Wandel deze herfst door Feijenoord met de Rewriters app!

Net op tijd voor de herfstvakantie is de nieuwste update van de Rewriters app vanaf vandaag beschikbaar! Daarin vind je alle werken die tijdens POW! WOW! Rotterdam 2021 gemaakt zijn muurschilderingen die de historie van de wijk in herinnering roepen, verrassende internationale samenwerkingen, en werken die een brug slaan tussen digitale kunst en het echte leven dankzij augmented reality. We lichten hier alvast een paar highlights voor je uit als voorproefje.

Rewriters - Feijenoord

In de Oranjeboomstraat werden bovendien mooie projecten met lokale jeugd en aanstormend talent uit de buurt gedaan, waarvan de resultaten uiteraard ook in de route te vinden zijn. En naast al deze publieke kunst vind je in de wijk de monumentale brug bekend als De Hef, het charmante Hefpark dat door de buurtbewoners zelf beheerd wordt, en een grote hoeveelheid sfeer verbonden aan de gelijknamige, beroemde voetbalclub. Trek je wandelschoenen aan en wees welkom in Feijenoord!

MOTS | Rewriters - Feijenoord

MOTS weet te ontroeren met lokale historie

Het Portugees-Poolse duo Diogo Ruas en Jagoda Cierniak, bekend als MOTS, kreeg de muur op de zijkant het pand aan Stieltjesplein 2A aangeboden als canvas. Omdat deze direct in de schaduw van de monumentale spoorbrug De Hef ligt, besloten zij wat research over de locatie te doen. Zo stuitten zij op de film The Last Bridgekeeper van Dirk Rijneke. Het filmisch portret van Arie de Weerd, die dertig jaar lang brugwachter van De Hef was, wist hen zo te raken dat zij besloten het onderwerp in een muurschildering naar hun stijl te vertalen. In een stripboek-achtige sequentie is te zien hoe de brugwachter met trots en toewijding de enorme stalen constructie bedient die al die jaren deel van zijn dagelijks leven was.

Hun eerbetoon leverde uiteindelijk niet alleen een prachtige, ingetogen schildering op, maar ook een emotionele ontmoeting met de weduwe van De Weerd. Ruas en Cierniak hoopten van ganser harte dat zij haar echtgenoot zou herkennen in hun gestileerde weergave, wat op de voorlaatste dag dat zij eraan werkten absoluut het geval bleek te zijn. “Dat voorhoofd, dat is hem precíes”, riep zij uit nadat zij samen met haar dochter de trap ernaast besteeg, tot grote opluchting en ontroering van de kunstenaars.

Anna T-Iron | Rewriters - Feijenoord

Anna T-Iron leert los te laten

‘Your Ego Is Not Your Amigo’, valt er van boven naar beneden te lezen in de schildering van Anna T-Iron. De kunstenaar uit de Duitse havenstad Hamburg schreef haar boodschap in diverse lettertypes, als een frisse collage vol met echo’s van moderne popcultuur. Anna werkte deels in fluorescerende verf, met daaronder een laag normale verf. De fluorescerende bovenlaag verkleurt naar verloop van tijd door het directe zonlicht, waarbij het op elk punt van dat proces een nieuwe mengkleur vormt met de onderlaag. Welke kleuren het werk uiteindelijk allemaal krijgt, zijn daardoor zelfs door de maker ervan niet volledig te voorspellen.

Deze constante verandering, maakt het een levende schildering waarmee ze zowel zichzelf als de omgeving hoopt te verrassen. Het uiteindelijke verloop van de verkleuring is ook voor haar niet meer te sturen, wat het thema van de tekst die ze afbeeldt onderschrijft. Met de boodschap dat je ego niet je vriend is, wil ze mensen vertellen dat het oké is om dingen los te laten. Alle hooggespannen verwachtingen en ambities die het ego soms opleggen kan, zijn immers niet altijd de dingen die onszelf en de mensen om ons heen daadwerkelijk gelukkig maken. Soms is het beter om dingen op zijn beloop te laten, en te zien waar het leven je leidt.

INSA is pas klaar in augmented reality

‘Enjoy the Journey’ is de titel van het werk dat Britse kunstenaar INSA maakte pal tegenover station Rotterdam Zuid. De titel verwijst echter niet naar een treinreis, maar naar het leven zelf. “Er is één ding waar niemand op deze wereld onderuit komt, en dat is dat we uiteindelijk allemaal een keer gaan. Voordat het zover is kunnen we er dus maar beter het beste van maken”, aldus de Brit. De vrolijk gekleurde schedels vormen daarom een spiraal naar een onvermijdelijk punt in het midden van de schildering, wat de dood als grote gelijkmaker symboliseert.

Het thema komt nog duidelijker tot uiting wanneer de schildering bekeken wordt met behulp van INSA’s gratis smartphone app GIF-ITI. De compositie is zo ontworpen dat wanneer je deze telkens een paar graden kantelt, de ronddraaiende afbeelding een animatie gaat vormen waarin de schedel uit een opening bovenin valt, om vervolgens helemaal naar het middelpunt te tuimelen. Open de GIF-ITI app, richt vanaf het perron de camera op de schildering, en deze animatie is in ‘augmented reality’ op het scherm te zien.

INSA maakt met regelmaat schilderingen die uiteindelijk een animatie vormen, bijvoorbeeld door een muur telkens over te schilderen, en elke nieuwe laag als frame in een video van enkele secondes te gebruiken. Zo maakte hij in 2014 in Rio De Janeiro een animatie door dagelijks een grondschildering over te verven, en er met behulp van een satelliet op vaste momenten een foto van te schieten. INSA: “Je maakt iets fysiek, maar de muurschildering is bijna een bijproduct. Het uiteindelijke kunstwerk zelf bestaat alleen digitaal. Niemand kan er ooit eigenaar van worden, en dat vind ik een erg prettig idee.”

Update route knop in de Rewrites app

Dit en nog veel meer is vanaf nu in de app te vinden onder de nieuwe route ‘Feijenoord’. Als je de app al aangeschaft hebt (€1,09 voor iOS toestellen en €0,99 voor Android), kun je de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de betreffende route opgenomen. Mocht je onverwachts toch technische problemen ervaren, adviseren we je de app te verwijderen en opnieuw te downloaden. De aanschafprijs hoef je daarvoor niet opnieuw te betalen.

Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 18 oktober 2021