Welcome to Death Row

 

DVD: Welcome to Death Row

Regisseur: Leigh Savidge

Bekend van: onbekend

Acteurs: Talrijke hiphop artiesten, producers etc.

Extra’s DVD: Sneak Previews, PhotoGallery, About Death Row

Film uitgebracht in: 2001

Prijzen DVD: 6,99 euro bij Free Record Shop

Verhaal / Mening:
Welkom in de wereld van het zieke geld. Welcome to Death Row!

De makers van deze documentaire (die overigens geen toestemming van Death Row Records kreeg om muziek te draaien in de film) hebben geprobeerd om dmv. van het interviewen van diverse personen die heel dicht bij de Death Row wereld stonden, een indruk te geven over deze raadselachtige onderneming.

We nemen je mee naar Compton 1988 waar op dat moment de gangsterrap van NWA in opkomst is. Het succes van producer Dr Dre zorgt voor een verandering van de muziekindustrie in Amerika. Diverse kenners vertellen hun merkwaardige verhalen over de groep. Zo wordt er het verhaal verteld over leden van NWA. Zij zouden tijdens hun tournee altijd wapens bij zich hebben.

Succes leidt tot hebzucht. Dat blijkt ook wanneer Dre geen geld ontvangt van Eazy E. (zakenman van NWA). Kenmerkende details worden verteld over bijvoorbeeld de zogenaamde bedreiging van Suge Knight (toenmalig bodyguard van Bobby Brown)

Suge Knight en Dr. Dre richten samen Death Row records op. Suge als de zakenman en Dre als de producer. Snoop Dogg, Warren G en Nate Dogg worden op dat moment de “studs” van Dre. Wanneer Suge een aanbieding krijgt van Solar Records om een studio te kopen, besluit de grootste cocaïnedealer van Amerika zijn geld te stoppen in onroerend goed en de amusementswereld. Het dope is dat deze Michael Harris elke keer zijn verhaal vertelt vanuit een telefooncel in de gevangenis. Enfin, deze dude belegt dus geld in Death Row Records. De top-advocaat David Keller die een goede raadsman en vriend is van Michael regelt de juridische zaken van Death Row. Godfather Entertainment wordt opgericht en Death Row is een onderdeel daarvan!

Gedurende de documentaire krijgen we steeds meer een beeld van Suge Knight. Eigenlijk een steeds negatiever beeld. Death Row was opgericht, omdat beide heren vonden dat er niks was voor talentvolle rapartiesten, maar de onderneming leidt uiteindelijk tot een soort van maffiabende. De documentaire is gebaseerd op verhalen en feiten van producers, rapartiesten, kenners, Pr analisten etc. Juist dat geeft een waarheidsgetrouw beeld. Daarbij is er veel gebruikt gemaakt van bestaand materiaal. Persconferenties en interviews worden tussendoor ingevoegd.

 

Reacties van overheden, omkopingen, schietpartijen, geweld en media manipulatie leiden allemaal tot het “eind” van Death Row Records. Het East Coast – West Coast gebeuren wordt ook scherp uitgelegd. Wie was de man die hierachter zat (zijn naam begint met een S) en waarom werd Tupac Shakur doodgeschoten (nadat hij in de steek wordt gelaten door Interscope verhuist hij na zijn leven in de bak naar Death Row)

De film is in het begin een beetje warrig verfilmd en is er gebruikt gemaakt van een saaie lay-out. Met “godfather” Suge Knight als rode lijn krijg je een heel goed beeld waarom er in 1993 een enorme ommekeer was in de Amerikaanse rapscène met de zogenaamde “gangsterrap”. Deze docu moet je gezien hebben!

Geplaatst door bowie op 14 augustus 2004