Vrijdag muziekdag met o.a. Zwangere & Lander, Tom Trago en Armani Caesar

Er is weinig beter dan opstaan op een vrijdag en wakker worden met een heleboel nieuwe muziek. Behalve dan dat de twintig hardste tunes al voor je geselecteerd zijn door de HIJS-redactie, natuurlijk. Onze playlist is weer fresh, en uiteraard bespreken we weer drie tracks voor je. Cheers!

Armani Caesar – Hunnit Dolla Hiccups (ft. Benny The Butcher & Stove God Cooks)

Na enkele freestyles om haar album run mee aan te zwengelen, is hier de eerste single Hunnit Dolla Hiccups. En daarop wisselt Armani Caesar bars uit met Benny The Butcher. In ware Griselda-stijl leveren ze een barfest af over een spookachtige Denny Laflare-beat. “You the hoe type / I’m the dough type / Murder scene Caese killin’ all the shit, y’all ghostwrite!”, horen we de gastvrouw spitten over de trage productie. Benny The Butcher hemelt zowel neven Westside Gunn en Conway op. Om vervolgens ook Armani zelf de hemel in te prijzen. “Mani up and the game got her prepared for y’all / She ain’t scared of y’all lil’ n*****!” Van THE LIZ 2, haar nieuwe album, ontbreekt na twee verstreken releasedata nog steeds enkel spoor, maar deze single is alvast om van te smullen.

Zwangere Guy & Lander Gyselinck – Ad Rem

Tijdens de donkere dagen van de pandemie, middenin de periode vol lockdowns, zochten Zwangere Guy en Lander Gyselinck – de drummer van het inmiddels ter ziele gegane STUFF., maar ook bekend van BeraadGeslagen en Lander & Adriaan – elkaar op. Dat deden ze voornamelijk om elkaar muzikaal te blijven prikkelen. Het resultaat ervan, het album Pourriture Noble (vrij vertaald: Edele Verrotting), verschijnt op 4 november. Om alvast kennis met het nieuwe duo te maken is er Ad Rem, de eerste single. “Ik weet niet waar dit heen gaat”, zucht Gorik terwijl de speelse melodieën om hem heen dartelen. “… maar ik weet dat ik nooit opgeef…” gaat hij verder. De turbulente tijd waarin de muziek gemaakt lijkt te zijn vat hij samen zodra de drums in zijn gevallen: “Op zoek naar zoveel ruimte word ik zot tussen vier muren / damn, de laatste jaren voelen aan als een blessure.”

Gyselincks tempo gaat iets over de helft van de track omhoog. Guy wordt gedwongen om mee te zwemmen in de gekte. Wat begon als een spontaan gespeelde jamsessie, mondt iets over de helft uit in een razendsnelle gedachtestroom. In BXL wordt altijd hard gewerkt. Gorik is niet bang om je – zelfs in double time flows – haarfijn uit te leggen waarom hij doet wat hij doet.

Tom Trago – Same Shit / Mijn Trots (ft. Ray Fuego & Willem)

Het Amsterdamse imprint Patta duikt regelmatig in de muziekwereld. Collabo’s met Winne, MC Eiht en Jeru The Damaja staan nog vers in het geheugen gegrift. Nu is het de beurt aan Tom Trago, de Nederlandse dj/producer waarmee Patta hun 18-jarige geschiedenis viert. Onder de passende titel ’18’ brengt de nieuwe capsule collectie een eerbetoon aan zowel de leeftijd van het merk, als aan de leeftijd die de eerste single van Tom Trago aantikt. Op het gezamenlijke album werkt Tom Trago samen met onder meer Kalibwoy, dreamcastmoe en Maikal X. Ook voor de liefhebbers van Nederlandse hiphop staat er wat op. De finale wordt vocaal ingekleed door Ray Fuego en Willem. Hoe die twee de laatste tijd zowel afzonderlijk van elkaar als met elkaar op dreef zijn, zou in principe reden genoeg moeten zijn om op play te klikken.

De hele playlist met twintig tunes van het moment is hieronder te checken. Gooi een abbo’tje erop, dan blijf je altijd op de hoogte van onze smaak. Wil je, doen dus.

Geplaatst door bowie op 16 september 2022