Winnaar HIJS Beatbattle (augustus 2013) bekend

Beatronome – City

Eerste indruk: “Juist. Nice mood. Ondanks dat er niet erg veel opvallends gebeurt is dit erg goed en verre van saai. Het is een bepaalde vibe waar je goed op kan zonen. Mediteren zelfs. Ambient 90’s style, lekker instrumentaal laten dit. Klinkt natural. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Goed voorbeeld van hoe het wel moet. Ben benieuwd wat deze beatmaker/ producer nog meer had in kunnen sturen. Deze is wel erg rustig voor een contest. Toch dig ik dit erg.”

 

BurtSoundzz – Dap

Eerste indruk: “Past goed onder actiescene uit eind jaren 80 B-film. Ik zou die jaren 80 vibe nog meer benadrukken. Iets meer gate op de snare. Vocalsampletjes mogen weg. Wat mij betreft.

Tweede indruk / conclusie: “Het doet me ook een beetje denken aan de Nederhop-sound van begin jaren 90. Vind het net iets te toy. Het is geen harde beat naar mijn mening.”

 

Chewelski – Crystal Rain

Eerste indruk: “Haha deze had ik niet verwacht. Mix van verschillende genres waar ik niet erg in thuis ben. Maar ik voel ‘m wel. Begint met soort house/gabber en verandert in trap-achtig iets.”

Tweede indruk / conclusie: “Vanaf 1:23 kan ik hier wel naar luisteren. Vind ‘m wel erg simpel en vind dat veel van dit soort beats erg veel op elkaar lijken. Alsof iedereen dezelfde synths gebruikt. Ik heb in dit genre toffere dingen gehoord met meer balans en waar alles meer lijkt te kloppen. Denk dat als je een andere synth bas, bijv een dikke Moog sound eronder gooit, het ‘affer’ klinkt.”

 

David de Beatmaker – Laced With You

Eerste indruk: “Heel looney. Erg basic, als in 1991 basic. Eentonig. Een beat als deze kan ik niet uren opzetten met name vanwege de gepitchte vocalen die af en toe ineens opduiken en niet erg aangenaam zijn. Ik versta ook niet echt wat er gezegd wordt. Dan heeft ’t wat mij betreft geen meerwaarde.”

Tweede indruk / conclusie: “Niezotof.”

 

Hertog Jannes – Ze Wil Alleen Maar

Eerste indruk: “Ik voel dit. Ondanks dat er niet veel variatie in zit gaat de sample-loop niet vervelen. Klinkt een beetje als een beat die ik zelf gemaakt had kunnen hebben. Wel lekker ook dat die hihats lekker aanwezig zijn. Kick had iets dikker / voller gemogen, maar dat is mierenneukerij. Is een toffe beat dit. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Hey, hoor nu pas ‘ze-wil-alleen-maar-sampletje’. Wel een beetje een Turrie biter hoor, haha. Erg dope maar vind m net wat te eentonig op den duur. Nu moet je alleen nog iemand vinden die iets rapt over een chick die alleen maar met een koning wilt trouwen, anders maakt die sample echt geen sense.”

 

Inner Act – Tune Inn

Eerste indruk: “Wederom een fijne beat om naar te luisteren. Goed geknipt en neergezet. Coole variatie na 1:30 sec. Dit is ook een beat die je een uren kan loopen zonder dat ie gaat vervelen. Strings klinken wat synthetisch vergeleken bij de samples, maar het heeft iets fris, iets nieuws daardoor. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Ja, dope deze!”

 

Kadit (Onewaymusic) – Work hard play hard

Eerste indruk: “Dit is ook trap als ik me niet vergis. Klinkt goed. Mag nog wel iets in gebeuren, een duidelijk refrein stuk waardoor het meer gaat spetteren, hit material. Zou t goed kunnen doen in een club. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Vergeleken met de vorige ’trap-style’ beat vind ik deze meer in balans en geluiden beter op elkaar afgesteld.”

 

Kymer McGyver – M031L1jk

Eerste indruk: “Ik voel deze beat echt totaal niet. Suffe baslijn in de zin van; geen fijne melodie om te loopen. Ride bekkens passen wel bij de jazzy sound van de baslijn. Maar de drums zijn kut. Er zit een vervelende galm op de snare. Waardoor het lijkt alsof de snare uit een Casio keyboardje komt uit 1992. Klopt gewoon niet dit.”

Tweede indruk / conclusie: “Goed voorbeeld van hoe het niet moet.”

 

Magama – Your Love

Eerste indruk: “Futuristische sound(s) en tegelijkertijd ook soort inheemse oerwoud vibes / sounds als vocalen en fluitje. Maar het klopt allemaal. Erg fijn om naar te luisteren dit. Volgens mij heerlijk om op weg te spacen. Zo te lezen is dit evenals de vorige track (4) uitgebracht op Dwarsrecords. Na deze track hoorde ik een stukje van de track die er automatisch achteraan komt op die account, klonk ook tof. Effe onthouden. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Erg fijn, hou van deze vibe!”

