Wagëblë – Sénégal

Af en toe is het tijd voor iets nieuws. En dan bedoel ik ook echt iets nieuws. Niet de zoveelste ‘vernieuwende’ underground hiphopplaat uit de VS. Nee, hiphop uit een heel ander deel van de wereld, namelijk Afrika. Senegal om precies te zijn. De formatie Wagëblë (vrij vertaald: komend uit de ghetto) is in een sloppenwijk in de hoofdstad Dakar ontstaan. Na wat bezettingswisselingen bestaat de groep nu uit de MC’s Eyewitness en Waterflow en de DJ’s Gëblik en Icare, deze laatste is afkomstig uit Zwitserland. Door samenwerking met twee Noorse producers kwam een eerste album van de groep uit in 2003. Twee jaar later was de opvolger ‘Sénégal’ af en in juli van 2005 is deze uitgebracht in Afrika. In hun thuisland is het gekozen tot beste groepsalbum tijdens de Senegal HipHop Awards. Wat maanden later is de plaat via het Zweedse label Two Thou Entertainment ook in Europa te krijgen.

Op prima volle producties, waaraan niet te horen is dat het in eerste instantie in een amateuristische thuisstudio is opgenomen, rappen zowel Eyewitness als Waterflow vol overtuiging. Tenminste, het klinkt allemaal goed. Een essentieel element van hiphopmuziek is natuurlijk de boodschap. Deze is vrij lastig te begrijpen, aangezien Wagëblë het merendeel van de nummers in het Frans en in Wolof (taal in onder andere Senegal en Gambia) rapt. Maar laten we er maar eens wat clichés tegen aan gooien: Muziek kent geen taalbarrières. Muziek is grenzeloos. Het gaat om het gevoel. Waar ik meestal dit soort opmerkingen af doe als bullshit, moet ik bij deze cd zeggen dat ik er zowaar in begin te geloven.

Maar natuurlijk krijg je als luisteraar best wat mee over de boodschappen. Ofwel door wat Franse zinnen, ofwel door Engelstalige gastbijdragen ofwel door dat muzikale gevoel.
Op ‘Babylon’ wordt de argwaan richting de westerse wereld duidelijk gemaakt over een Afrikaanse percussiebeat, overigens afkomstig van de Noorse producer Rumblin, die de meeste van de beats voor zijn rekening neemt. De Noorse female MC STL draagt in het Engels op een vloeiende manier een steentje bij aan de track.
Het agressievere ‘Door Waar’ is een braggin en boastin track met wederom een gastbijdrage van een Noorse MC, Kleen Cut. Hij komt met wat te standaard rijmpjes om echt je aandacht er bij te houden. Samen met ‘Niatta Att’ een van de tracks die wat beter hadden gekund. Bij laatstgenoemde is vooral de erg simplistische beat met herhalend gitaargepingel van telkens twee seconden vrij storend.

Hoewel mijn kennis van de Franse taal me enigszins in de steek laat, is ‘Definition’ een nummer dat met zijn rustige beat en ontroerende pianomelodie zeker indruk maakt. Dat er aan variatie geen gebrek is, bewijst de Senegalese formatie met de track hier na: een erg vrolijke
uptempotrack over het leven in de ghetto. De voorlaatste track ‘Larmes D’Afrique’, waarin de liefde wordt verklaard aan Afrika, is een juweeltje met mooie lofzang van Asta Busingye. Afwisseling is een sterk punt van de cd. De langskomende onderwerpen zijn bijvoorbeeld het waarmaken van je dromen, een ode aan het thuisland van de groep, de problemen in Afrika, maar ook over de mooie kanten van het leven op dit continent. Ook muzikaal is die variatie aanwezig. Van harde up-tempo songs tot hele rustige nummers. De productie, die raakvlakken heeft met de sound van het Zweedse Looptroop, gaat op een uitzondering na niet vervelen.

‘Sénégal’ staat eigenlijk als een huis. Het album is gevarieerd, de nummers gaan ergens over en het klinkt fris. Zeker, het is jammer dat niet alles te verstaan is, en mensen die letterlijk alles mee willen kunnen rappen, moeten of een spoedcursus Frans en Wolof gaan volgen of deze plaat niet aanschaffen. Voor fans die klagen over te weinig inhoud in de hedendaagse hiphop, is deze cd zeker een aanrader.

Meer info: http://www.wageble.com

Tracklist:
01. Intro
02. Babylon feat. STL
03. Sénégal
04. â C’est Moi Et Pas Toi
05. Door Waar feat. Kleen Cut
06. Niatta Att
07. Definition
08. Ghetto
09. Todjëll Gëb
10. Do It feat. STL
11. Djigen
12. Larmes D’Afrique Feat. Asta Busingye
13. Outro

Geplaatst door bowie op 18 januari 2006