Winnaar HIJS Beatbattle (december 2013) bekend

Hieronder onze top 5. Wat we hebben gedaan, is het volgende. Jaap heeft zijn top 5 gemaakt. Chris heeft zijn top 5 gemaakt. Daar zaten vier dezelfde tracks tussen, dus het was redelijk unaniem. We hebben de tracks voorzien van punten (van 1 tot 10), daarna de punten bij elkaar opgeteld en degene met het hoogst aantal punten wint. Zie hieronder onze feedback. We hebben er ook wat opbouwende kritiek bij gedaan.”

 

1. Galax

 

Vanaf het begin van de track gelijk een hele positieve vibe. Er zitten best veel details in de productie, dat is nice! Dope drums, dope soundjes en dope breakjes. Alle afzonderlijke kleuren van de sounds passen goed bij elkaar. Je sound is dus erg goed! In het arrangement mag er, wat ons betreft, nog wel iets extra’s gebeuren of wat meer over worden nagedacht. Op dit moment lijkt het arrangement nog een beetje teveel op random lagen aan en uit zetten. De spanningsboog werkt daardoor niet heel duidelijk naar een bepaald punt toe. Sommige delen lijken ook net iets te lang door te gaan. Dat komt waarschijnlijk door die ‘randomheid’ van het aan/uitzetten van bepaalde layers. Vanaf 0.45 gebeurt er qua drums niet zo heel veel meer, terwijl er in het begin heel veel met de drums gebeurt. Misschien een langere break (drums weghalen) in het midden van de track zodat de beat weer opnieuw in kan komen (zoals je heel kort doet bij 0.28)? Eventueel met een akkoordenverandering…”

 

2. Mr. Mohhy

 

Compositorisch gezien zit deze track goed in elkaar. Tof dat je dezelfde melodieën door meerdere instrumenten laat spelen. Zo creëer je een duidelijk muzikaal thema. Ook goed dat je soms de melodieën omdraait qua ligging (vanaf 0.29 een hoog bliepjesachtige melodie, vanaf de drop daarna een octaaf lager). Dit genereert een mooi energieverschil in opbouw. Sowieso is er ook goed nagedacht over de hoeveelheid energie op welke plek in het arrangement aanwezig is. Welke partijen waar klinken. Daardoor krijgt het arrangement een mooie spanningsboog. Erg goed gedaan!! Waar volgens ons nog wel winst te behalen is, is in de productie van je sounds. Die sounds kunnen wel wat dikker nog. Probeer nog iets meer te layeren (dezelfde partij, bijvoorbeeld strings, met twee à drie andere strings dubbelen, misschien een octaaf lager of hoger), dat genereert krachtigere sounds. Ook zou een ‘betere’ mix de track naar een nog hoger level kunnen tillen.”

 

3. Abstrakt

 

Wat een lekkere, sfeervolle sound! Het goede aan deze track vinden wij de combinatie van samples en zelfgespeelde sounds, alles klinkt als één geheel. Er zit een enorme diepte in de track, wat ‘m een bepaalde spaceheid geeft. Het tweede deel mag nog iets extra’s hebben om zo de track echt naar een climax te brengen. Misschien een schreeuwende soul chick in de verte. Uiteindelijk gaat het namelijk niet nog ergens naartoe. Het blijft een beetje op hetzelfde level door kabbelen. Dat komt ook omdat alle lagen een beetje verstopt zitten in de mix. Misschien kun je proberen om bepaalde lagen juist naar de voorgrond te brengen (door ze bijvoorbeeld op bepaalde plekken wat harder te zetten, of wat minder galm). Zo krijg je wat meer dynamiek in je arrangement. Ook hier zou een langere break goed kunnen werken. Een ’betere’ mix zou de track ook nog naar een hoger level kunnen tillen. Er zit bijvoorbeeld erg veel sublaag in. Het kan een bewuste keuze zijn, maar andere instrumenten worden soms weggedrukt door de bas.”

 

4. Kijk Een Ster

 

Begint direct lekker. Goede drum sounds, goede synth sounds. Een productie waaraan je hoort dat er aandacht aan is besteed qua sound en mix. Een lekkere groove. De tweede drop valt een beetje tegen. Vanaf dat moment moet er natuurlijk van alles bij komen om de beat naar een nog hoger level te tillen. Denk aan een rauwere bass op de eerste tel. Extra rhodes achtige sounds. Extra drums. Vocal sampletjes. FX. Et cetera. Je kunt ook die space-achtige sound weghalen en vervangen door iets anders. Of dubben met iets anders. Maar zeker een lekkere demo!”

 

5. Goodfella Nella

 

Lekkere sample beat. Rustige vibe. Lekkere drums. Die passen goed bij de sample. Lekker om op te spitten. De intro duurt wel veel te lang. Dit is een dooddoener wanneer rappers langskomen om beats te luisteren om op te spitten. Maar als die beat dan uiteindelijk inkomt, is ie wel lekker. De hihat zou wel iets minder hoog mogen hebben. Die is iets te crispy ten opzichte van de rest van de muziek. Daardoor past hij er niet echt goed bij. Verder dope. Een goede rapper erbij zoeken en tapen die handel!!”

 

Maandwinnaar december 2013:
En daarmee is Galax de winnaar van de HIJS Beatbattle van december. Namens Killing Skills en de redactie van HIJS van harte! Je wint net als de vorige winnaars een prijzenpakket en je mag in de zomer met de 11 andere winnaars een bezoek brengen aan een professionele studio. Big up!

 

Meedoen?
Ben jij een beatmaker en wil jij ook dat je beats worden gecheckt door een ervaren Nederlandse producer en daarnaast kans maken op toffe prijzen? Inschrijven voor de volgende HIJS Beatbattle kan vanaf gisteren. Voor meer info check je de pagina van de HIJS Beatbattle.

Geplaatst door bowie op 7 januari 2014