 

Nova Peaks – Nightshift Lullaby

Eerste indruk: “Doet me denken aan die track Windowlicker van Aphex Twin. Vreemde weirde vibe, digg ik wel. Het is anders, ook anders dan Windowlicker. Heel sferisch, filmmuziek.”

Tweede indruk / conclusie: “Ja, doet me echt teveel denken aan Windowlicker, kan er niks aan doen. Dus wel tof, maar niet erg uniek in my opinion.”

 

Ollie Hoops – Sorrow In Your Eyes

Eerste indruk: “Lekker soulful. Beetje eentonig, denk door het vocal-sampletje. Ook valt het ‘slowly-vocal sampletje’ voor mn gevoel niet lekker in de maat, en zodra me dit opvalt probeer ik er aan te wennen, en dan ben je meer bezig met ergens aan te wennen dan dat je geniet van een beat.. Variatie op 2:00 is fijn.”

Tweede indruk / conclusie: “Ik kan nu (twee dagen later) beter leven met de ‘slowly-sample’ toch mag die wat mij betreft weg. Maar dat kan niet denk ik, die sample is de mainsample, althans zo lijkt het. Da’s jammer.”

 

SoulMate – Coming Through

Eerste indruk: “Dikke sounds, groovy drums, veel variatie. En dat is fijn want die blazertjes wil je niet constant horen. Maar telkens als ze er weer in knallen heb je zoiets van ‘yeah, tof’. Dope beat. Alleen de ’trommel fill-in-‘ op bijv. 19 sec. en 43 sec. ligt een beetje vreemd. Ik moet er effe aan wennen i guess. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Toffe beat, maar die roffel fill in sample is niet flex, op 1:56 hoor je dat helemaal goed.”

 

Tantu Beats – Last Day of Summer

Eerste indruk: “Goede vibes, lekker uplifting sfeer. Ik hoor alleen af en toe een soort hoge piepjes, die vind ik wat minder. Maar verder een heerlijke zomerse vibe ‘last day of summer’. Maar ik zou ‘m elke seizoen kunnen pompen. Boks.”

Tweede indruk / conclusie: “Blijft een toffe beat dit.”

 

Wouter Santens / Written – Ow Dee

Eerste indruk: “Altijd goed, een stoffige dikke drumbreak. Duistere vibe, gebeurt niet veel, ik mis iets.”

Tweede indruk / conclusie: “Aan de ene kant vind ik deze te simpel, niet bijzonder creatief. Gewoon drumloopje met een onderzeeër type of soundje. Maar juist omdat ’t zo simpel is werkt het ook wel weer heel goed. Toch weegt dat ’te simpel’ net iets zwaarder dan ‘keihard-simpel’. I feel this one though.”

 

ZenneH – Old Sounds

Eerste indruk: “Toffe samples maar wel heel rommelig gesequenced en heel vervelend tikje wegens niet netjes knippen van samples. Effe een attackje van bijv. 0,2 sec proberen (per chop). Kick (basdrum) mag wat meer kicken (is nu een trebledrum). Voor de rest wel aardig beatje.”

Tweede indruk / conclusie: “Nee man, ik kan echt niet luisteren naar dingen die niet te geknipt klinken. Ik zou die drums gewoon meteen erin knallen, dan hoor je dat amper namelijk. (in de intro) Voor de rest wel tof hoor, met een betere kick en afmix kan je een dope Caro Emerald remix fixen.”

 

Eindoordeel

Ik ben niet diep ingegaan op technische aspecten als (af)mix en of er gebruikt is van side-chaining dat soort soort dingen. Ik heb puur geluisterd naar wat het is, hoe het gemaakt is, creativiteit en originaliteit. In mijn oren moet een beat gewoon kloppen, of het nou sample-based, trap of futurestuff is.

De beat die het meest met me doet, waar ik het minst op aan te merken had en die volgens mij dus het meest klopt is van Magama. Great music. Ik vind deze beat speciaal ook, omdat er van alles in zit, synths maar ook samples. Het klinkt futuristisch en technologisch maar tegelijkertijd brengt deze je terug naar de natuur. Bijzonder. Beatronome, InnerAct, SoulMate en Tantu delen uitstekende tweede plek. Kymer McGyver zou van mij een troostprijs in ontvangst mogen nemen.

 

Bedankt beatmakers / producers voor de goede en nieuwe vibes. Lotsta love y’all.”

 

Maandwinnaar augustus 2013

En daarmee is de derde winnaar van de maandelijkse HIJS Beatbattle bekend: Magama strijkt deze maand met de eer. Namens Terilekst en de redactie van HIJS van harte gefeliciteerd! Magama wint naast een item op HIJS een Ableton x Soundcloud prijzenpakket en mag volgend jaar de Wisseloord Studio’s bezoeken.

 

 

Meedoen?

Ben jij een beatmaker en wil jij ook dat je beats worden gecheckt door een ervaren Nederlandse producer en daarnaast kans maken op toffe prijzen? Inschrijven voor de volgende HIJS Beatbattle kan vanaf a.s. maandag 2 september. Voor meer info check je de pagina van de HIJS Beatbattle.

Geplaatst door bowie op 30 augustus 2013