Winne – Onoverwinnelijk

Onoverwinnelijk bevat 11 volledige tracks met originele en goed afgemixte beats en wordt niet bevuild door een schreeuwende mixtape ‘DJ’. Maar wij mogen dit niet Winne’s debuut album noemen. Waarom dan niet? Dat zou ik dus echt niet weten. Hoe klinkt het als je alle bekende Winne tracks achter elkaar zet en er twee nieuwe bij doet? Daar kan ik je dan weer wel wat over vertellen.

Het album, eeeuh ik bedoel cd’tje, begint chronologisch met de tracks die Winne achtereenvolgens via internet, What’s Da Flavor?! compilatie cd en Rotterdam Mixtape naar buiten bracht. Stuk voor stuk tracks waarop Winne duidelijk maakt dat hij is gekomen om te winnen; “Je volgt de gele trui drager / De scene heeft me nodig als Surinaamse families huisvaders” en “Dit hier is rapmuziek met overgave, ’kzie geen reden om te overhaasten / En ik weet niet wie die titel nu heeft, maar hij moet em overdragen.” Al deze scherpe lijnen worden gedropt op de pompende beats van Kapitein Mo en die maken dat je zeker niet te zuinig met het volume omgaat. Met 40 Bars gaat de schuif nog een klein stukje omhoog, want wat een heerlijke DJ Premier flashback heeft mede-Rotterdammer DJ MP hier geproduceerd! Winne is tevens in topvorm met een even catchy als slim refrein dat steeds refereert naar het getal van de titel. Dit is iets dat Winne met de eenvoudige refreinen van o.a. Top 3 Mc en Pomp Die Shit nog niet eerder had laten horen. Proost begint sterk met “Fuck een top 40 ik wil in die Quote 500 / Quote mij, geloof mij, Winne komt in die Quote 500.” Maar de laatste beat van de Kapitein (Winne werkt niet meer met hem aan nieuwe nummers) is helaas ook de minste. Hij overdonderd zowel de luisteraar als Winne zelf, en ook Winne’s punchlines lijken hier langzaam op te raken. Dat dat snel opvalt is het nadeel als je elke klemtoon duidelijk en rustig articuleert: “…Rappers zijn nat achter de oren. Wat wil je nog horen? / In deze game gaan er mensen dood voor geld, ik ben voor deze shit geboren.” De Soulsearchin’ producties voor Net Als Ik? (wie dit een verborgen reclameboodschap voor Nike durft te noemen moet de clip maar eens bekijken) en Beton zijn nogal divers en dat is wederom van de inhoud niet te zeggen. Er is niks mis met de, door de charismatische stem gedragen, overdracht, maar dit ‘goed, beter, best,-verhaal’ begint te vervelen!

Voor de productie en het gastoptreden van veteraan Alee Rock is dan eindelijk gekozen voor een ander onderwerp dan Winne zelf. Niet hij, maar de Rotterdamse helden van vroegah worden in de intro van Grondlegger opgenoemd en als architecten aangewezen. Prettig om te horen dat generaal Winne meer in zijn mars heeft. Je liegt legt wederom de nadruk op de battle-kwaliteiten van Winne. Een sloom refrein en zwak couplet van vaste gast Feis halen de goed geproduceerde Concrete track te veel naar beneden . Mr Probz is ondertussen bekender van zijn gezongen refreintjes dan van zijn raps voor b.v. The Most Official. Ook op afsluiter Begrijp Me Niet Verkeerd kan Winne een adempauze tussen zijn coupletten nemen. Soulsearchin’ weet met dramatisch hoge synthesizer tonen en gezongen vocalen een pakkend geheel te creëren.

Het grootste pluspunt van Onoverwinnelijk is dat je voor een relatief laag bedrag in eenmaal alle Winne tracks in goede kwaliteit in je bezit krijgt. De ware Winne fan moet trouwens nog heel wat Top Notch releases aanschaffen om ook werkelijk al zijn gastoptredens te bezitten. Zoals gezegd is het nog maar kort geleden dat Winston zijn artiestennaam van Static in Winne veranderde en dus kun je ervan uit gaan dat hij nog volop gaat groeien. Dit heeft hij ook nodig om van Winne Zonder Strijd een album te maken dat niet net als Onoverwinnelijk eentonig lang trots op de borst slaat. Met de beats komt het vast goed, maar met meer humor, een goed uitgewerkt concept of rijms die meer zeggen over Winne dan winnen gaat zijn ‘echte’ debuutalbum wellicht ook de gehele speelduur blijven boeien.

Tracklist:
01.Top 3 Mc
02.Pomp die shit!
03.Geef 8
04.Wilde Westen
05.40 Bars
06.Proost
07.Net als ik?
08.Beton
09.Grondlegger met Alee Rock
10.Je Liegt met Feis
11.Begrijp me niet verkeerd met Mr Probz

Meer info: Winne

Geplaatst door bowie op 12 januari 2008