Welke NL rappers of tracks luister jij om jezelf beter te voelen?

Gebruik jij Nederlandse hiphoptracks weleens als oppepper? Welke rapper kun je draaien om een positieve moodswing te gebruiken? Robbert Goverts, Willem Koster en Julian Schaap, van de Erasmus Universiteit Rotterdam, doen onderzoek naar Nederlandse hiphop als bron van persoonlijk welzon. In het kort: ze willen uitzoeken hoe luisteraars van Nederlandstalige rap de muziek gebruiken om zich beter te voelen – op wat voor manier dan ook. Welke muziek luister je als je energie nodig hebt? Welke muziek luister je als je in de put zit? Zijn er artiesten met wie je je extra goed kunt identificeren omdat ze zich kwetsbaar op durven te stellen?

“Ondanks de populariteit van het genre, wordt rap vaak kritisch en eenzijdig bekeken. In het nieuws komen vooral berichten over (messen)geweld, drugs, masculiniteit en vrouwonvriendelijkheid voor. Dit beeld gaat voorbij aan de oorspronkelijke en krachtige boodschap van emancipatie, sociale erkenning en hoop, die mensen ontlenen aan het genre. Tegelijkertijd worstelen veel groepen in de samenleving met hun persoonlijk welzijn en luistert een groot deel daarvan naar Nederlandse rap. Wij willen focussen op de ‘zachtere’ kant van de Nederlandse hiphop, door te onderzoeken hoe persoonlijk welzijn naar voren komt binnen de muziek en wat het voor luisteraars betekent.”

De groep onderzoekers heeft een korte survey gemaakt die we dan ook maar al te graag delen.

Vul de survey in via deze link en je steunt een belangrijk onderzoek naar de daadwerkelijke functie van de Vaderlandse hiphop.

Geplaatst door bowie op 3 augustus 2023