Wij bladerden watertandend door het kookboek van Action Bronson

De liefde van Action Bronson gaat door de maag. Dat zie je aan hem, dat hoor je in zijn raps en dat is al een aantal jaar te zien in zijn eigen programma F*ck, That’s Delicious, waarin hij de wereld over reist om de meest spannende, uitdagende, lekkere en vreemde gerechten uit alle windstreken proeft en kookt. Al dan niet met vrienden Meyhem Lauren, Big Body Bes en The Alchemist aan zijn zijde, toont hij zich een ware connaisseur op het gebied van street food, maar hij draait zijn hand ook niet om voor sterrengerechten begeleid door de meest exclusieve wijnen. Begin dit jaar kondigde hij zijn eigen kookboek aan en die ligt vanaf nu in de (digitale) winkel. Fans van Action Bronson én lekker eten; dit is een must have!

Bovenop de albumrelease van Blue Chips 7000 is er nu dus een kookboek, getiteld Fuck That’s Delicious; An Annotated Guide To Eating Well, by Action Bronson. De goedlachse rapper uit Flushing, Queens schreef het in samenwerking met Rachel Wharton, een prijswinnend schrijfster over voedsel en eveneens afkomstig uit New York. Het eerste dat opvalt; het knallend oranje omslag. Werkelijk geen boek springt zó hard uit je boekenkast als deze. Ik noem het voor de gelegenheid maar even Yeezus-oranje, en mensen die dat album op cd hebben weten dan al wel genoeg.

Na het voorwoord, door bevriende meesterchef Mario Batali, neemt Bronson je mee op een culinaire wereldreis langs gerechten die je kunt kennen van de YouTube-serie. De gouden bieten-poke en verschillende kippenvleugels bijvoorbeeld, maar hij legt ook de dingen uit die niet op camera konden; zo mocht er niet gefilmd worden in het restaurant waar hij en zijn kompanen de wereldberoemde explosive chicken bestelden, dus waren ze genoodzaakt het op de pier van San Francisco op te eten. Dit soort anekdotes zijn voor de Bronson-fan om van te smullen (letterlijk) en geven een goede inkijk in het leven dat hij de afgelopen tijd heeft gehad en komende tijd -de serie gaat hopelijk nog jaren door- gaat hebben.

De meeste recepten in het boek zijn erg makkelijk thuis te maken. The Butcher Sandwich (die hij ook al ‘ns op TV maakte) is bijvoorbeeld niet veel meer dan een goed gebakken steak op een vers stokbrood, afgetopt met de lekkerste olijfolie die je kunt vinden, vers geplukte basilicum en een goede sambal. Toch zijn het de details die het doorlezen van dit soort passages leuk maken; “Now you drink a glass of wine while you wait for the steak to rest, at least 10 minutes.” Een ander voorbeeld is de Morir Sonando, een Dominicaans drankje gemaakt van melk, sinaasappelsap en vanille, dat volgens de nieuwbakken schrijver perfect samengaat met een blunt van goed formaat. Daarnaast kom je als lezer achter bijvoorbeeld Bronson’s favoriete ijszaken ter wereld, welke tandenstokers hij het liefst gebruikt en welke hij háát (die pagina is priceless), hoe hij de beste pasta’s klaarmaakt, en hoe zijn liefde voor natuurlijke wijnen is ontstaan. De fotografie is daarbij belachelijk on point, van zowel de gerechten als de rondreizende en chillende vriendengroep die overal ter wereld lekkere dingen bestelt zitten prachtige en exclusieve foto’s bijgesloten.

Kookgekken zullen dit boek waarderen vanwege Bronson’s makkelijke en losse schrijfstijl in de recepten, en Bronson-fans van het eerste uur zullen het schrijfdebuut van hun held het meest roemen om de exclusieve kijk -zowel in woord als beeld- achter de schermen van de gelijknamige en al geroemde YouTube-serie. Het maakt van Fuck That’s Delicious; An Annotated Guide To Eating Well het boek dat je verwacht na de serie te hebben gezien; hier en daar een tikkeltje melig, maar vooral hongerig makend. Na het lezen van een aantal recepten en passages krijg je gewoon zin om met een glimlach de keuken in te duiken.

Uitgeverij: Abrams The Art of Books
224 pagina’s

Geplaatst door bowie op 29 september 2017