VSOP

In januari stonden ze op Noorderslag, daarna gingen ze vier dagen op tour met Relax en Beef en waren ze te zien bij Rayman Is Laat met de anti-oorlogstrack Machteloos. Vanaf mei doen ze zeven gigs tijdens de What's Da Flavour-tour en rond de zomer moet er een nieuw album van de Nederlandstalige hiphopcrew uit Rotterdam/Spijkenisse gedropt worden. HIJS in gesprek met Tim en Mike van VSOP.

VSOP is officieel een keurmerk voor cognac, maar in de optiek van de band staat de naam nergens voor, het klinkt gewoon lekker. De originele bezetting van VSOP (dat sinds ‘98 bestaat) bestaat uit zes man: rappers Tim, CC, ODM, rapper/producer Mike, DJ MP en producer R-waves. Op het podium speelt de band met vijf man.

Terugkijkend op de derde demo Spelenderwijs zegt Tim nu: Het is begonnen als een demo, toen werd het een cd, maar eigenlijk is het een demo. Mike: Op het moment dat je Spelenderwijs uitbrengt weet je al dat het beter kan. Spelenderwijs is ook gewoon met een normale mic en een vier-track-recordertje opgenomen, nu hebben we wat meer spullen en daardoor gaan we natuurlijk al vooruit plus dat we wat expertise, beats en rijms betreft verder zijn. Het nieuwe album wordt kwalitatief nog veel beter qua sound. Tim: Vergeleken met Spelenderwijs heeft iedereen nu veel meer zijn plek gevonden binnen VSOP. We weten nu allemaal van elkaar wat we doen, waar we goed in zijn, we hebben veel opgetreden en weten wat we aan elkaar hebben.
Tim: De laatste opname van Spelenderwijs was in de zomer van 2001. Toen heeft het nog een hele tijd geduurd voordat we de cd daadwerkelijk gereleased hadden. Tegen de tijd dat we hem hadden uitgebracht, waren we ook al een heel stuk verder. Het voelt ook echt als een demo. Mike: Het was eigenlijk gewoon een mooi promotieding voor ons, een leuke binnenkomer.

Hij is ook goed ontvangen.
Mike: Ja, hij is goed ontvangen en daar ben ik heel blij om. Ik zet hem zelf nog regelmatig op en vind hem nog steeds leuk. Op onze eerste demo stonden ook Engelstalige raps. Nou ja, je hoort in het Nederlands al dat we uit Rotterdam komen en in het Engels hoor je het helemaal. Dat vonden we zelf nogal wack en toen hebben we besloten om alleen maar Nederlands te doen. Die tweede was op zich qua rijms leuk, zeker voor die tijd was ie al best wel goed, alleen qua beats lag het nog een heel eind achter.

Over Machteloos.
Mike: Tim had zijn tekst geschreven en moest het effe kwijt. Hij was echt oprecht een beetje aangeslagen van de hele situatie. Dat was heel raar.Tim:Toen het allemaal begon en de redenen waarom enzo… daar irriteerde ik me zwaar aan. Op een gegeven moment had ik zoiets van ’fuck it, ik schrijf er gewoon een tekst over’. Dan ben je het normaal al kwijt, alleen voelde ik me daarna nog verkankerder. Nou, toen ging het allemaal wat beter met die shit en kwam ik op een gegeven moment thuis op een maandag. Had ik die track net opgenomen en zag ik op tv: we gaan aanvallen binnen drie dagen. Toen voelde ik me weer net zo verrot en dacht ik: nu zet ik ‘m op internet. In eerste instantie had ik de link naar een platenmaatschappij gestuurd, die zeiden dat ik ’m uit kon brengen als ik wilde. Maar na een dag kreeg ik al de zenuwen en dacht ik: fuck, ik ga niet eens wachten op een platenmaatschappij. Als je dat zou willen duurt het sowieso alweer zes weken extra ofzo.

