Werk tijdens POW! WOW! Rotterdam mee aan de grondschildering van OXENMYSTIC!

Naast muurschilderingen en de live painting op voertuigen herbergt POW! WOW! Rotterdam ook dit jaar weer nieuwe en unieke initiatieven in de Afrikaanderwijk. Één ervan is de grondschildering in het park op het binnenterrein tusssen de Hilledijk en de Riebeekstraat. Kunstenares OXENMYSTIC begint eraan, en daarna is het aan alle bezoekers en buurtbewoners om het af te maken. Tijdens POW! WOW! Rotterdam, van 6 t/m 13 september is iedereen welkom om mee te doen: “Dit wordt echt een kunstwerk voor de buurt.”

De in Gent geboren en naar Rotterdam verhuisde Martje Rullens, zoals OXENMYSTIC in het dagelijks leven heet, is in de laatste week van augustus begonnen aan de tekening. Tussen de murals in de buurt, die stuk voor stuk de hoogte in gaan, krijgt zij een groot oppervlak op de grond toegewezen. Met speciale krijtspray tekent ze een raster uit, waarna ze de eerste figuren losjes op het oppervlak spuit. Soms schaaft ze wat bij met losse stoepkrijtjes.

“Dit zal echt een community artwork worden.”

“Ik maak een grote kleurplaat. Die is tegen het eind van deze week af”, vertelt de kunstenares. “Van 6 tot en met 13 september zal er stoepkrijt bij de tekening aanwezig zijn, zodat de deelnemers op een laagdrempelige manier zelf invulling kunnen geven aan de tekening. Iedereen is welkom, want street art is ten slotte voor iedereen. Het zou mooi zijn als er mensen van alle leeftijden komen werken aan de grondschildering.”

Werk mee aan de grondschildering van OXENMYSTIC!

Tijdens POW! WOW! Rotterdam 2020 kan iedereen op een laagdrempelige manier kennismaken met street art! Werk op een grote oppervlakte mee aan de tekening van OXENMYSTIC!

Video: Martine Kiers

Geplaatst door POW WOW Rotterdam op Woensdag 26 augustus 2020

 

Het deel dat Rullens zelf al creëert in het park, past bij de wijk waarin de tekening gelegen is. De oude arbeiderswijk in stadsdeel Feijenoord werd in eerste instantie aangelegd voor havenarbeiders, maar transformeerde al snel tot een van de eerste wijken van Nederland waar een meerderheid van de bevoling van allochtone afkomst was. “Ik teken dan ook verschillende personages met een diversiteit aan afkomsten. Dat ga je zien aan de huiskleuren en klederdrachten. De gezichten kleur ik in, maar de rest wordt door het publiek ingekleurd. Zo ontstaat er echt een community artwork.”

Ook na het festival zal de krijttekening zichtbaar blijven. OXENMYSTIC: “Daardoor krijgt de speeltuin een extra creatieve activiteit erbij. We hopen dat de kids eraan blijven werken en terugkeren met stoepkrijt. Die laten we achter, dus het is te hopen dat ze het mee naar huis nemen en wellicht ook op andere plekken zelf aan de slag gaan.” De grondschildering zelf moet de vonk zijn die dat aanwakkert. “Het is een laagdrempelige tool om mensen zelf creatief na te laten denken en kennis te laten maken met werken op zo’n grote oppervlakte. Het is mooi om vooral de kids een eerste duwtje in de creatieve richting te kunnen geven.”

Vanaf 6 t/m 13 september is iedereen welkom om mee te werken! De ingang van het parkje zal dan zijn aan de Hilledijk, bij de grote Pinokkio-mural die Super A vorig jaar maakte tijdens POW! WOW! Rotterdam. Alle info over het street art-festival lees je op de website of Instagram.

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2020