Where DONDA at? Alle ‘late registrations’ van Kanye West op een rij

In Nederland is iedereen bekend met het gezegde ‘driemaal is scheepsrecht’, maar de grote vraag van vannacht is of dit ook een bekend fenomeen in Amerika is. Voor de derde keer in nog geen twee maanden tijd weet Kanye West een stadion te vullen om zijn nieuwste project Donda aan het publiek te laten horen. De eerste twee keer bleven de streamingdiensten hierna verrassend leeg. Althans, was dat wel zo’n verrassing? Het was namelijk niet de eerste keer dan Ye het geduld van zijn fans behoorlijk op de proef stelt. Wij doken de archieven in om te achterhalen hoe groot de kans is dat Kanye vannacht écht gaat droppen.

Voor doorgewinterde fans zal deze statistiek waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld zijn, maar nieuwe fans zullen ervan op kijken: van de dertien albums die Kanye als artiest heeft gereleased, zijn er maar vier(!) op de afgesproken datum uitgekomen. Dit zijn My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Yeezus, Ye en Kids See Ghosts. Één keer, namelijk bij 808’s & Heartbreak, verscheen het album een dagje eerder als afgesproken. Donda is dus het zoveelste album dat aan de lijst uitgestelde albums toegevoegd kan worden.

“Terwijl Kanye zich nestelde in de top van de rapgame, werd meteen de gewoonte geboren om zich niet zo strak aan de deadlines te houden.”

Het uitstellen van albums is niet nieuw voor Kanye, maar eerder een gewoonte. Zijn debuutalbum The College Dropout verscheen 193 dagen te laat. Het was Kanye’s perfectionistische persoonlijkheid die ervoor zorgde dat de deadline in augustus 2003 niet werd gehaald. Toen enkele tracks van het album waren gelekt, besloot Kanye dat het album beter kon. Het resultaat? Drie nieuwe releasedata, heel wat nieuwe verses en compleet veranderde beats. Terwijl het album West tussen de top van de rapgame liet vestigen, was meteen de gewoonte geboren om zich niet zo strak aan de gestelde deadlines te houden.

Ook het vervolgalbum Late Registration verscheen, zoals de titel al een beetje voorspelt, niet op de afgesproken datum. Terwijl we nooit een verklaring hebben gekregen waarom het album bijna vijftig dagen te laat verscheen, leek de reden vrij simpel: het album was nog niet af. Kanye voerde de druk voor zichzelf enorm op en wilde geen eendagsvlieg worden. Om het succes van The College Dropout te evenaren moest en zou hij leveren. Hierdoor werden tracks als Diamonds From Sierra Leone veertien keer gemixt om aan de perfectionistische eisen van West te voldoen.

Voor Graduation koos Kanye ervoor om een grijs gebied te bewandelen tussen een album dat zowel te vroeg als te laat is uitgekomen. Wie het objectief bekijkt, komt tot de conclusie dat het album 345 dagen later dan de afgesproken datum verscheen. Toch kwam Graduation een week eerder uit dan de nieuwe aankondiging. Dit had vooral te maken met een weddenschap tussen Kanye en 50 Cent. De twee grootheden besloten een legendarische marketingstrijd met elkaar aan te gaan voor de meeste sales. Het was uiteindelijk Graduation dat 50’s Curtis met overtuigende cijfers versloeg.

Het kon ook niet anders dan dat Watch The Throne de deadline niet haalde. Het lukt Kanye amper alleen, dus voeg daar Jay Z aan toe en fans wisten eigenlijk al dat de aankondiging in oktober 2010 niet heel serieus genomen kon worden. Dit keer was het echter niet Kanye’s perfectionistische houding die het album vertraging liet oplopen, maar de publieke opinie. Nadat het duo hun single H.A.M dropte, brak het internet. Fans waren geen liefhebbers van het nummer en Jay Z en Kanye besloten weer de studio in te duiken. Een aantal verplaatste data en releaseparty’s vol demo’s verder, verscheen Watch The Throne 209 dagen te laat. De nieuwe leadsingle Otis liet fans al snel concluderen dat dit het wachten waard was geweest.

