Wat te verwachten van de Gelredome-shows van Travis Scott dit weekend?

Travis Scott stond al een aantal keer in Nederland, maar nog nooit speelde hij een show op eigen titel. Daar komt vandaag verandering in. Na headline-shows op Appelsap in 2014 en WOO HAH! (twee keer in de Spoorzone en twee keer in de Beekse Bergen) brengt hij zijn Circus Maximus Tour overzees. De tour start op vrijdag 28 juni in de Arnhemse Gelredome, waarna een rustdag volgt om op 30 juni nog eens in de herhaling te gaan. Twee stadionshows van een van de grootste rap-artiesten ter wereld. Wat kunnen we verwachten?

Enthousiasme van de fans

Een Travis Scott-show wordt voornamelijk gemáákt door de wisselende energieën tussen de fanbase en de artiest. Scott kwam op in de ‘nieuwe moshpit-era’, waarin de rage – de uitzinnigheid, hoe je wilt – een van de belangrijkste factoren is van de optredens. Tegelijkertijd is ligt het verwachtingspatroon van de jonge generatie hiphopliefhebbers exorbitant hoog. “Geen voorprogramma is crazy”, luidde dan ook snel de mening op social media toen concertorganisator MOJO het tijdschema bekendmaakte.

Daarop viel onder meer te lezen dat het horecaplein voor het stadion al om 15:00 opengaat, de deuren open zullen gaan om 17:00 – inmiddels verlaat naar 18:00 – en dat er van 19:00 tot 20:30 een DJ zal draaien. Tijdens het Amerikaanse deel van de tour deden onder meer Teezo Touchdown, Don Toliver en Babyface Ray mee. Of er in Nederland surprises gepland zijn weten we niet, maar voorlopig is het tijdschema wat somber. Wie zich vroeg vooraan het podium meldt – we gaan ervanuit dat de knaldrang ervoor zorgt dat velen dat gaan doen – zal eenmaal in het stadion zich nog zo’n drie uur moeten zien te vermaken tot Travis zich laat zien.

Pro-tip: Zorg voor enthousiasme, let goed op elkaar in de drukte, haal op tijd wat te drinken en ga met een metgezel naar het toilet als je moet. In je eentje je vrienden terugvinden in een stadion waar wellicht de internetmogelijkheden beperkt gaan zijn door de drukte zal nooit onze hobby worden.

Travis is niet altijd stipt op tijd

Met de uitgebreide onderdelen die apart van elkaar opengaan om te drukte te spreiden, is dat gecommuniceerde tijdschema alsnog ambitieus te noemen. Travis neemt het niet zo nauw met tijdschema’s. Al bij zijn eerste optreden op Nederlandse bodem, deze zomer tien jaar geleden in het Amsterdamse Oosterpark, verscheen hij te laat op het podium. De techniek liet het toen afweten, maar toen de geluidsmensen en zijn dj eenmaal op één lijn zaten, kwam hij tevoorschijn als een stuiterende energiebom.

En dat gebeurde eigenlijk iedere keer dat ik Travis Scott zag, met als uitschieter – niet in de positieve zin van het woord – toch wel die Rolling Loud-show in Rotterdam, die dit weekend precies een jaar geleden plaatsvond. Toen kwam hij zo’n vijftig minuten later dan op de timetable aangegeven stond. En dat terwijl er door de hitte op het asfalt al verschillende mensen een beroerte hadden gekregen.

Dan is er ook nog het verontrustende bericht dat MOJO daags voor de show online zette. Het is hetzelfde als dat ze publiceerden vóór de show van Nicki Minaj, die ’s avonds veel later dan gepland on stage stond. “De verwachte eindtijd is 23:00, maar het is mogelijk dat de show langer duurt. We raden je daarom aan je reis goed van tevoren te plannen. Als je met het openbaar vervoer reist, houdt dan de vertrektijden van de laatste treinen goed in de gaten.”

Pro-tip: volg in elk geval de laatste raad van MOJO goed op. Regel je vervoer terug naar huis goed van tevoren. Je wilt niet crashen in Arnhem omdat het móet.

De grootste Travis Scott-productie ooit

Maar wie het in 2023 op Rolling Loud volhield hem op te wachten, weet: Travis’ aanwezigheid is een hele vibe. Zodra hij eenmaal op stoom is, is er geen houden meer aan en wordt eenieder meegezogen in de tornado van energie die hij laat razen. Wáár hij ook staat; hij weet als geen ander de ruimte in te nemen. En hoe kon hij dat beter doen dan met een formidabele terugkeer? UTOPIA kwam uit ná zijn vorige show in Nederland, en krijgt hoe dan ook een hele andere show met zich mee. In 2023 werd hij daarnaast uitgeroepen tot ‘Man Of The Year’ door GQ, harkte hij drie miljard (!) streams binnen op dat album en werkte hij de bijbehorende tour af die 80 miljoen dollar (!) opbracht.

De video’s en teasers verklappen een groots decor om dat te vieren en iemand besloot afgelopen dinsdag al op Tiktok te zetten dat die hele productie door Europa zal trekken. In het Gelredome waren ze toen al bezig met het testen van het enorme scherm en het neerzetten van een gigantisch podium, dat dwars over de vloer kronkelt. Het betreft zijn grootste productie tot nu toe en misschien ook wel de luidste – een enorme rij subwoofers scheidden in Amerika al de mensen op de vloer van de bezoekers in de stoelen. De ‘roof shaker, earthquake’-regel uit MODERN JAM wordt hoe dan ook letterlijk genomen dit weekend.

Pro-tip: zorg ervoor dat je bij het binnenkomen van het stadion meteen de omgeving scant waarin je terechtkomt. Waar zijn de bars, toiletten en de EHBO gevestigd mochten ze nodig zijn? En vanaf welke plek gaan jullie het concert bewonderen? Als je op de vloer staat, probeer te checken of je ergens kunt komen waar zowel het zicht als het geluid goed is.

Moderne anthems en fan-favorites

Waar de show voornamelijk zal draaien om UTOPIA (in Amerika speelde hij het nummer FE!N watt daarvan afkomstig is soms tot wel 11 keer!), heeft Travis Scott inmiddels een catalogus opgebouwd waarin van ieder album anthems te halen zijn. 3500, Goosebumps, Sicko Mode; het zijn zijn meest energieke songs die zijn performance altijd naar een nieuw niveau tillen.

Maar gedurende zijn carrière heeft Travis het idee van songstructuren steeds meer losgelaten. Galmende drumbreaks, verstoorde 808’s, hypnotiserende synthpartijen; het kan elkaar zomaar in rap tempo opvolgen. In Amerika bleek Mike Dean regelmatig mee te spelen, wat volgens locale media niet alleen de grote moshpit-bangers versterkte maar juist ook de cult-favorieten. Het is te hopen op zulke verrassingen in de setlist. Maar dat Travis niet te beroerd is om werk te steken in zijn show en het geen regulier optreden te maken, staat vast.

Pro-tip: Mocht je vanavond – net als wij – in Gelredome te vinden zijn, enjoy the show!

Geplaatst door bowie op 28 juni 2024