoolboy Q maakte het waar: met zijn nasale stemgeluid, de juiste beats, vlijmscherpe flows en gangsterverhalen is hij, samen met zijn labelgenoten en o.a. Odd Future en Vince Staples, onderdeel van de nieuwe lichting artiesten die de spotlights weer op de Westcoast doen richten.

Het album blijft in dat jaar nog in de picture door de release van de resterende single Studio (met BJ The Chicago Kid) en de video voor Hell Of A Night, maar buiten die singles wordt het angstvallig stil. Dat valt niet te zeggen over de show die hij na het uitbrengen van het album deed in de Melkweg. Daar brulde namelijk iedereen, van voor tot achter in de zaal, een uur lang alle tracks die hij performde luidkeels mee, wat zorgde voor een ultieme chaos in het laatste blok met o.a. Yay Yay en Man Of The Year. En toen ook Mac Miller nog de bühne op sprong (wat zijn rol was werd toen niet helemaal duidelijk) was het feest helemaal compleet.

BlankFaceitem2sbq

“De timing van WOO HAH! blijkt perfect.”

Aankomende zaterdag staat ‘SBQ’ in Tilburg op het podium, tijdens de derde editie van WOO HAH!. Waar Miller al in een vroeg stadium werd aangekondigd en in een laat stadium werd gecancelled (Vic Mensa vervangt), moet de komst van ScHoolboy Q er slechts een paar weken vóór het inmiddels uitverkochte festival voor zorgen dat de naam Future van de poster doet verbleken. Die heeft namelijk een deel van zijn Europese festivaltour afgezegd (hij staat een week later nog wel op Wireless en Openair Frauenfeld), waarop de organisatie heeft besloten om ScHoolboy Q, die niet op tour is ten tijde van het festival, speciaal vanuit de States over te laten vliegen voor een show. Lekker getimed, één week vóórdat op 8 juli zijn nieuwe wapenfeit Blank Face in de winkels ligt.

Van dat album zijn tot nu toe slechts twee singles verschenen: Groovy Tony is een ouderwets smerige headbanger en THat Part is een collabo met misschien wel de grootste rapper van deze tijd: Kanye West. ScHoolboy Q heeft zijn zaken dus prima op orde. Zijn nieuwe album wordt ongetwijfeld een grootse opvolger van Oxymoron, vol nieuwe verhalen over hoe het was om op te groeien in een van de meest gevaarlijke buurten van Los Angeles. Dat blijkt ook uit de splinternieuwe korte film voor de track By Any Means die afgelopen week verscheen. Hopelijk heeft hij, tussen de verwachte chaos tijdens zijn dope singles door een paar primeurtjes in petto voor op WOO HAH!. En met goed geluk levert hij een week later, net als zijn beroemde labelgenoot, daadwerkelijk een moderne Westcoastklassieker af.

Geplaatst door bowie op 29 juni 2016