Welcome to Saigon

Na zijn thuiskomst van zijn tweede keer in de gevangenis, heeft Saigon maar één missie: mensen informeren en op het rechte pad brengen en houden. In de gevangenis is hij erachter gekomen dat hij een gave heeft en dat is rappen. Hiermee heeft hij inmiddels al heel wat bereikt zoals een single en videoclip met Mark Ronson, Nate Dogg & Ghostface Killah, een rol in een serie op HBO, talloze tracks op mixtapes en een deal bij Just Blaze zijn label: Fort Knocks op Atlantic Records. Wat ontbreekt er nog aan? Een album. Hier wordt inmiddels al een flinke tijd aan gewerkt en wordt door verschillende bladen als “most anticipated album” van 2006 beschreven. Het verhaal dat dit daadwerkelijk in 2006 gaat gebeuren is inmiddels naar de krant van meneer de Uil verwezen.
2007 moet het jaar worden van The Greatest Story Never Told, het debuutalbum van Saigon. In 2006 dropt er wel iets anders van Saigon en dat is deze DVD: Welcome To Saigon.

De DVD is een documentaire over Saigon (surprise!). Hij neemt de kijker mee naar verschillende plekken die voor hem wat betekenen of betekend hebben. Zo zien we hem als hij net terugkomt van zijn bezoek aan een vriend in de gevangenis en hij legt uit dat dit heel belangrijk is voor de mensen die daar zitten. Ook doet hij een MTV Cribs persiflage waarin hij je meeneemt naar zijn huis wat zo’n beetje het tegenovergestelde is van wat je op MTV ziet. Een aantal shots in de studio met Just Blaze, parties met mensen als Kanye West, Common, Busta Rhymes en veel meer bekenden in de biz en Saigon chillend in LA laten zien dat deze man veelzijdig en alom gerespecteerd is.
De DVD is een afwisseling van interviews en verhalen van Saigon en live beelden van shows en mensen die hem kennen.
Hij heeft veel te vertellen over waarom hij is gaan rappen en het criminele leven achter zich heeft gelaten. Zijn bijnaam “The Yardfather” komt ook uit de gevangenis. Op de “yard”, oftewel de binnenplaats, liep hij altijd te rappen. De kracht van zijn raps ontdekte hij op een talent show in jail waar hij zag hoeveel invloed hij op het publiek had als hij de mic gebruikte om zijn boodschap over te brengen.
Tookie Williams, oprichter van een van Amerika’s grootste bendes, de Cribs, heeft hem het rechte pad op gebracht, maar zoals hij in het begin van de DVD zegt: als iemand mij iets aan wil doen, moet ik wel reageren anders doet deze persoon de wereld een groot onrecht aan door mij niet mijn woorden te laten verspreiden.

Opvallend is ook een heel kort stukje waarin 50 Cent’s stem te horen is op een Scandinavisch radiostation waarin hij niet al te respectvol praat over Saigon. Voor de mensen die dit niet weten: 50 Cent is de man die Saigon in het begin van zijn carrière flink geholpen heeft in het mixtape circuit. Toen hij een grote deal tekende bij Eminem en Dre beloofde hij Saigon dat hij hem zeker zou uphooken, maar sindsdien heeft Saigiddy niks meer van hem vernomen. Go 50!

Conclusie: Mocht je Saigon nog niet kennen of alleen zijn muziek, is dit zeker een goede introductie om hem te leren kennen. De muziek, waar het toch eigenlijk bij de meeste artiesten om draait, is matig vertegenwoordigd. Het is dus meer een informatieve DVD als puur entertainment. Zijn standpunten, zijn verleden en zijn acties worden goed belicht in deze docu en het wordt duidelijk dat hij niet zomaar een rapper is en zeker geen gangsta rapper, die het straatleven verheerlijkt.

Saigon: “The best thing that happened to Atlantic since Ray Charles” zoals hij zelf zegt…

Meer info: http://www.abandonednation.com

Geplaatst door bowie op 7 november 2006