Het gaat lekker op dit moment. Jullie droppen dope tracks, staan op verzamel-cd’s, zijn bij Raymann Is Laat geweest, hebben een tour gedaan met Beef en Relax, stonden op Noorderslag. Wat willen jullie verder nog bereiken?
Tim: Een album droppen. Mike: Zoveel mogelijk blijven doen. Gewoon bezig blijven. Je kan wel een beetje tof doen, maar je moet wel tof blijven doen. Ik vind het leuk om muziek te maken en dan wil ik gewoon elke keer weer een album droppen om mensen te laten horen waar ik op dat moment mee bezig ben geweest. Verder staat Lowlands heel hoog op mijn verlanglijstje, gewoon puur omdat we vroeger zelf altijd gingen en omdat ik er heel graag wil staan. En Paradiso wil ik nog wel een keer doen.

Over Kees de Koning/Top Notch.
Mike: We hebben contact gehad met Kees, maar we weten nog niet wat er gaat gebeuren met het album. Tim: Zoals het er nu voor staat gaan we het gewoon weer zelf doen. Er kan vanalles gebeuren, maar via een label kost het meer tijd en energie. Er zijn wel signalen van mensen geweest dat als je bij een label komt je misschien wel moet wachten. Ik ga niet op onzekerheid wachten. In die tijd kan je het ook zelf doen. Mike: Maar ik vind het wel tof dat Kees het toch in de gaten houd. Hij heeft zoveel interesse in wat mensen doen, hij geeft advies en je kan hem altijd wel bereiken voor dingetjes. Ze zeiken altijd over hem, maar Kees is oke man. Tim: Hij is gewoon zakelijk, maar als hij niks aan jou kan beloven, dan zegt ie dat ook.

Over verzamel-cd’s.
Tim: Dat moet wel een beetje afgelopen zijn. Mike: Ik ben absoluut voor verzamel-cd‘s hoor, maar er komen er de laatste tijd zoveel uit en ik vind eigenlijk dat we die jonge boys een kans moeten geven. Aan de andere kant zeg ik: als ze dan een cd maken, laat ze dan iedereen benaderen die echt vet is: Turrie, Ray, Zwolle, DAC, Blocnotes, Excellent, ons. Je kan echt een hele vette cd samenstellen, alleen is het vaak vanuit de visie van een bepaald persoon die iedereen erbij betrekt die hij kent.

Hoe was Noorderslag?
Mike: Ja, vreemd. Eigenlijk vond ik het helemaal niet tof. Ik vond het heel leuk dat we er mochten staan, maar ik heb liever een avond met honderd man die allemaal los gaan dan zo’n hele entreehal vol mensen. Tim: Op het einde is het allemaal effe klappen, maar het is gewoon heel raar. Mike: Het is echt een feestje voor de muziekindustrie. Tim: Maar we hebben er wel wat leuke dingen aan overgehouden, het is wel een constructief optreden geweest. Mede daardoor hebben we ook bij Raymann gestaan en met Beef en Relax opgetreden.

Ja, hoe was dat?
Mike: Ik ben altijd een beetje sceptisch, dit keer ook, maar naderhand was ik echt aangenaam verrast. Ik vond het echt hartstikke gezellig. We hadden een bus gehuurd en zijn vier dagen niet thuis geweest. Er hing onderling ook een hele goede sfeer.Tim: Woensdagmiddag zijn we weggegaan, toen hebben we ‘s avonds opgetreden in Nijmegen, de volgende avond Deventer, toen Groningen en daarna Amstelveen. ’s Middags had je een keer soundcheck, toen kwam iedereen binnenlopen en was het effe ouwehoeren onderling, met z’n allen eten. Dat was echt overdreven goed.

Wanneer verwachten jullie een debuutalbum te droppen?
Tim: Van de zomer, denk ik. Mike: We hebben het druk gehad. Na de zomer 2002 hebben we een beetje in een dip gezeten met opnemen. We zijn met veel mensen, dus veel meningen gaan elkaar tegenstaan. Op een gegeven moment liepen de spanningen best wel hoog op en toen hebben we gezegd: alle neuzen in de goeie richting. Na Planet Rock is de zin er echt weer ingekomen. Over hoeveel tracks erop het debuut komen, durven we nog niets te zeggen. Tim: Tussen de tien en de twintig, hahaha! Mike: Maximaal vijftien tracks. Over een titel zeggen we nog effe niks. Qua concept is er inmiddels een track of zeven af, opgenomen is er nog niks.

