Winne dropt eerste album in negen jaar: ‘Oprecht Door Zee’

Goede wijn ligt lang te rijpen in een vat. Dat dat met goede hiphop ook is, bewijst ‘De Generaal’ vandaag. We maakten al kennis met Winne in 2005 maar moesten vervolgens bijna vier jaar wachten op Winne Zonder Strijd, dat door velen wordt gezien als een Nederlandstalige hiphopklassieker. Vandaag dropt hij zijn langverwachte tweede album, dat de titel Oprecht Door Zee heeft gekregen. Na negen jaar is er dus eindelijk weer een soloplaat van ‘Rotterdam’s best.’

Op Oprecht Door Zee kiest hij, net als op de voorganger, voor rustige maar prettig in het gehoor liggende producties waarop hij zijn emoties kwijt kan. Wil hij rustig chillen met vrienden, op zijn gemak zijn familie bedanken voor hun steun of uitleggen dat hij ook maar een mens is; er is alle ruimte voor. Ook voor een sterk staaltje storytelling over eerwraak (het plot verklappen we niet) is een plekje gereserveerd en dat zelfs een integere, kalme man als Winne af en toe zin heeft in een feestje blijkt uit de track RCL, dat staat voor ‘Rotterdam City Lights’.

Tekst gaat verder onder de video.

Winne vaart zijn eigen koers, haakt niet aan bij wat de nieuwe golf doet en vertikt het om te doen wat hij al gedaan heeft; het maakt van Oprecht Door Zee een fris maar volwassen album, vol persoonlijke teksten en gedachten, prachtige volzinnen en sublieme producties. Zo’n album dat je tijdens een vrije avond moet luisteren, in je fijnste stoel, met een goed glas wijn, cognac of whisky. Zonder ijs, want dan is het net zo puur als deze plaat.

Beluister ‘m hieronder:

Geplaatst door bowie op 17 augustus 2018