Wat Kingsize in zijn carrière heeft geleerd, geeft hij nu op kalme wijze door

Kingsize geldt al jaren als de meest onderschatte rapper van Nederland. Op vrijwel alle vlakken scoort hij hoog als mc; bars, delivery en flows. De Nederlands-Surinaamse Mark Smith is een day one van het Wilde Westen-label. Hij zag de samenstelling van het roster om zich heen groeien, veranderen, opbloeien en afbrokkelen, maar bleek zelf de meest consistente factor. Nu heeft hij een nieuw mini-album. Op 1 laat hij horen wat hij het afgelopen decennium-plus heeft geleerd in de Nederlandse hiphopgame.

Een van die lessen komt meteen na de intro aan bod: de love is fake. Kingsize kent zowel de goot als het succes, en vooral de toenemende liefde op de weg die tussen beide ligt. Maar zou die liefde er ook zijn geweest als hij niet Kingsize was geweest, maar ‘gewoon’ Mark Smith? En zou hij dezelfde waardering hebben gekregen als hij, zoals zijn vader hem adviseerde, in de advocatuur was beland?

Het zijn vragen die rondspoken in het hoofd van Kingsize. De antwoorden lijken rond te blijven zweven in het universum, maar de belangrijkste conclusie kan hij alvast trekken. Wat hij erin heeft gestopt matcht in geen geval met wat hij ervoor heeft teruggekregen. Stiekem draagt hij een hele generatie op zijn schouders en zijn de rappers die hem als inspiratiebron gebruiken of gebruikt hebben niet meer op twee handen te tellen. Maar het gezegde gaat op bij Kingsize: often imitated, never duplicated.

Passie, hart en knowledge

Keer op keer bewees hij achter de 101Barz-microfoon namelijk waarom hij in iedere toplijst thuishoort. Met speciale projecten zoals BARZ4DAYZ, waarop hij niet alleen zelf met snoeiharde teksten smeet maar ook rappers uit het hele land de kans gaf om op zijn track te springen. Ook op ‘1’ toont hij met achteloos gemak, een gigantische woordenschat en een combinatie tussen oude sounds en vernieuwingsdrang dat hij zich als een van de beste kan verwoorden. Uit elke zin spreken passie, een hart en een heleboel knowledge. Bar voor bar fucken weinig mc’s met Kingsize.

De codes van de straat worden haarfijn uitgelegd, maar King gaat zodra de beat hem daartoe beweegt ook met groot gemak op de melancholische toer. In Bittere Noodzaak rijgt hij de woordspelingen aan elkaar zonder het thema uit het oog te verliezen. “Het zwarte schaap, ik ben sinds jong de zondebok / boven leek een andere planeet, ik keek van onderop / na regen komt de storm, ik weet het zeker, zeg daar donder op / ben je met me, ben je met me /  Ben je er niet? Dan donder op!”

Hij spiegelt zijn huidige mindstate aan zijn vroegere leven, toen hij als onzekere jongen die van de HAVO werd geschopt. Die vroegere onzekerheid buigt hij op deze plaat om in trots: “Ik geloof niet in ‘per ongeluk’ / niemand wou geloven, het is me toch gelukt (…) de mooiste diamanten vormen onder druk.” In veel van de zinnen zitten lessen die jongeren direct op kunnen pikken; geloof in jezelf en wees volhardend in wat je wilt. In de staart van de plaat komt de belangrijkste aan bod. Een opvallende, zeker in een scene waarin constant ongekend hard voor de mula gerend wordt: “Ben je gelukkig, dan ben je werkelijk rijk.” Zo.

De honger die hij na een carrière van anderhalf decennium nog heeft is bewonderenswaardig. Want wie weet had Kingsize, wanneer actief in een andere tak van sport, al een klapper kunnen slaan die van elke dag een papadag had gemaakt. Voor nu moet zijn dochter het doen met een vader die gestaag uitgroeide tot een van de hardste mc’s van het land. Dat hij daarvoor op onregelmatige tijden moet werken is hun pech, maar het geluk van de fans. Het levert een plaat op die zowel de stijl als de persoonlijkheid van Kingsize perfect etaleert.

En daar mag zijn dochter terecht trots op zijn.

Stream:

Geplaatst door bowie op 15 maart 2023