VPRO en het hiphop docu-drama

Rap en de VPRO, dit waren twee dingen die altijd prima samengingen. De VPRO bewees in de jaren tachtig zijn voortrekkersrol in TV en radioland door als een van de weinigen aandacht te geven aan dit toen nog voor Nederland nieuwe en rebelse verschijnsel. Uitzendingen met Nederlandse en ook grote Amerikaanse rappers waren toen nog vrij bijzonder. Er was toen bijna niets (afgezien van de Soul Show en het blad Disco Dance en nog wat buitenlandse dingetjes), dus alles wat er toen was vrat je op en staat voor eeuwig in ons aller geheugen gegrift. All Star Fresh die met Rude boy in een kamer vol met platen staat, Rude Boy min of meer met tranen in zijn ogen over zijn muziek pratend, PE in de studio, concerten die werden uitgezonden, All Star die DJ-t voor Ultramagnetic in de Wilde Wereld op de radio. Dit en nog veel meer, alles was goud waard.

Zelf ben ik sinds begin jaren 80 liefhebber van deze deuntjes, (echt waar) en de VPRO voorzag dan ook deels in een behoefte, samen met het aloude vinyl, oude rotte cassettebandjes (Maxwell en TDK) en vage kennissen die weer met naar later bleek een classic op de proppen kwamen, al dan niet ontvreemd uit de bieb, daar bleken ze zowaar ook rap te hebben.

Afgelopen Zondagavond 25 Februari zou middels een blik op het verleden en heden een soort overzicht worden gegeven van 25 jaar rap in Nederland. Bram van Splunteren presenteerde het, dit en gezien de referenties van de VPRO zou het mooi kunnen uitpakken. Zeker toen ook nog eens Blonnie B (die nog opende met de Moonrunners in de Edenhal in 87) samen met nog enkele legendes aanwezig waren; Damn, Deams, Def P, All Star, Alex van the City Crew, en nog enkele heren. Persoonlijk had ik The Small Boys, Beatmasters , 24 K, Funky Tribe en DJ Automatic ook graag erbij gezien, maar misschien zou het dan te cool worden? Nog een keer de mooie verhalen van deze veteranen horen, en zo met een gevoel van nostalgie over te gaan op het heden leek te mooi voor woorden. En dat was het dus ook.

Al heel snel werd er overgegaan op andere (bij)zaken, de uitgekauwde beef van Osdorp Posse en Extince (Wat Pascal zelf ook al aangaf), een boekje van Saul wat direct maar even tot bijbel werd getorpedeerd, en eigenlijk verder weinig bijzonders. Jammer dat er ook voor mijn gevoel onnodig ruw met de montageschaar werd omgesprongen.
Ook werd even Holiday rap van MC Miker G en DJ Sven gedraaid en dit had een mooi onderwerp kunnen zijn. Deams zei al dat Miker G echt wel een goede MC was, en dit is ook zo, oude legendary tapes bewijzen dit. Maar middels het Holiday rap-incident was hij voltooid verleden tijd, althans, on the streets. Terwijl heden ten dage de meeste zogenaamde kredietwaardige MC’s zich niet schamen om de meest pathetische chansons te maken, mogen zij wel representen, en werd Miker G destijds verguisd. 25 Jaar rap heeft ons veel opgeleverd… Ik pleit voor directe rehabilitatie van Miker G!

Voor je het verder wist werd het hele old school gebeuren afgeserveerd. Toen het nog even interessant dreigde te worden middels All Star Fresh, die als een echte king op de barricaden wilde gaan, werd andermaal het betere knip en plakwerk ingezet.
Vervolgens was er nog weinig lijn in een en ander bespeuren. Wat trouwens opviel (en juist in rap altijd een main issue is- of beter gezegd was?), was dat een aantal mensen voor MC geschiedenis een onvoldoende zouden hebben gehaald, zo minimaal was hun kennis over de kings van weleer in binnen- en buitenland.
Er was gewoon totaal geen samenhang in de link van eerder en nu, van de Amerikaanse acts en de Nederlandse, en ook in de samenwerkingen die er bijvoorbeeld waren. Het was allemaal te veel los zand. Mensen die nu in de spot lights staan kregen onevenredig veel aandacht in deze uitzending. Die zien we al genoeg op TMF en andere educatieve zenders, gaf dan die old schoolers nog hun moment. Damn it, hier had ik niet de afwas voor laten staan. Teleurgesteld deed ik mijn schortje voor en liet mijn handen zakken in het Dreft sopje. Het water was inmiddels koud geworden. Bah.

Geplaatst door bowie op 26 februari 2007