Vrijdag muziekdag met Kevin, Ab-Soul, Alchemist, ADF Samski en Young Dolph

Ook een van de laatste vrijdagen van het jaar worden onze oren – godzijdank met deze vrieskou – verwarmd door nieuwe platen. Een klein voorproefje van wie er allemaal projecten hebben gedropt las je al in de titel. We zetten ze hieronder voor je op een rij, aangevuld met nog een aantal andere projecten. Veel luisterplezier!

Kevin – Plenty Bars EP

Zeg eerlijk, als je de aankondiging van begin deze week hebt gezien, heb je je wellicht al verheugd op de eerste ‘weed infused chocoladereep’. De naam Plenty Bars verwees echter niet naar de reep, maar naar de hoeveelheid bars die Kevin heeft op zijn nieuwe EP. De vijf tracks tellende plaat begint en eindigt hij solo, maar onderweg krijg je ook nog featurings te horen van Murda, Emms en Heinek’n (!). Eerstgenoemde mixt razendsnel Nederlands, Engels en Turks in zijn couplet, de Broederliefde-rapper kruipt samen met Kev in de rol van underdogs, op een duistere synth-lijn. En wie ooit had voorzien dat Heinek’n op een $hirak-productie zou spitten?  Nóg een banger, waarop de twee Roffa mc’s het beeld ‘Op Zuid’ schetsen. De slak die zowel vlamt als slaapt in de booth kon het niet laten om 2022 projectloos te eindigen en dat is ons geluk.

Ab-Soul – Herbert

Op zijn eerste album in zes jaar tijd onthult Ab-Soul hoe de omarming van therapie hem in staat stelde zichzelf opnieuw te introduceren. Het meest persoonlijke en gepolijste project uit zijn carrière neemt je mee in de wereld van Herbert – de echte naam van de TDE-spitter -, die in het licht stapt na zijn donkere plaat Do What Thou Wilt uit 2016.  De beatkeuze en sequencing dragen daaraan bij. Het is helder en vloeit, met dank aan TDE-hitmakers Sounwave en Tae Beast, maar ook bijvoorbeeld Hit-Boy en DJ Premier.

Alchemist – The Alchemist Sandwich

Wat krijg je als je Lunch Meat en Bread combineert? Precies, The Alchemist Sandwich. De producer combineert zijn twee in 2018 uitgebrachte EP’s. Én voegt er nog wat nieuwe muziek met Meyhem Lauren, Boldy James en ScHoolboy Q aan toe. En zo ontstaat een prima beeld van wie ALC allemaal in zijn telefoon op speed dial kan zetten wanneer hij zin heeft om voor een mc te produceren. De heilige Griselda-eenheid is te horen (Conway The Machine maar liefst drie keer!), maar ook andere cultlegendes als Black Thought, Roc Marciano, Styles P en Earl Sweatshirt. Er is een clip uitgebracht en de plaat verschijnt in alle fysieke vormen via ALC Records.

ADF Samski – Cartier Music

Fans van ADF Samski kregen al een hele poos de term ‘Cartier Music’ om de oren geslingerd. De ‘Fresh Prince Van Noord’ dropte zijn debuutalbum alweer tweeënhalf jaar geleden, maar het vervolg is nu eindelijk hier. Echter strugglet hij flink, blijkt uit zijn bericht dat hij op de vooravond van de release plaatste op Instagram. “Ik heb het niet kunnen brengen zoals ik had gewild en ik ben er ook niet trots op om eerlijk te zijn. Ben niet de type die mijn problemen deelt en al helemaal niet met het internet maar ik heb veel shit gaande in mijn leven momenteel dus mijn hoofd is totaal niet bij muziek nu. Desondanks staan er 16 tracks op het project waarvan ik hoop en weet dat jullie kunnen genieten.”

Hoofd omhoog Samski. Dat je dropt voor de liefhebbers siert je, maar denk eerst aan jezelf. Dan kun je ook met chest staan achter je volgende project. Voor nu kun je luisteren naar hoe hij en producer p.APE de moderne g-funk sound verder uitdiepen, met vocale hulp van onder andere Ronnie Flex, Kevin en Cor.

Young Dolph – Paper Route Frank

Young Dolph groeide in zijn geweldige carrière uit tot de neighborhood hero van Memphis; een inspiratiebron van velen. Zijn tragische overlijden zorgde voor een shockgolf door de muziekwereld. Hoewel hij niet meer onder ons is, had Dolph nog veel muziek in de kluis. Zijn nabestaanden hebben zijn catalogus overgenomen, wat resulteert in een postuum album. Paper Route Frank bevat 13 tracks, waarin je nog eens kunt genieten van zijn kenmerkende flow en diepe stemgeluid, op producties van ondr meer Drumma Boy, Bandplay en Sosa 808. Featurings zijn er van 2 Chainz en Gucci Mane, maar ook kompanen Key Glock, Big Moochie Grape en Snupe Bandz.

Geplaatst door bowie op 16 december 2022