VSOP – Huiswerk

VSOP timmert al lang aan de weg, ze zijn niet voor niets een van de meest gerespecteerde namen in de Nederlandse hiphopscene. Met ‘Huiswerk’ gaat VSOP voor het eerst voor het grote publiek.

‘Huiswerk’ is eigenlijk al het vierde album van VSOP, maar waar de eerste drie albums demo’s waren die alleen in lokale platenwinkels en bij concerten te krijgen waren is Huiswerk een stuk groter aangepakt. Het nieuwste album verschijnt landelijk in de muziekwinkels en er is ook al een clip gemaakt. Na het horen van Spiekremixes die een tijdje geleden werd uitgebracht waren de verwachtingen voor ‘Huiswerk’ bij mij aardig gestegen.

Het album begint met een intro die zogenaamd het begin van een toets moet voorstellen, hierin wordt VSOP op belachelijke wijze opgehemeld door een of andere radiopresentator. Na het horen van deze intro zakte de moed me al bijna in de schoenen, wat een superirritante intro. Gelukkig maakt het eerste nummer meteen alles goed “We Zijn Terug” slaat in als een bom, een superenergiek nummer dat duidelijk maakt dat VSOP terug is, waarom hadden ze deze track nou niet gewoon als intro gebruikt?
“Voel je je gepest” is het volgende nummer en tevens de eerste single van het album. Het is een rustiger nummer met lichtere geluiden dat helaas niet kan overtuigen. VSOP wil graag volwassen worden, logisch dat ze dan niet alleen zware bangers willen droppen, maar een nummer dat slechte MC’s aan wil pakken heeft meer intensiteit nodig dan dit. Die volwassenheid komt er wel goed uit in “Classic” een heerlijke beat van Presto in combinatie met goede teksten (vooral de verse van Mike) maken van dit nummer een van de toppers van ‘Huiswerk’. De producties van Mike, Terilekst, R-Waves en Presto zijn over het algemeen best goed. Vooral Presto laat zien dat hij veel progressie heeft gemaakt wat produceren betreft (andere sites zijn ervoor om oversized veren in Presto’s reet te steken)
De kwaliteit blijft constant op redelijk hoog niveau, er zijn wat uitschieters in positieve en negatieve zin, “Veé Es Oow Peé” is een echte banger die het tijdens optredens ook erg goed zal doen “Zwart – Wit” is een nummer waar de rustigere aanpak erg mooi werkt en “Als Je Huilt” is gewoon aanstekelijk, mede dankzij de goede productie. “Zorg Dat Je Beweegt” met Baas B stelt dan weer teleur, de beat is best aardig maar vooral het gezongen refrein van Baas B klinkt erg afgezaagd, dit is samen met “Je Voelt Je Gepest” en die belachelijke intro ook het enige wat ze beter van ‘Huiswerk’ af hadden kunnen laten.

Al met al heeft VSOP met ‘Huiswerk’ een album neergezet dat staat als een Huis, het heeft zijn foutjes, maar daarbuiten bewijst Huiswerk zonder moeite dat VSOP gewoon een van betere Nederlandse hiphopgroepen is. De beats zijn van hoog niveau en de MC’s laten zich van hun beste kant zien, dus een dikke aanrader voor iedere liefhebber van Nederlandstalige hiphop, of eigenlijk voor liefhebbers van hiphop in het algemeen.

Tracklist
01. Het Juiste Antwoord
02. We Zijn Terug
03. Voel Je Je Gepest!?
04. Classic
05. De Band (met Kas)
06. Need I Say More!?
07. Huiswerk
08. Focus
09. Veé Es Oow Peé
10. Zorg Dat Je Beweegt (met Baas B)
11. Gedachten
12. De Shit
13. Waardeloos
14. Strafwerk (met Lone Ranger, Mini & Ex)
15. Zwart Wit
16. Als Je Huilt
17. Voor Altijd

Meer info: http://www.vsopxo.com

Geplaatst door bowie op 14 mei 2004