Op Cruel Summer ging West aan de haal met alle artiesten geketend bij zijn label G.O.O.D Music. Het album, met bijpassende film, was tegen de verwachtingen in hard op weg om netjes op de releasedatum te verschijnen. Een tweet van rapper Malik Yusef gooide echter roet in het eten. Hij liet fans weten dat er last minute vier nieuwe features toegevoegd werden, waaronder Mos Def. Uiteindelijk was Mos Def alsnog niet te horen op het album, maar duurde het toch 89 dagen langer tot het album verscheen.

Toen soloalbums My Beautiful Dark Twisted Fantasy en Yeezus op hun releasedatum verschenen, kregen fans de hoop dat Kanye zijn aanpak had verbeterd. Die fans konden de hoop snel naast zich neerleggen tijdens het wachten op The Life Of Pablo. Dit album verscheen 531 dagen te laat en nam in de tussentijd verschillende namen en vormen aan. Zo heeft Kanye het album op Twitter beschreven als So Help Me God, SWISH en Waves. Pas een paar dagen voor de grootste release in Madison Square Garden liet West weten het album The Life Of Pablo te noemen.

Na de releaseparty was het album echter nergens terug te vinden. De schuld hiervoor bleek bij Chance The Rapper te liggen, die per se de track Waves op het album wilde behouden en West dwong weer de studio in te duiken. Ook hier bleek West weer in behoorlijke tijdsnood te zijn geraakt. Het bewijs hiervan is het feit dat de meeste tracks zelfs na de release op de streamingdiensten nog een metamorfose hebben doorgemaakt.

Terwijl Ye en Kids See Ghosts tijdens de bekende ‘Wyoming sessies’ netjes op tijd verschenen, als je de urenlange vertraagde stream niet meerekent, ging het bij Jesus Is King weer mis. Over de lengte van deze vertraging raken fans het echter niet helemaal eens. Oorspronkelijk moest Yandhi dienen als opvolger van Ye, maar dat werd uiteindelijk Jesus Is King. Sommige fans zijn van mening dat het album enkel een naamsverandering heeft doorgemaakt, terwijl anderen op basis van leaks ook over een grote sonische wijziging spreken. Wat betreft de vertraging maakt het weinig uit: het album verscheen voor de zoveelste keer te laat. Zelfs na de aankondiging van de naamswijziging, verscheen het album vier weken later dan gepland. Mocht je Jesus Is King als Yandhi zien, heb je zelfs een jaar moeten wachten.

Het is niet gek dat The Life Of Pablo en Jesus Is King voor argwaan hebben gezorgd bij de meeste Kanye-fans. Na de aankondiging van Donda stond het internet bol van memes over een album dat nooit zou verschijnen. De verbazing was dan ook groot toen al snel werd aangekondigd dat er een releaseparty in het Mercedes Benz Stadium in Atlanta zou zijn. Kanye zou Kanye niet zijn als dit niet verre van soepel verliep. West verscheen uren te laat in het stadion om wat rauwe demo’s af te spelen en verliet zonder een woord te spreken het veld. Fans bleven vol verbazing achter.

Toch lukte het Kanye om het stadion nogmaals uit te verkopen en hetzelfde trucje te flikken. Dit keer verscheen hij met tracks die wat meer klonken alsof ze klaar waren om uitgebracht te worden, maar voldeden de nummers nog niet helemaal aan de perfectionistische standaard van West. Tijdens de show belde hij dan ook zijn vriend en producer Mike Dean op om hem hierop te wijzen. Wederom geen woord of bedankje van de rapper aan het publiek. Vannacht gaat Kanye dit alles dunnetjes overdoen – dit keer in hometown Chicago – en zou het album moeten verschijnen.

Verschillende vrienden en collega rappers lieten op hun social media al bestanden zien die eruit zagen als een definitieve mix. Ondanks al deze vertragingen lijkt de wereld met smacht te wachten op Donda. Met de vorige livestream verbrak West nog de kijkcijferrecords van Apple met 5,4 miljoen unieke kijkers. Kunnen we ons dit keer dan echt opmaken voor Donda? Je weet het met Kanye maar nooit.

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2021