Westside Gunn neemt je mee terug naar de mixtape-era van de jaren nul

Al jaren borrelde het in en rond Buffalo’s bekendste hiphopcrew Griselda. Westside Gunn, Conway The Machine en Benny The Butcher brengen grauwe straatrap over drugsdeals op de hoek weer terug als geen ander en bereiken er nu ook nieuwe hoogten mee. Hun debuutalbum W.W.C.D. verscheen eind 2019 bij Eminem’s Shady Records. Maar wie dacht dat ze daarna achterover konden leunen zit -uiteraard, met een productieve click als dit- compleet mis. En hoewel het nieuwste wapenfeit niet helemaal nieuw is, is het wel een hoofdstuk van behoorlijke waarde in het jongensboek dat Griselda heet.

Westside Gunn maakte tijdens de laatste kerstviering bekend dat hij zijn debuut-mixtape Flyest Nig@@ In Charge Vol. 1 op nieuwjaarsdag te gaan droppen. We hebben ‘m een weekje laten marineren en komen tot de conclusie; Griselda was al on point vóórdat ze ooit Griselda heetten.

De 26 songs tellende mixtape werd opgenomen tussen 2003 en 2005 en kwam ook in 2005 uit via Street Entertainment; de voorloper van Griselda. Featurings komen van Kannon en 2 Chain Bennymane. Dat zegt je wellicht helemaal niks, maar als we je vertellen dat Conway vroeger schuilging onder de naam Kannon en dat 2 Chain Bennymane zijn artiestennaam heeft ingekort tot Benny, overtuigen we je vast tot het beluisteren van deze tape. Ook is hun te vroeg overleden kameraad Machine Gun Blak te horen op de mixtape, de man die geëerd wordt met de titel van hun major label-debuut ‘What Would Chinegun Do?

Zo vormt de tape een belangrijk hoofdstuk waarin nieuwe fans kunnen graven in de geschiedenis van Amerika’s meest eigenzinnige hiphopgroepen van het moment. Het overleden groepslid -en de broer van Benny The Butcher- lijkt zijn dood al in 2005 te voorspellen, als hij featuret op de track Death Keep Callin’ Me; “I’m at the end of my life” is een zinsnede die net zo luguber klinkt als de titel van het nummer.

De mixtape-era van de 00’s kun je nu helemaal opnieuw beleven. De dagen dat het doodnormaal was om beats van anderen te lenen, je eigen tekst erop te rappen en het op een laagdrempelige manier het net op te slingeren. Tekstueel blijkt er niet veel te zijn veranderd aan de mannen en zeker niet aan Westside Gunn; tales from the streets is wat toen ook al de klok sloeg. Toch is er een verandering te horen; zijn stem is niet zo hoog als nu én er klinken een stuk minder ad-libs. En ook Benny heeft flinke stappen gemaakt; in flow, delivery en stemgebruik.

Wél opvallend; ze kozen een meer soulvolle onderlaag om op te rappen dan de beats die Daringer en Beat Butcha tegenwoordig voor hen produceren. En Conway maakt een cirkel rond; in 2005 rapte hij op Eminem’s Stan-beat, tegenwoordig staat hij onder contract bij de man van wie Stan zo’n fan was.

Een paar weken terug verklaarde Westside Gunn dat hij in de opnameperiode van Flyest Nig@@ In Charge Vol.1 evenveel in de studio als op straat te vinden was. Dat leidde ertoe dat de tape nooit het licht zag. Gelukkig heeft hij besloten het alsnog online te gooien. Al is het maar om mensen ervan te overtuigen dat hun doorbraak hen niet in de schoot geworpen werd na een jaartje rappen.

Griselda heeft gegrind en was al dáár voordat social media en streaming services überhaupt bestonden. Een reminder voor de day ones en een nieuwe ervaring voor de mensen die pas een paar jaar op de bandwagon zitten. Een onmisbaar document voor wie geïnteresseerd is in Buffalo’s finest.

Geplaatst door bowie op 8 januari 2020