Wale x DJ Premier, Pjotr, Benny The Butcher e.v.a. in hoge rotatie

Het weer is nog niet om over naar huis te schrijven, maar Moeder Natuur heeft gelukkig nog wat zonnige dagen bewaard om binnenkort over het land uit te strooien. Voor als die zonnestralen door je ruit naar binnen vallen, hebben we onze Spotify-playlist weer een update gegeven. De afgelopen tijd verschenen er zóveel dikke platen, dat twintig plekken in onze lijst eigenlijk te weinig bleek. Na veel bloed, zweet en tranen aan de snijtafel, is het ons weer gelukt om onze twintig favo’s aan je te presenteren! Uiteraard konden we niet anders dan openen met Nas X Lauryn anno 2021, maar er werd nog veel meer moois gedropt. We lichten er drie uit, de rest is aan jullie om te ontdekken!

Pjotr – Mark Rutte

“Welke lockdown kan me bij de keel grijpen? / Geen shows? Dan ga ik meer schrijven!”, rapt Pjotr op zijn nieuwste single. De willekeur die de corona-maatregelen met zich meebrengen is hij zat. De afgelopen tijd zijn we te vaak blij gemaakt met een dooie mus, en wordt er flink gejojo’t als het om zowel cijfers als doorgaande optredens op festivals gaat. De Zutphense rapper wilde daarom van zich laten horen en doet dat op een krachtige Avenue-productie. Hij stelt het zwalkende beleid aan de kaak, door middel van creatieve woordspelingen. Wij kunnen niet wachten om Mark Rutte tegen te komen in een mondkap-moshpit. Hopelijk is hij op dat moment in ieder geval niet herkozen voor de plek waar hij nu zit.

Wale – Why Would I Stop (prod. DJ Premier)

Hiphopfans werden getrakteerd op een verrassing toen DJ Premier ineens samen met Wale opdook op de soundtrack van Mark Ronson’s documentaire-serie Watch The Sound. Snappy drums en wat delikate melodielijnen bieden de ondergrond voor Wale, die aan zijn nieuwe album werkt, om een tussendoortje te droppen. Why Would I Stop is wellicht de meest laid-back Preemo-productie die je ooit hoorde, maar verdient het om in je roulatie te landen. Minpuntje: met 1:43 en slechts één couplet van Wale is deze onverwachte maar heerlijke luisterervaring véél te kort.

Benny The Butcher – Remember Me

Benny laat er geen gras over groeien. Na The Plugs I Met 2 (met Harry Fraud) en Trust The Sopranos (met 38 Spesh) keerde hij terug met Pyrex Picasso. En nu is er alweer een nieuwe track. Het triomfantelijke blazersanthem Remember Me werd uitgebracht in samenwerking met NBA Draft, compleet met veel potentieel basketbal-talent in een televisie-intro. Als de hongerige speler die hij zelf is, komt hij door met inspirerende bars: “You see the making of star, they hear my name and remember me / just let the record show, that I said I was comin’ for everything…” Het zelfvertrouwen druipt van deze joint af. Dit is zo’n tune waarvan we niet snappen dat ‘ie op Spotify nu pas op de 12k streams hangt.

Stream alle twintig HIJS-picks van deze week in de playlist, en abonneer erop om altijd op de hoogte te blijven!

Geplaatst door bowie op 10 augustus 2021