En gastbijdragen?
Mike: We hebben gisteren toevallig (10 april 2003) een track opgenomen met Egaflavour en Klopdokter. Verder Excellent en Kas in ieder geval. Qua beats hebben we natuurlijk aardig wat gastbijdragen: Terilekst, Presto, Snelle Jelle, RuffCuts en waarschijnlijk DJ Mace.

Opgezwolle?
Mike:We hebben het er ooit over gehad ja, maar die boys hebben het druk en wij hebben het druk en het is er nog effe niet van gekomen. Maar wie weet dat het er van komt, het lijkt mij heel leuk in ieder geval. Ik ben zelf ook bezig met een dingetje. Dat zijn voornamelijk tracks met mij en gastoptredens zeg maar. We hebben wel al wat dingen daarvoor af, maar willen eerst het album uitbrengen. Die andere dingen zijn allemaal wel leuk en aardig, maar niet voor het album.

Komt er veel bragging & boasting op te staan zoals op Spelenderwijs?
Tim: Jaaa! Hahaha! Mike: Ja, tuurlijk. Er zijn wel een tweetal tracks met onderwerpen, maar ik hou gewoon van het woordspel en het blazen over beats. Ik vind bragging & boasting gewoon iets heel tofs om te doen. Tim: Ik denk dat als wij opeens een album zouden maken met allemaal serieuze tracks, dat mensen zouden denken: he?

Want jullie staan voor recht-door-zee, rauw en een tikkie kil.
Tim: Daar heb ik totaal geen problemen mee. Mike: We maken gewoon tracks en tracks die we zelf tof vinden zijn meestal toffe bangers. Als het maar los gaat. We vinden het gewoon tof om helemaal los te gaan en dat is gewoon eigenlijk wat we doen. Meer niet. Onze stijl? Op eastcoast geïnspireerde hiphop in het Nederlands. Wordplay op vette beats, eigen flows, allemaal een eigen stijl, met rijms experimenteren, dubbelzinnigheden, braggen & boasten.

Jullie klinken op tracks ruig. zo van, don’t fuck with us.
Tim: Hahahahaha! Mike:Ik denk dat we zo ook wel overkomen op het podium. Op zich zijn wij hartstikke gezellige jongens. Die track De Straten bijvoorbeeld… Er waren wel periodes dat in Spijkenisse elk weekend gewoon mensen het ziekenhuis ingeslagen werden. Toen we net begonnen met optreden is het zeker wel zes keer voorgekomen dat er iemand in elkaar geslagen werd. Don‘t fuck with us is ook zo, je moet gewoon niet moeilijk doen, weet je. Maar gevaarlijke shit is toch ook gewoon tof! Als ik Non Phixion luister vind ik dat gewoon tof, maar die gasten staan ook niet elk weekend iemand in elkaar te hakken. Tim: We zijn ook heel redelijk, maar aan de andere kant moet je gewoon niet ouwehoeren, hahaha.

VAN 3 MEI T/M 13 JUNI ZIET HET VSOPTOURSCHEMA ER ALS VOLGT UIT:

3 mei LVC, Leiden
5 mei Bevrijdingsfestival, Rotterdam
15 mei Waterfront, Rotterdam
16 mei Simplon, Groningen
17 mei Boggy’s Beach Bar, Doetinchem
31 mei Patronaat, Haarlem
7 juni Melkweg, Amsterdam
13 juni 013, Tilburg

Alle optredens met uitzondering van 5 mei vallen onder auspiciën van de What’s Da Flavor-tour met VSOP, The Proov, Klopdokter, Illusionary Rockaz, DJ Extraa en DJ Sueside.

Meer info: http://www.vsop.tk

Geplaatst door bowie op 23 april 2003