Westside Boogie, de man die altijd bokst met zichzelf, komt naar Tilburg

“Boogie is everything I look for in an MC”, zei Eminem, toen hij Westside Boogie zo’n vijf jaar geleden tekende op zijn label Shady Records. “Unique voice and point of view combined with crazy wordplay. This is a great fit and I’m excited for what’s to come.” De Shady Records-artiest landt op 23 september met zijn tour in de Tilburgse Hall Of Fame, waarmee de zaal weer next level gaat qua hiphopboekingen.

Afkomstig uit het westen van Compton, dezelfde stad als waar Dr. Dre, Kendrick Lamar, The Game en YG vandaankomen, groeide Westside Boogie op met zowel gospel als gangs. Daardoor valt zijn sound te positioneren tussen die van Kendrick Lamar en Chance The Rapper. Zijn early mixtapes zetten de jonge mc op de kaart, en trok de aandacht van Interscope Records. Daardoor rolde het balletje al snel richting Eminem en zijn Shady Records. Pitchfork noemde hem ‘een van de beste jonge rappers van het land.’

Persoonlijk en kwetsbaar

Zijn debuutalbum op dat label, Everything For Sale, kreeg lovende kritieken. Boogie’s intens persoonlijke en kwetsbare teksten werden geprezen, maar ook zijn capaciteit om een fijne banger te maken. Een tweede full length volgde; op More Black Superheroes (2022) snapten meerdere grote artiesten wat voor vlees ze in de kuip hadden als ze een studio deelden met Boogie. Onder meer Soulja Boy, Snoop Dogg en DRAM joinden de rapzingende artiest. Eerder dit jaar bracht Boogie het tussendoortje Live At The Novo. Een drie tracks tellend EP’tje, die in ieder geval bij ons onder radar door is gevlogen, maar die het verdient om besproken te worden in de aanloop naar zijn show in Brabant.

Elk van de drie tracks voelt aan als een loosie, die doet denken aan de vele singles en freestyles die hij door de jaren heen dropte tussen de meer grote mixtape- en albumreleases door. Ze vertellen geen coherent verhaal, maar zijn wel alle drie interne monologen te noemen. Introspectief opent hij op Cold As Love, als een hardop nadenkende dichter afkerend tegen zijn eigen onrust. Op Tell Me draait hij aan de knoppen qua rap en schakelt hij door, om uit te komen bij Mood. Die is gemaakt door Ratchet Boog, dus Boogie’s energielevel schiet lineair omhoog op deze EP.

Bokswedstrijd

Een EP die Live At The Novo heet zou normaliter bestaan uit nummers die hij tijdens dat optreden heeft laten registreren, maar dit was nog maar een opwarmer voor zijn grootste show tot dan toe. Het zijn drie nummers die elk van Boogie’s alter ego’s, die hij voorstelde op More Black Superheroes, uit te diepen. Cold As Love is gemaakt door Super Blood, Tell Me vertegenwoordigt Anthony en op Mood hoor je Ratchet Boog. Die spanningsboog zit duidelijk in de EP, en alle drie zorgen ze voor één ronde in een bokswedstrijd.

De cover van het project symboliseert dat ook; Boogie is altijd met zichzelf in conflict. Wie weet heeft hij voor zijn optreden in Tilburg ook een bokswedstrijd gepland. Zolang het maar niet té wild aan toe gaat: Eminem heeft hem namelijk geadviseerd niet op de handen van het publiek te belanden: “Hij heeft me gevraagd te stoppen met stagediven, omdat ik dan aangeklaagd kan worden. Dat is gewoon een fysiek ding. Hij houdt er niet van als ik in het publiek spring, puur omdat hij zelf ooit eens in een gevecht is beland door dat te doen. Maar het is gewoon mijn ding, snap je? Dus ik weet nog niet zeker of het een goed advies is, maar dat is in elk geval het advies dat hij me heeft gegeven.”

De twijfel is overduidelijk toegeslagen bij Westside Boogie, maar de woorden van zijn mentor volledig in de wind slaan doet hij vooralsnog ook niet. Precies die draaikonterij die we al beschreven dus. Je kunt hem in elk geval aanschouwen op 23 september in de Hall Of Fame. Support-act is Aristoteles. Tickets zijn voor € 22,- te koop via deze link.

Fun fact: Westside Boogie heeft schrijf-credits op Kendrick Lamar’s laatste album Mr. Morale & The Big Steppers. Hij kroop in de huid van een vrouw voor het nummer Purple Hearts.

Geplaatst door bowie op 18 september 2023