Wij proefden Tilburgse juice met Kringili & Alex Megas: “Wie wil dit nou drinken?”

Kringili & Alex Megas brachten half oktober hun tweede EP in nog geen jaar tijd uit. Na de Dertien Hoog EP claimen ze dit keer de Juice te hebben en daarom verrasten wij hen met een bierproeverij met alleen maar biertjes die in hun thuisstad Tilburg gebrouwen zijn. En zo ontpopten zich, tijdens ons gesprek over hun nieuwe muziek, twee connaisseurs met verstand van de echte Tilburgse juice: “Je wilt ons lit hebben om half twee ‘s middags? Oke, oke.”

tripeltorensatelieramber

Na het opmaken van het rapport voor de eerste vier biertjes (die worden beoordeeld op kleur, geur en smaak/afdronk) hebben we het over de releaseparty van hun Juice EP. Die was in tegenstelling tot vorig jaar niet in de Hall Of Fame, waar we vandaag in een repetitieruimte zitten, maar in het veel grotere en professionelere 013. “We hadden bijna geen rust die dag. Het enige moment dat we rustig konden chillen was tijdens het eten, ze hadden goed gekookt daar. Gekke vis.” Alex Megas, de producerende helft van het duo zit meteen op zijn praatstoel. “Voor de rest lag eigenlijk de hele dag de focus op de show, dat was ook echt een big relieve. Eindelijk die stress van nachtenlang doorhalen om op te nemen, mixen en masteren van je afgeschud.”

“Als ik 40’s muziek vergelijk met de onze en ik zit er voor mijn gevoel dichtbij, heb ik er alles uitgehaald wat erin zat.”

praotwaoterpintermanIn het opnametraject werkten ze met strakke deadlines. “013 gooide een paar data op voor de party, we wilden eigenlijk in de zomer droppen maar het kwam er niet van. Uiteindelijk hebben we het uitgesteld naar oktober. Dus die plaat móest toen ook echt af zijn.”
De opnames, mixage en mastering van hun muziek doet Alex Megas allemaal zelf. “Ik heb het weleens uitbesteed, maar toen kwam het terug en was ik uiteindelijk toch niet tevreden. En we weten zelf het best hoe we het willen laten klinken dus waarom niet zelf doen? Je leert het door zelf veel te doen en veel tutorials (video’s waarin uitleg wordt gegeven, red.) op internet te checken. Veel uitproberen, dus. Ik ben niet geschoold daarin. Maar ik luister wel naar hoe 40 bijvoorbeeld Drake afmixt. Zonder hem daarbij na te doen natuurlijk, die gasten hebben miljoenenstudio’s. Maar als ik zijn muziek vergelijk met de onze en ik zit er voor mijn gevoel dichtbij, heb ik er alles uitgehaald wat erin zat.”

_don5742-kopieren

Dat de jongens zoveel zijn gegroeid in het maken van muziek is duidelijk. Kringili: “Onze vorige EP, Dertien Hoog, was rap. Op Juice vind je liedjes. Meer catchy, diversere vibes. Dertien Hoog vond ik te underground. Toen rapte ik ook nog maar een jaar. Ik luisterde ook naar heel andere muziek in die tijd.” De omslag kwam bij de opkomst van Future en bijvoorbeeld New Wave. “Door goed te luisteren naar waar zij mee bezig waren besefte ik beter hoe pokoes in elkaar zitten. Nu proberen we zo’n breed mogelijk publiek te bereiken met een iets commerciëlere sound.”
De belangrijkste verandering in die sound? “Ik ben bijna helemaal van het samplen afgestapt”, vertelt Alex. “Je wordt veel creatiever van dingen zelf inspelen. Je kunt veel meer. Songwise is er ook een groot verschil met de vorige EP. Dit keer hebben we echt samen in de studio gezeten om de nummers from scratch te maken, in plaats van dat ik een beat tikte en ‘m opstuurde zodat Gil kon schrijven en vervolgens te gaan tapen. Dat zorgt voor een betere samenhang en een mooier geheel op Juice. Is het alweer tijd voor een nieuwe biri?”

dinky_citralatrappe_bock

De beste nummers van voorganger Dertien Hoog, volgens hen, zijn Stuur De Stad, In De Lucht en Nabeschouwing. Niet voor niets de drie singles. “Die drie tracks hebben we gekozen als singles omdat die sound het beste bij ons past. Die hebben we dan ook aangehouden en veel catchier gemaakt, uitgebreid tot de juicy sound”, aldus Alex. Kringili haakt in: “We willen leuke muziek maken. Als je bij een show van ons bent moet je een leuke tijd hebben. Je kunt moshpitten, dansen, lachen, springen. De boodschap is: enjoy life.”
De juicy sound wordt beter verspreid door het land, dankzij de opname van Cup Omhoog (80K plays) en Ik Ga Niet Mee (bijna 100K plays) in de Woordenschat-playlist op Spotify. “Dat zorgt ook voor meer plays op de andere tracks van de nieuwe EP. In Tilburg hebben we nu een steady fanbase. Dankzij die Woordenschat-playlist luisteren ook mensen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht onze tracks. Het gaat landelijk. Dat is major.”

_don5803-kopieren

Het interview vindt plaats op de dag na de halve finale van de Grote Prijs van Nederland, waar ze geen avondwinnaar werden, maar alsnog verdienden ze volgens de jury een plek in de finale. Op 18 december spelen ze in Paradiso. “Je legt veel nuttige connecties. Sticks is onze coach, hij vertelde ons dat we ons voor geen enkel publiek aan moeten passen en altijd ons eigen ding moeten doen. Voor de rest leren we te plannen en doelen te stellen”, vertelt Alex.
Naast de Grote Prijs is er nog een ander sterk merk waar Kringili uit kan putten, want sinds dit jaar is hij student op de Rockacademie: “Je krijgt tips over je live-performance en daarnaast veel over het zakelijke vlak. BUMA/Stemra, subsidies, dat soort dingen. Niet heel veel guys die rappen weten dat. Ik krijg ook pianoles, daarmee leer je de muziek ook beter begrijpen. Van alles neem je mee in je eigen carrière.” Het belangrijkste dat hij tot nu toe leerde over zijn live performance? “Blijkbaar is de mensen in de ogen aankijken voor een langere periode heel belangrijk. Ik keek een beetje over de hoofden heen volgens de docent, dus daar ben ik aan gaan werken.”

diamondbutbier

Als Kringili wordt gevraagd wat de beste beat is van Juice roemt hij zijn partner zonder twijfel: “Planning man, die is meteen aan vanaf de intro. Die hook is trouwens freestyle, die komt voort uit gebrabbel in de booth. Ik weet nog dat we die hook ‘s nachts hebben gezet, de volgende avond hebben we de verses erbij gegooid.” “Sowieso werken we graag op die manier”, haakt Alex in. “Soms zingen gewoon een melodielijn en verzinnen we daarna de tekst. Ik Ga Niet Mee is zo bijvoorbeeld ontstaan.” Niet toevallig noemt hij meteen de track waarin hij zelf voor de eerste keer op de voorgrond treedt als vocalist. Hij zingt de hook van het nummer. “Ik zit in meerdere nummers op de achtergrond, op Dertien Hoog deed ik dat ook al. Maar nu voor de eerste keer de main vocal. Ik freestyle’de gewoon die melodie in de booth en die bleef meteen hangen. Het is dan ook wel dope om twee rappers erbij te hebben met een zwaardere stem (naast Kringili doet ook Wakeem een verse, red.). Dat zorgt voor een vet contrast.”

“Met ‘Planning’ zijn we echt crazy gegaan.”

Daarna is het natuurlijk tijd om de vraag te spiegelen: wat vindt Alex de beste verse van Kringili op de plaat? “Dan kom ik ook bij Planning uit. Verse twee! Qua flow en wat hij zegt. Die gaat echt te ver. Die hele scheme met de letter P.” Kringili zet hem meteen in: “Wat is de P in de lanen? Want ik ben nu weer met een P in de lanen / de jeugd die ziet mij als de vader, maar ik ben geen Yayo, ik ben geen P puntje lanen / Ik moet mijn P binnenhalen, ik weet het maar ik heb de pee in examens / maar ik hoef toch niet te slagen want ik heb toch net je kechi geslagen.” S/O naar Faberyayo.”
Alex: “Ik heb daar nadat hij die verse had opgenomen nog flink mee kunnen spelen. De beat weghalen, terug laten komen met acht kicks enzo. Met die track zijn we echt crazy gegaan.”

a0001144kopie

Juice is een EP geworden en geen album, maar het telt liefst elf tracks. “Een album gaan we pas maken wanneer we een fanbase door het hele land hebben. Het moet wel aankomen, natuurlijk. Pas als we een degelijke basis hebben gelegd gaan we beginnen aan een album”, zegt Kringili.
De EP is wel albumwaardig volgens de mannen. “Het is een concept, de EP vertelt een verhaal over het nachtleven, het telt featurings van gasten waar we mee fokken, het heeft een dikke sound en met de skits wordt het albumgevoel alleen maar versterkt.”
Oke, nog even geen officieel album dus, maar na Cup Omhoog en Juice II komt er binnenkort nog wél een nieuwe single. En er ligt meer moois in het verschiet. “14 december staan we in het voorprogramma van The Game. Het plan om de grote zaal van 013 te overtuigen? Méér energie brengen dan The Game zelf. Je kunt alleen maar profiteren van het feit dat die mensen niet onze fans zijn, we kunnen ze in elk geval voor ons winnen. Dat deden we ook in de halve finale van de Grote Prijs. Fans van andere acts kwamen naar ons toe om te vertellen dat ze ons dope vonden. Daar doe je het voor.” Dan vinden de boys het wel weer tijd om een paar biertjes te proeven en komt de winnaar bovendrijven…bontekraai lordnelsonherfstbocht

Nadat alle bieren geproefd en beoordeeld zijn (Herfstbocht van Tilburgse iconen Ferry v/d Zaande en Fred van Boesschoten is volgens hen de winnaar) kunnen we weer terug naar die andere Tilburgse juicyness: het nummer Juice II staat op de plaat, maar de eigenlijke lead single Juice, die afgelopen zomer uitkwam, is niet terug te vinden op de EP. “De clip was gruwelijk, maar de track miste het anthem-gevoel. Een lead single moet echt blazen, daar voldeed deze tune volgens ons niet aan. Het tempo en de hele vibe van Juice II maakt ‘m veel beter dan de originele, vandaar dat we hebben gekozen om deze te erop te zetten en die andere te skippen. Maar alsnog, we hebben de juice.”

a0001159kopie

Stream de Juice EP hieronder via Spotify. Je kunt met de jongens mee in de bus naar de Grote Prijs-finale, op 18 december. Alle info daarover lees je op de speciale Facebookpagina.

Geplaatst door bowie op 2 december 2016